2022. 10. 05. szerda
Aurél
: 418 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Pataji Ősz 2019 – Örömünnep, ami fölülírta a szakadó esőt, rossz időt - vidámságot, barátságot hozott

Pataji Ősz 2019 – Örömünnep, ami fölülírta a szakadó esőt, rossz időt - vidámságot, barátságot hozott
Zsiga Ferenc  |  2019. 09. 09., 12:57

Dunapataj központi helyein, a körforgóknál hetek óta látványos és szép dekorációk hirdették, hogy szeptember 6-8-ig rendezik meg a település immár országos hírűvé vált rendezvényét, a Pataji Őszt, amely idén 22. alkalommal bizonyult a kalocsai járás egyik legrangosabb gasztronómiai, kulturális és zenei programokkal tűzdelt népünnepélyének. Kellett ehhez az az optimuzmus és profizmus, ami a nagyközség hasonló rendezvényein eddig is megmutatkozott, és az az összefogás, ami elsősorban az önkormányzat hivatala és intézményei, a helyi egyesületek részvételével különösen szombaton, az időnként szakadó eső ellenére valósult meg és teljesedett ki, mindenki örömére. Így nem csoda, hogy a rossz idő sem tudta elvenni a patajiak és a vendégek kedvét attól, hogy a 32 helyen versenyszerűen főzött, mintegy 15 mázsányi (!) pacal, Pataj helyi értéke és a Bács-Kiskun megyei értéktárba felkerült étek, a köréje szervezett kulturális, szórakoztató rendezvények, koncertek igazi őszköszöntő vidámságot hozzanak. Mindazok örömére, akik a térség legdinamikusabban fejlődő településére, Dunapatajra látogattak, az ezúttal barátságtalanabb arcát mutató, beköszönő ősz, de még inkább Dunapataj nagyközség ünneplésére.

Jöjjön Patajra, egy jó ízű pacalra! – ezzel az ismerős mottóval invitálta őszköszöntő népünnepélyére a nagyközönséget Dunapataj Önkormányzata. A szeptember 6-8-ig tartó rendezvénysorozat híre messze földről vonzotta a vendégeket. A hétvégi programfolyam gerincét idén is a legendás pataji pacal különféle elkészítésére szakosodott, szombati Gyimesi József Pacalfőző Verseny adta. A 32 főzőhelyen versenyszerűen készítetett 15 mázsányi pacal bírálatáról, az elért eredményekről külön cikkben számolunk be.
Az izgalmakban és ízekben gazdag gasztronómiai esemény ezúttal is megannyi színes sport- és szórakoztató eseménnyel párosult.

Péntek este a Kodály Zoltán Művelődési Házban a „Hotel Menthollal” várták egy slágerparádéval tűzdelt időutazásra a közönséget. Közülük a korábban kelők másnap reggel 8 és 10 óra között már újra a nagyközség vendégei lehettek egy finom lángosra, amit már a főzőverseny és a programok központi helyszínén, a sportpályán fogyaszthattak el. 

A háromnapos műsorfolyam leghosszabb eseménye a pacalfőzés volt, amely a pacal időigényes főzési ideje miatt már szombaton kora reggel elkezdődött. A huszonkettedszer megrendezett Gyimesi József pacalfőző versenyen közel 15 mázsa pacal rotyogott a kondérokban, de ahogy ígértük, erről külön cikkben, bővebben.  

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

A házigazdák a szombati nyolc órai kezdéstől az éjszakába nyúló zárásig mindent megtettek, hogy a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki találjon magának való programot a Pataji Ősz kínálatából, aminek persze az időnként szemerkélő, máskor szakadó eső nem egyszer keresztbe tett, de ilyenkor szinte már rutinszerűen kerültek elő az esernyők, esőkabátok.

Gyermekműsor, folklór, Forgács Gábor humorista-színművész műsora, Rácz Gergő, a Csík zenekar gondoskodott a jó, időnként kitörő hangulatról, de ezek az események annyira külön életet éltek, hogy ezekről, főként a koncertekről, ugyancsak külön cikkben számolunk be. 

Másnap, vasárnap délelőtt már nem esett az eső, így az asztalitenisz, délután pedig a labdarúgó bajnokság már a természet közbeszólása nélkül búcsúztatta az épp csak beköszöntött őszt Dunapatajon.

Az ünnepség hivatalos megnyitója szombaton 12:30-kor, szemerkélő esőben kezdődött, de pár perc múlva már erőteljesebben megeredtek az ég csatornái. 

Dusnoki Csaba polgármester köszöntő beszédében elmondta: 

Szeretettel és tisztelettel köszöntöm megjelent kedves vendégeinket, a 22. Pataji Ősz rendezvényen!”

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

A polgármester külön köszöntötte a díszvendégeket, Prof.Dr.Stumpf Istvánt, az első Orbán-kormány miniszterét, alkotmánybírót, Font Sándor országgyűlési képviselőt, Zászlós Tibort, a Nemzeti  Agrárkamara mezőgazdaságért felelős alelnökét, Szabó Ferenc, Pest megyei főügyészt, Csóti András altábornagyot, Kalocsa és a szomszédos járások rendőrkapitányait, a járás polgármesterit, a tankerült vezetőjét és még számos közéleti és az államigazgatásban dolgozó személyt.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

A településvezető külön is szólt a helyi általános iskola 6. és 7. osztályos tanulóiról, akik maguk is beneveztek a pacalfőző versenybe. Nekik, mint a hagyományok tovább éltetőinek külön tapsot kért a közönségtől a polgármester.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

Dusnoki Csaba a tőle megszokott módon nem felolvasott, hanem élő beszédét azzal folytatta: 

A mostoha időjárás ellenére együtt örülhetünk sikereinknek, és ebben a rohanó, most éppen esős világban egy kicsit kikapcsolódhatunk. Örülök, hogy a patajiak a szürke, munkás hétköznapok okozta fáradság ellenére ilyen nagy számban megtisztelik a település legnagyobb ünnepét. Külön öröm, hogy gyermekeink, unokáink is nagy számban vannak jelen, hiszen őértük dolgozunk, ők jelentik a jövőt a családnak és a településnek. A 32 főzőcsapatról nem is beszélve, nélkülük a mai ünnep nem lenne igazi!– mondta a polgármester.

Hozzátette: „Huszonkét évvel ezelőtt egy ilyen esős őszi napon indult a Patajiak Körének székházából, a községháza előtt folytatódott, majd a jelenlegi helyére költözött a Pataji Ősz rendezvény, a nagyszámú érdeklődőre tekintettel.
Sokan és sokszor feltették a kérdést, de ma már egyre kevesebben, hogy szüksége van-e ekkora rendezvényre egy településnek?
Bátran állíthatom, hogy igen! Az idő is ezt igazolta, hiszen közel negyedszázada tartjuk meg a Pataji Őszt. Igazolta az is, hogy a pacal több mint három éve nem csak helyi érték, hanem Bács-Kiskun megye értéktárába is bekerült.
Ahogy egy családnak, egy településnek is szüksége van az ünnepekre, szükség van megállni, ünneplőbe öltöztetve a szíveket-lelkeket, hiszen az élet ünnepek nélkül olyan, mint a hosszú út pihenő nélkül.

ÜNNEPELNI OTT ÉRDEMES IGAZÁN, AHOL VAN MIT, NEKÜNK PATAJIAKNAK PEDIG VAN MIT ÜNNEPELNÜNK. 

Azt a fejlődést, ami talán mindenki számára látható és kézzelfogható. 

A MEGVALÓSÍTOTT FEJLESZTÉSEK AZ ITT ÉLŐK ÉS AZ IDELÁTOGATÓ ÜDÜLŐK ÉLETMINŐSÉGÉNEK JAVULÁSÁT SZOLGÁLJÁK, ÖNKÉNT ÉS KÖTELEZŐEN VÁLLALT FELADATAINKNAK A SZÍNVONALÁT EMELIK, ÉS EGY ÉLHETŐBB, VONZÓBB TELEPÜLÉST TEREMTENEK.

A mai napon, az elvégzett munka örömére szeretnénk a vidámság, kikapcsolódás színterévé változtatni Dunapatajt.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

A Pataji Ősz, a mai nap sikerének sem lehet a záloga más, mint az összefogás, együttműködés, tisztelet, és a falunk iránti alázat, ami mindennek, így Pataj fejlődésének is az alapja. 

Remélem egyre többen gondolkodunk így és egyre többen cselekszünk e gondolatok szellemében. Kívánom, hogy erősödjenek a barátságok, szülessenek újak önmagunkért és a településünkért, a következő évszázadokért! Kívánok Önöknek önfeledt kikapcsolódást, kérjük, hogy a gyerekdal, a „Süss fel nap” hozza meg számunkra a jó időt!” - zárta ünnepi beszédét Dusnoki Csaba.

Font Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, Dunapataj díszpolgára egy iráni népmese példáján keresztül érzékeltette, hogy a jelenlegi rendezvényt sújtó, de a mezőgazdaság részére fontos eső arra irányítja rá a figyelmünket, hogy nem mi irányítjuk a világ forgását, az időjárást.
A képviselő néhány mondattal felidézte a Dunapatajon 100 évvel ezelőtt történt eseményeket, azt a nyáron konferenciával egybekötött megemlékezést, amellyel a patajiak a vörösterror helyi áldozataira emlékeztek, nekik állítottak emléket.

Ma már tudjuk, mondta a képviselő, hogy 

A VÖRÖSTERROR IDEJE ALATT ÁRTATLANUL MEGÖLT EMBEREK 10 SZÁZALÉKA DUNAPATAJON ESETT EL, AMIT TALÁN MÉG MA SEM TUD FELDOLGOZNI A TELEPÜLÉS. 

Font Sándor megköszönte mindazoknak a közreműködését, akik a rendezvény szervezésében részt vettek. 
A képviselő az akkor éppen zuhogó eső ellenére rámutatott: 
„Dunapatajon az elmúlt öt évben egy olyan fejlődést, fejlesztést sikerült megvalósítani, amelyet nehezen lehet majd teljesíteni a következő fél évtizedben. És ez egy embernek nagyon nagy kihívást fog jelenteni. 

ŐT ÚGY HÍVJÁK, DUSNOKI CSABA, AKI MEGMUTATTA, HOGY A FEJLESZTÉSI FORRÁSOKAT MIKÉNT LEHET A LEGHATÉKONYABBAN FELHASZNÁLNI, HOGY MAJD AMIKOR ÚJRA MEGNYERI AZ ŐSZI ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOKAT, A KÖVETKEZŐ ÖT ÉVBEN EZEKRE TÁMASZKODVA IGYEKEZZEN A MOSTANI FEJLŐDÉST TÚLSZÁRNYALNI. TUDOM, ARRA KÉSZÜL, HOGY TÚLSZÁRNYALJA, ÉS EBBEN SZÁMÍTHAT A SEGÍTSÉGEMRE.” 

- mondta ünnepi beszéde zárásaként Font Sándor országgyűlési képviselő.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 05., 08:00
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a népszámláláskor miként lehet elkerülni az internetes csalókat. Még >>>
2022. 10. 04., 18:00
Ittassága miatt a vádlott nehezen tudott kommunikálni, ráadásul együttműködés helyett a mentőápolót és a gépkocsivezetőt trágár szavakkal szidalmazta. Még >>>
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>
2022. 10. 03., 10:23
Két kamion ütközött össze az 512-es számú úton. Az egyik sofőr a baleset következtében meghalt. Jelenleg teljes útlezárás van érvényben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK