2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Dunapataj adott otthont a Bárány Napnak – A Bévárdi major kiváló bárányát főzte, sütötte a Tanya Bisztró

Zsiga Ferenc  |  2019. 04. 25., 21:56

Együnk magyar és európai bárányt, ne csak húsvétkor! Ez volt a kezdőmondata annak az országszerte, így Dunapatajon is megrendezett Nemzetközi Báránynap kampánynyitó programnak, amelynek a nagyközség két ismert vállalkozása, a Bévárdi major és a Tanya Bisztró adott otthont. Az április 13-án megtartott esemény apropóját az adta, hogy az Európai Unión belüli országok közül hazánkban a Juh- és Kecske Terméktanács két évre szóló támogatást kapott a hagyományos magyar ételek sorából kicsit méltatlanul mellőzött bárány- és juhhús fogyasztásának népszerűsítésére. A nyitó program a két dunapataji szervező, a vállalkozó Bévárdi Pál és a gasztronómiában jártas Kollár Gyula szerint várakozáson felüli eredményt hozott.

Amint arról Bévárdi Pál és Kollár Gyula beszámolt: különösebb hírverés nélkül is sorra érkeztek a vendégek április 13-án, szombaton a Tanya Bisztróba, hogy a bárányból készült ételeket fogyasszák, ismerkedjenek a horvátországi nyaralások, szerbiai, déli országokban tett kirándulások alkalmával kihagyhatatlan sült és főtt báránnyal, a birkapörkölt helyi, Dunapatajon garantáltan kitűnő változatával.

Balra Bévárdi Pál, középen dr. Kukovics Sándor, a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet és a Magyar Juh- és Kecsketej-gazdasági Közhasznú Egyesület elnöke, jobbra Kollár Gyula

Legyünk őszinték, húsvét előtt egy héttel a legtöbben azért a sonka különböző változatainak beszerzésével voltunk elfoglalva. Legfeljebb kicsit irigykedve olvastunk arról, hogy az ünnepek közeledtével megkezdődött a bárányok elsősorban olasz és francia piacokra való tömeges kiszállítása.

A felvásárlási árak hallatán elgondolkodtató volt, hogy a családi ünnep alkalmával nálunk is a keresztény, a zsidó és az arab kultúrkörben egyaránt jelentőséggel bíró bárány kerüljön-e az asztalra?

A gondolatbeli féket az sem mindenkinél oldotta, hogy a híradások szerint

EURÓPÁBAN NINCS VERSENYTÁRSA A MAGYAR BÁRÁNYHÚSNAK.

– Itthon a 20-24 kilogrammos, negyedelt pecsenyebárány ára a 3 ezer forintot is elérte húsvétkor. A legdrágább a bárányborda, ami a maga kilónkénti 5-6-7 ezer forintos árával sok család számára nem megfizethető. Nem is beszélve a 20 kiló alatti tejesbárányról, ami ettől is drágább – tájékoztatta portálunkat Holló Mátyás, uszódi birka- és báránytenyésztő gazda, aki maga is híve annak, hogy a hazai fogyasztást növelni kellene, ha már ilyen kitűnő, egészséges alapanyaggal rendelkezünk.

Bévárdi Pál elmondta: úgy gondolja, hogy

A HAZAI BÁRÁNY- ÉS JUH FOGYASZTÁSÁNAK NÖVELÉSE LEHET A MAGYAR AGRÁRIUM EGYIK KITÖRÉSI PONTJA.

Egy kis népszerűsítés, a dunapatajihoz hasonló kedvcsinálás nagyot lendíthet a hazai vásárlási, fogyasztási kedven. Ezt bizonyította a dunapataji Bárány Nap is, hiszen a Bévárdi majorból frissen leszállított, a Tanya Bisztróban Kollár Gyula és segítői által elkészített báránynak, birkának nagy volt a keletje – fejtette ki az őshonos magyar állatok tartásáról is ismert vállalkozó.

Hozzátette: hazánkban mintegy 1 millió anyajuh van, ami a bárányok számát természetesen behatárolja.

Spanyolországban az anyaállatok száma ennek a nyolcszorosa, mégis a fogyasztók összehasonlítása alapján a magyar bárány a favorit.
Ennek oka, hogy a

TERMÉSZETKÖZELI TARTÁSMÓD MIATT NÁLUNK ÍZLETESEBB ÉS EGÉSZSÉGES BÁRÁNY- ÉS JUHHÚS KERÜLHET AZ ASZTALRA

azokban a családokban, akik ezeket a húsféleségeket felveszik a konyhai repertoárba. Néhány étel elkészítése után a fogyasztó rájön, hogy a természetes tartás, a sok mozgással járó életmód következtében az állatoknak jobb a zsírsav összetételük, és a húsuk is ízletesebb.

Bévárdi Pál azt is megosztotta velünk, hogy a majorban ezer darab, Lacaun fajtájú anyabirka nevelkedik. Ez a fajta arról ismert, hogy nagyon sok bárányt és tejet ad. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a

MAGYAR BÁRÁNYHÚS MELLETT A MÁSIK ÜTŐS EXPORTCIKKÜNK A BIRKATÚRÓ,

amelynek hazai fogyasztása is a várakozásokon alul marad.

A vállalkozó szerint mi hazai fogyasztók is megérdemeljük, ha már ilyen kiváló minőségű, Európa-szerte ismert és megbecsült alapanyaggal rendelkezünk, hogy magunk is fogyasszunk ebből a kiválóságból. Mert ugyan ki ne kedvelné meg például a rozmaringos báránysültet, ami mások mellett készült a Bárány Napon a Tanya Bisztróban? – tette fel az önmagáért beszélő kérdést a gazdálkodó.

Bévárdi Pál az ezzel kapcsolatos még több információ, érdekesség érdekében portálunkkal közösen ajánlja: minden érdeklődő tekintse meg az alábbi kisfilmet a Bárány Napról, amit most íme, a nagyközönség elé tárunk.
[A videón balra Bévárdi Pál, középen dr. Kukovics Sándor, a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet és a Magyar Juh- és Kecsketej-gazdasági Közhasznú Egyesület elnöke, az Európai Farmerek Szövetsége, Juh és Kecske Munkacsoportja elnökhelyettese, jobbra Kollár Gyula.]

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés