2024. 02. 28. szerda
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Dunapatajon a hétvégén pacalevő bajnok született – Jövőre Te is elhódíthatod a Pacalevő mester címet

Zsiga Ferenc  |  2024. 01. 21., 17:46

A dunapataji Tanya Bisztró a település életében először január 19-re és 20-ra, péntek és szombat délutánra kétfordulós pacalevő versenyt hirdetett, amelynek egyrészt a helyben kultikus ételnek számító pacal, másfelől annak mennyisége miatt – mint a legtöbb versengésnek - megvoltak a maga végig izgalmas, felemelő és drámai pillanatai. Utóbbiak azért, mert ezúttal eleve fel kellett adni azt az elvet: „Egyetek, igyatok, csak mértéket tartsatok!” A mérték ugyanis ezúttal három adag (3X45 dekagramm=1,35 kilogramm) Gyimesi-féle pacalpörkölt, 2 méretes szelet kenyér és 1 liter bármilyen folyadék elfogyasztása volt. Az oklevéllel igazolt Pacalevő mester 2024. címet az nyerhette el, aki ezt a bődületes mennyiséget a legrövidebb idő alatt elfogyasztotta. Aki az utolsó falatig bekanalazta, az az étterem vendége volt, aki pedig menet közben feladta, az kifizette a három adagot, a maradékot pedig hazavihette. Nevezési díj nem volt.

Eredetileg 31-en, 30 férfi és hölgy jelezte a részvételi szándékát, de végül a hölgy lemondta, így pénteken és szombaton is 15-15 férfi foglalt helyet az asztaloknál, hogy a kifejezetten számukra főzött Gyimesi-féle pacal elfogyasztásának nekigyürkőzzön. 

Aki nem tudná pontosan mi a pacal, annak eláruljuk, tisztított marhagyomor, bár a Magyar nyelv értelmező szótárában és a magyar köznyelvben a pacal, amellett hogy étel alapanyag, alapvetően pejoratív értelemben bukkan fel. Például úgy, mint visszataszítóan lágy, petyhüdt, átvitt értelemben formátlanná, felismerhetetlenné ázott valami, vagy határozottság, férfiasság nélküli személy. No’, a versenyzőket látva az utóbbit teljességgel kizárhatjuk, mert aki ilyenbe belevág, az pacalembernek aligha nevezhető.

Még mielőtt a verseny végkimenetelét ismertetnénk, elmondjuk: a pacal nem kizárólag a magyar, ezen belül is – mint nagyon sokak szerint a világon a legjobb - a dunapataji konyha remeke. Csehországban, Olaszországban, Romániában, Erdélyben, a Balkánon nagyon sok helyen még leves formájában is fogyasztják. Toszkánában, Rómában, Velencében az úgynevezett trippa alla fiorentina néven kereshetjük, és találjuk is, ott úgyszintén mint a hétköznapok egytálétele népszerű.


A pacal rajongótábora tehát nemzetközi, és talán a vele való első találkozás is mindenki számára emlékezetes. A pacalevő verseny iránti közösségi médiás érdeklődés egyértelműen azt bizonyítja, hogy a dunapataji pacal a reneszánszát éli, a sima Gyimesi-féle, a csülkös –velős, pofapacal változatáért is nagyon sokan, még nagyobb távolságokról is útra kelnek.

Miután a médiában fő szabály, hogy étkező embert nem örökítünk meg, a pacalevő verseny, a hatalmas, egy kisebb tálban felszolgált pacalpörkölt időben történő elfogyasztására tett erőfeszítéseket ezúttal nem részletezzük, és fotón sem mutatjuk be. Azért higgyék el: a kulturált étkezés szabályai mellett is látszott a nagy igyekezet.

A gyomrot a gyomorba, avagy ismerd meg a bendőd befogadásának határait versengés legvégén aztán kiderült, hogy a dunapataji Tanya Bisztro 2024. évi Első Pacalevő Versenyét a pénteki turnusban kanalat ragadó hartai Halasi József 10 perc 16 másodperccel nyerte meg, így a Dusnoki Csaba polgármester átnyújtotta oklevéllel igazoltan József lett a 2024. évi Pacalevő mester. 

Képgaléria megtekintése (6 db kép)


Azért a következő két versenyző is megérdemli a nagyobb nyilvánosságot: Lázár Marcell 12 perc 50 másodperccel a második, Romsics Norbert 13 perc 50 másodperces idővel a harmadik helyen végzett.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)


Aki Halasi József teljesítményét látva úgy gondolja, hogy egyszer úgyis megtörik minden diadalmenet, a Pacalevő mester cím elnyerésére ő is képes, az jövőre megpróbálhatja, ugyanis Kollár Gyula, az étterem tulajdonos vezetője szerint az első versenyt továbbiak követik.

A dunapataji pacalpörkölt törénete

A kezdetek: Gyimesi József hentes és mészáros pacalpörköltje

A dunapataji pacalfőzésnek a gyökerei a 20. század első évtizedeire vezethetők vissza. Ekkor a lakodalmakban az ágyvitelnél segítőket vendégelték meg pacallal. Ebben a pacalpörköltben még kockázott marhahús is volt akkoriban. A pacal ételként ebben az időszakban még nem volt kelendő és fölkapott, leginkább kidobták, vagy odaadták a szegényebb embereknek, napszámosoknak, akik elvitték, megpucolták és megfőzték. (Fontos megemlíteni, hogy Dunapatajon pacalfőzés alatt a pacalpörkölt készítést értik, ugyanis helyben semmilyen más ételt (pl. leves) nem készítenek pacalból, kizárólag pacalpörköltet. Továbbiakban a pacalfőzés alatt kizárólag a pacalpörkölt főzését értjük. A közbeszédben ugyancsak használatos a pacalpörköltre a rövidebb és egyszerűbb „pacal” elnevezés is.)

A hazai vendéglátásban a pacal története 1956 májusában kezdődött Dunapatajon. Ekkor vette át a dunapataji „Pihenő Kisvendéglőt” Gyimesi József (1921 – 1991) hentes és mészáros mester és felesége Gyimesiné Mária. A község központjában, az 51. számú főút mellett található vendéglő akkoriban az ÁFÉSZ-hez tartozott, Gyimesi József 2 éves (1954-1956) bajai vágóhídi gyártásvezetői munkahelyét hagyta ott édesanyja rábeszélésére és kezdett el dolgozni a Kisvendéglőben mint üzletvezető. Ebben közrejátszott az is, hogy ekkor már három gyermek édesapja volt. Gyimesi József Dunapatajon szabadult fel édesapjánál mint hentes és mészáros. Édesapja Nikolovics Dömötör (később magyarosította a nevét Gyimesire) szintén jó nevű hentes és mészáros volt. A szakma szeretete, a főzés tudománya a családból jött.

A Kisvendéglő forgalmát jelentős részben a Budapest-Baja vonalon közlekedő sofőrök és utazók adták, a forgalom a gépkocsik és teherautók számával pedig folyton nőtt. A kínálatot kezdetben átlagos magyaros konyha jellemezte pörköltekkel, halászlével, disznótorossal. Egy idő után a vendégek érdeklődtek más fogások után is. Ekkor Gyimesi József édesanyja Nikolovics Dömötörné (majd magyarosítva Gyimesi Dömötörné) Nagy Rozália fölvetette fiának azt az ötletet 1957 körül, hogy főzzenek pacalt. Korábban ő is főzött pacalt a lakodalmakban, ahová rendszerint a férje vágott szarvasmarhát.

A bajai vágóhíddal még jó kapcsolatot ápoló Gyimesi József pacalt vásárolt, amit kezdetben a menetrendszerinti buszokkal továbbítottak. Elkezdték főzni a pacalt, kezdetben 10-15 kilogrammot hetente. A kereslet akkora volt, hogy a mennyiség felszökött heti egy mázsa pacalra. A pataji Pihenő Kisvendéglőben minden nap lehetett pacalt kapni. Nagyon sokan kizárólag a pacalért jöttek, a kereslet a többi étel után szinte megszűnt. Gyimesi Józsefnek sikerült nagyon jó ízvilágú pacalt főznie, ezzel méltán alapozta meg hírnevét. Átlagosan napi 300-400 adag pacal fogyott a vendéglőben, de hétvégén 800-1000 adagot is eladtak. A forgalom 80 %-át a vidéki vendégek tették ki. Nagyon sokan voltak, akik a pacalt elvitték ételhordókban. Nyugodtan kijelenthető, hogy az 1970-80-as években a dunapataji pacal számított a legkeresettebb ételnek Dunapatajon, de a szűkebb környéken is. Gyimesi Dömötör számítása szerint az 1956-tól 1982-ig tartó időszak alatt közel 80 vagonnyi pacalt főztek meg. A Vendéglátók Országos Szövetsége tagjaitól ugyanakkor kemény kritika érkezett, hogy a pacal „nem vendéglőbe való” étel. De Gyimesi Józsefet a pataji pacal iránti kereslet nagyban igazolta. Ezáltal az is kijelenthető, hogy a pacalpörköltet, mint ételt, a hazai vendéglátásában Gyimesi József honosította meg.

Később Gyimesi József Dunapatajon az Ordasi úti vendéglőben is dolgozott, majd 1976-ban saját lakásukon saját vendéglőt nyitott. Természetesen a fő fogás mindvégig a pacal maradt. A vendéglő és a Gyimesi József által főzött dunapataji pacal ismertsége erre az időszakra már országos hírű lett. Gyimesi József és felesége vendéglőjében politikusok, híres emberek, nagynevű muzsikusok, újságírók is megfordultak, közöttük Bessenyei Ferenc, Tolnai Klári stb. Az olimpiai bajnok Papp Lászlónak ez idő tájt nyaralója volt Szeliden, és gyakran belátogatott a mise után Gyimesiékhez pacalt enni, ahol mindig zóna adagot kért – abból viszont hármat megevett. Felesége nem szerette a pacalt, de miután egy alkalommal csak szaftot raktak elé kenyérrel, megette, ezután már jóízűen fogyasztott teljes adagokat is. Papp Lászlóval tartott több alkalommal az olimpikon híres edzője Adler Zsigmond is.

A pacal alapanyot Gyimesi József székesfehérvári, majd pécsi vágóhídról szerezte be. Mindig nagyon kényesen ügyelt az alapanyagok minőségére. Kizárólag jó minőségű pacallal dolgozott, amiből próbafőzéseket készített. A paprikát kezdetben az ÁFÉSZ-en keresztül Kalocsáról szerezte be, majd főként Dunapatajról, illetve Bátyáról vásárolt. Hagymát a helybeli termelőszövetkezetektől vásárolta. Gyimesi József tudta, hogy az alapanyagokon, a főzéskor pedig a pacal abálásán nagyon sok minden múlik, ezért erre különös gondot fordított. A 70-es években kezdődött a pacal főzése a házaknál is. Gyimesi Józsefhez is jöttek kisebb mennyiségű nyers pacalt kérni. A kimaradt, meg nem főzött készletből adott nyers pacalt is adott el kisebb mennyiségben. Dunapatajon a pacalpörkölthöz krumplit főztek és hagyományosan ma is azzal kínálják. Krumplival kiadósabb – tartják Patajon, azonban Gyimesi József vendéglőjében csak kenyeret kínáltak a 35-40 dkg-os pacaladagok mellé. (Érdekeség, hogy míg az 1950-60-as években 5 Forint 30 fillér volt egy adag pacal, addig a vendéglő bezárásakor, 1991-ben 37 Forint 50 fillér volt egy adag Gyimesi-féle pacalpörkölt.) A dunapataji pacal hozzávalói és elkészítése Gyimesi József szerint. Hozzávalók: 1. víz; 2. jó minőségű, nem vékony, nem kilúgozott, szalmasárga pacal; 3. minőségi őrölt paprika; 4. öreg hagyma; 5. kiváló minőségű zsír. Gyimesi József az elkészítéskor döntő fontosságúnak tartotta a különböző összetevők megfelelő időben való hozzáadását.

Forrás: Tanya Bisztró Dunapataj


Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 07:56
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 27., 15:57
A Kalocsai Szent Kereszt Kórházba járóbeteg szakellátásra érkező betegeknek minden esetben regisztrációra van szükségük a főbejáratnál található betegfelvételi pultnál. Itt történik az előjegyzések kiadása is! Még >>>
2024. 02. 27., 10:28
Mindenkit maga mögé utasított a Renault. Még >>>
2024. 02. 26., 10:38
Az osztrák hatóságok körözték az autót, amelyet a tompai határátkelőnél foglaltak le. Még >>>
2024. 02. 26., 09:24
Ezek a húsmentes ételek tuti a legjobb barátaitok lesznek a következő hetekben. Legyetek nyitottak, próbáljatok ki új ízeket és főzzetek sokat! Még >>>
2024. 02. 26., 09:16
Akár 100 dollárt is lefaraghatnak az árcédulájából, cserébe viszont hiányozhat belőle valami. Még >>>
2024. 02. 26., 09:09
A kórusban az orvosokon, ápolókon, szakdolgozókon, irodai dolgozókon kívül egykori munkatársak és gyógyult betegek is vannak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK