2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Dunapataj adott otthont a Bárány Napnak – A Bévárdi major kiváló bárányát főzte, sütötte a Tanya Bisztró

Zsiga Ferenc  |  2019. 04. 25., 21:56

Együnk magyar és európai bárányt, ne csak húsvétkor! Ez volt a kezdőmondata annak az országszerte, így Dunapatajon is megrendezett Nemzetközi Báránynap kampánynyitó programnak, amelynek a nagyközség két ismert vállalkozása, a Bévárdi major és a Tanya Bisztró adott otthont. Az április 13-án megtartott esemény apropóját az adta, hogy az Európai Unión belüli országok közül hazánkban a Juh- és Kecske Terméktanács két évre szóló támogatást kapott a hagyományos magyar ételek sorából kicsit méltatlanul mellőzött bárány- és juhhús fogyasztásának népszerűsítésére. A nyitó program a két dunapataji szervező, a vállalkozó Bévárdi Pál és a gasztronómiában jártas Kollár Gyula szerint várakozáson felüli eredményt hozott.

Amint arról Bévárdi Pál és Kollár Gyula beszámolt: különösebb hírverés nélkül is sorra érkeztek a vendégek április 13-án, szombaton a Tanya Bisztróba, hogy a bárányból készült ételeket fogyasszák, ismerkedjenek a horvátországi nyaralások, szerbiai, déli országokban tett kirándulások alkalmával kihagyhatatlan sült és főtt báránnyal, a birkapörkölt helyi, Dunapatajon garantáltan kitűnő változatával.

Balra Bévárdi Pál, középen dr. Kukovics Sándor, a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet és a Magyar Juh- és Kecsketej-gazdasági Közhasznú Egyesület elnöke, jobbra Kollár Gyula

Legyünk őszinték, húsvét előtt egy héttel a legtöbben azért a sonka különböző változatainak beszerzésével voltunk elfoglalva. Legfeljebb kicsit irigykedve olvastunk arról, hogy az ünnepek közeledtével megkezdődött a bárányok elsősorban olasz és francia piacokra való tömeges kiszállítása.

A felvásárlási árak hallatán elgondolkodtató volt, hogy a családi ünnep alkalmával nálunk is a keresztény, a zsidó és az arab kultúrkörben egyaránt jelentőséggel bíró bárány kerüljön-e az asztalra?

A gondolatbeli féket az sem mindenkinél oldotta, hogy a híradások szerint

EURÓPÁBAN NINCS VERSENYTÁRSA A MAGYAR BÁRÁNYHÚSNAK.

– Itthon a 20-24 kilogrammos, negyedelt pecsenyebárány ára a 3 ezer forintot is elérte húsvétkor. A legdrágább a bárányborda, ami a maga kilónkénti 5-6-7 ezer forintos árával sok család számára nem megfizethető. Nem is beszélve a 20 kiló alatti tejesbárányról, ami ettől is drágább – tájékoztatta portálunkat Holló Mátyás, uszódi birka- és báránytenyésztő gazda, aki maga is híve annak, hogy a hazai fogyasztást növelni kellene, ha már ilyen kitűnő, egészséges alapanyaggal rendelkezünk.

Bévárdi Pál elmondta: úgy gondolja, hogy

A HAZAI BÁRÁNY- ÉS JUH FOGYASZTÁSÁNAK NÖVELÉSE LEHET A MAGYAR AGRÁRIUM EGYIK KITÖRÉSI PONTJA.

Egy kis népszerűsítés, a dunapatajihoz hasonló kedvcsinálás nagyot lendíthet a hazai vásárlási, fogyasztási kedven. Ezt bizonyította a dunapataji Bárány Nap is, hiszen a Bévárdi majorból frissen leszállított, a Tanya Bisztróban Kollár Gyula és segítői által elkészített báránynak, birkának nagy volt a keletje – fejtette ki az őshonos magyar állatok tartásáról is ismert vállalkozó.

Hozzátette: hazánkban mintegy 1 millió anyajuh van, ami a bárányok számát természetesen behatárolja.

Spanyolországban az anyaállatok száma ennek a nyolcszorosa, mégis a fogyasztók összehasonlítása alapján a magyar bárány a favorit.
Ennek oka, hogy a

TERMÉSZETKÖZELI TARTÁSMÓD MIATT NÁLUNK ÍZLETESEBB ÉS EGÉSZSÉGES BÁRÁNY- ÉS JUHHÚS KERÜLHET AZ ASZTALRA

azokban a családokban, akik ezeket a húsféleségeket felveszik a konyhai repertoárba. Néhány étel elkészítése után a fogyasztó rájön, hogy a természetes tartás, a sok mozgással járó életmód következtében az állatoknak jobb a zsírsav összetételük, és a húsuk is ízletesebb.

Bévárdi Pál azt is megosztotta velünk, hogy a majorban ezer darab, Lacaun fajtájú anyabirka nevelkedik. Ez a fajta arról ismert, hogy nagyon sok bárányt és tejet ad. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a

MAGYAR BÁRÁNYHÚS MELLETT A MÁSIK ÜTŐS EXPORTCIKKÜNK A BIRKATÚRÓ,

amelynek hazai fogyasztása is a várakozásokon alul marad.

A vállalkozó szerint mi hazai fogyasztók is megérdemeljük, ha már ilyen kiváló minőségű, Európa-szerte ismert és megbecsült alapanyaggal rendelkezünk, hogy magunk is fogyasszunk ebből a kiválóságból. Mert ugyan ki ne kedvelné meg például a rozmaringos báránysültet, ami mások mellett készült a Bárány Napon a Tanya Bisztróban? – tette fel az önmagáért beszélő kérdést a gazdálkodó.

Bévárdi Pál az ezzel kapcsolatos még több információ, érdekesség érdekében portálunkkal közösen ajánlja: minden érdeklődő tekintse meg az alábbi kisfilmet a Bárány Napról, amit most íme, a nagyközönség elé tárunk.
[A videón balra Bévárdi Pál, középen dr. Kukovics Sándor, a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet és a Magyar Juh- és Kecsketej-gazdasági Közhasznú Egyesület elnöke, az Európai Farmerek Szövetsége, Juh és Kecske Munkacsoportja elnökhelyettese, jobbra Kollár Gyula.]

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>
2023. 03. 23., 14:51
A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene. Még >>>
2023. 03. 23., 13:34
A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán. Még >>>
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>