2022. 08. 07.
Ibolya
: 395 Ft   : 386 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Dusnoki Csaba polgármester: A Szelidi-tó Dunapataj szíve csücske

Dusnoki Csaba polgármester: A Szelidi-tó Dunapataj szíve csücske
Zsiga Ferenc  |  2021. 08. 13., 12:20

Dusnoki Csaba polgármester szerint a mintegy 3300 lelket számláló Dunapataj nagyközség és a közigazgatásilag hozzátartozó Szelidi-tó szerves egységet alkot. Ahogy fogalmaz, a 80 hektáros szikes tó, Magyarország ötödik legnagyobb állóvize, a megye „kisbalatonja” gyakorlatilag Dunapataj éltető ereje. Az itt kialakult, több mint 1200 ingatlannal rendelkező üdülőterületnek köszönhetően nem csak a számottevő turizmus előnyeit – bevétel, foglalkoztatás – élvezhetik az itt élők, de a település lélekszáma is folyamatosan emelkedik. Dunapataj polgármestere a Régiónaplónak adott interjúban a nagyközséget és az üdülőfalút érintő egyéb érdekességekről is beszámolt.

A polgármester szerint a kalocsai járásban hamarosan megvalósuló útfelújítások különösen örömteliek a térség lakói számára, mindenekelőtt pedig a Szelidi tavat Dunapatajjal összekötő szakasz megújulását várták nagyon az itt élők és az üdülővendégek.

– Ez az úthálózat mintegy 50 éve alakult ki és 40 éve újították fel utoljára. Mára érthető módon nagyon leromlott az állapota, ezért autóval sem nem biztonságos, sem nem kényelmes a tó megközelíthetősége. Annál inkább kerékpárral, ugyanis sikerült az elmúlt években egy kivilágított, kulturált kerékpárutat építenünk. Mindez nem csak Dunapataj lakóinak az életére van befolyással, hanem a térségben élőkére is. Sokan jönnek ide nyaralni, fürödni, kikapcsolódni a kalocsai járásból és akár a Kiskőrösi térségéből is.

– Hogyan hatott a pandémia a látogatottságra?

– Tavaly tavasszal, a veszélyhelyzet kihirdetésekor úgy gondoltuk, hogy elbúcsúzhatunk a 2020-as szezontól, de az aggályaink nyárra elillantak. Végül a 2019-es évhez képest is többen vették igénybe a Szelidi strand szolgáltatásait az elmúlt idényben, tehát visszaesés helyett éppen hogy emelkedés következett be. Ez köszönhető részben a belföldi turizmust népszerűsítő országos kampányoknak, részben pedig a mi reklámjainknak. Idén már nem voltunk borúlátók. A tavalyi tapasztalatokból okulva láttunk esélyt arra, hogy a járványügyi intézkedések mellett is lesznek látogatók. A mi szempontunkból szerencsének mondható időjárás is kemény érvekkel támogatta, hogy minél többen a fürdőzés, vízparti üdülés mellett döntsenek.

A több hétig tartó kánikula megmutatkozik az látogatószámban is: a nyitás utáni első nyolc napon már több mint tízezer felett volt a strandon belépőt vásárló látogatók száma. Mivel a parton vannak saját felelősségre, ingyenesen használható szakaszok is, ennél lényegesen magasabb volt az itt megfordulók száma." Nem lehet okunk panaszra a helyfoglalások tekintetében sem. Ahogy enyhültek a járványügyi korlátozások, szinte azonnal érkeztek a jelentkezések iskolás csoportoktól, családoktól. Közülük is egyre több a visszatérő vendég.

– Ez azt mutatja, hogy a Szelidi-tó növekvő népszerűsége mögött sokkal több van, mint a külföldi utazások korlátozása. Minek tulajdonítja az erősödő vonzerőt?

– Folyamatos fejlesztésekben visszaforgatjuk a pénzt az üdülőterületre, így az egyre szebb, komfortosabb.

A már említett állami utakon túl mi magunk is kivesszük a részünket a közlekedés biztonságosabbá és kényelmesebbé tételéből az önkormányzati utak felújításával. Emellett az elmúlt időszakban térköves fel- és lejárókat építettünk a strand környezetében, illemhelyeket újítottunk fel, és számos más módon igyekeztünk a vendégek igényeit teljesíteni.” A napokban is folynak fejlesztések a szálláshelyekhez kötődően és a strandon, valamint hosszútávon is készülünk további beruházásokra. Terveink között szerepel például a szálláshelybővítés, a meglévő szálláshelyek korszerűsítése és olyan kikapcsolódási lehetőségek megteremtése, amelyek a strandolás mellett megmaradt szabadidőt is tartalommal tölthetik meg.

Keressük továbbá azokat a pénzügyi forrásokat, pályázatokat, amelyek a Szelidi-tóra, mint vízmegőrzési lehetőségre alkalmazhatók.”’ – A klímaviszonyok figyelembevételével vannak-e távlati teendők a tó vízminőségének, térségben betöltött szerepének a megőrzése érdekében?


– A jó gazda gondosságával minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy a Szelidi-tó még nagyon sokáig változatlan minőségben gazdagítsa térségünket.
Így például

most is kutatók vizsgálják a tó állapotát. Arra keresnek választ, hogy milyen beavatkozások szükségesek közel- és hosszútávon az egyensúly támogatására. Szerencsére a komoly klímaváltozás miatt sincs szükség egyelőre jelentős teendőkre. Ez a természeti kincs Dunapataj szíve csücske. Ebből adódóan, és az itt rövidebb-hosszabb időt eltöltő üdülőtulajdonosok, több mint 100 ezer vendég érdekét szem előtt tartva törekszünk arra, hogy a lehető legnagyobb felelősséget tanúsítsuk e kérdésben.” Mindamellett Dunapataj jövője, megtartóereje, túlélő képessége szempontjából is kulcskérdés a Szelidi-tó sorsa. Az itt található 1200 ingatlanban folyamatosan nő azoknak a száma, akik már az év jelentős részét itt töltik, netán végleges otthonul választják az üdülőterületet.

– A nyári üdülőszezon a Szelidi-tó partján mindig gazdag programokban, kulturális és szabadidős eseményekben. Hogy alakul ez az idén?

– Most sem lesz ez másként. A nyáron több rendezvény lesz a tónál, erre nagyszerű helyszín a fedett nézőtérrel rendelkező szabadtéri színpadunk. Július elejétől augusztus végéig lesznek programok zömében a hétvégeken, és július elsejétől augusztus 20-áig gyermekmegőrző és -foglalkoztató várja a tó legkisebb vendégeit a turisztikai központban. Itt a helyi tanítónők, óvónők, dajkák játékokkal, programokkal készülnek a nyaraló, vagy helyi gyerekeknek délutánonként 13 és 17 óra között. Így a szülők is gondtalanul pihenhetnek néhány órát. Ez a szolgáltatás teljesen ingyenes, de köszönettel elfogadunk adományt az óvoda javára – mondta Dusnoki Csaba, Dunapataj Nagyközség polgármestere


Forrás: Régiónapló/Tóth Tímea

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 07., 18:27
Egy nigériai férfi és két magyar nő alkotta csaló banda hálózta be az eddig ismeretlen számú áldozatokat, összesen több tízmillió forintos értékű kárt okozva nekik. Még >>>
2022. 08. 07., 09:17
Személyautó és motoros ütközött össze Kecskemétnél. Egy 21 éves férfi életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 07., 08:55
A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 2022. augusztus 7-én 4 óra körül az 53-as számú főút 50-es kilométerénél - Kiskunhalasnál - egy személyautó és egy kisbusz eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 06., 15:30
A rendelet szerint már az állami tulajdonú erdőben is csak ajánlás a vágásérettségi kor, gyorsan növő fafajoknál tíz, lassan növőknél húsz évvel a vágásérettség előtt is kitermelhető a fa. Még >>>
2022. 08. 06., 08:28
Szombaton eleinte a hőség, majd egy érkező hidegfront okozhat kellemetlen panaszokat az arra érzékenyek körében. Még >>>
2022. 08. 05., 17:24
A miskei elágazás közelében félpályás útlezárás mellett helyszínelnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés