2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Szezon előtti vízminta-vételezés Szeliden – a pünkösdi forgalmat szeretnék egész nyáron

Zsiga Ferenc  |  2017. 06. 13., 20:03

Kiváló vízminőség mellett, június 14-én indul a hivatalos strandszezon a Szelidi-tónál, ahol a víz hőmérséklete tegnap elérte a 23 fokot. A parton mért 27-29 fokos melegben fiatalok tucatjai fürdőztek, a hétfői nap ellenére számos étterem és büfé is kinyitott. A vállalkozók egyértelműen azt az álláspontot képviselték: ha egész évben a pünkösdi forgalommal számolhatnának, minden korábbinál sikeresebb szezont zárnának az idén.

A Kalocsai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya szakügyintézője, Réfy Anita arról tájékoztatta portálunkat, hogy Szeliden a fürdőhely kijelölés megtörtént, a korábbi évekhez hasonlóan a fürdőzés tárgyi feltételei biztosítottak. Az előírt szezon előtti vízmintavételezés a tó magas vízállásánál megszokott értékelést hozta:

a vízminőség kiváló, még egyértelműbben, fürdésre alkalmas.

Arról már személyesen is meggyőződhettünk, hogy a fürdőhely egész területe bekerített, gondozott, a mosdók és az illemhelyek tiszták, a játszótér kifogástalan, a szemétgyűjtők kihelyezése is megtörtént. Réfy Anita szerint a várható időjárást figyelembe véve az igazi strandszezon június 14-én, az iskolai szünidő kezdetével indul.

Ezt várják a Szittyó téren és az üdülőfaluban működő üzletek, éttermek és büfék tulajdonosai is, akik közül Váradi Gyulát kérdeztük az eddigi tapasztalatokról.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az üzletember arról számolt be, hogy idén a pünkösdi hosszúhétvégén minden korábbinál többen látogattak Szelidre. A vállalkozások, a szálláshelyek üzemeltetői a pünkösdi csúcs alapján is bizakodva tekintek az idei szezonra, amely remélhetőleg több bevételt hoz, mint tavaly.

Váradi Gyula szerint Szelid idegenforgalma annyiban változott az elmúlt évek alatt, hogy egyre több a kerékpáros turista, akik a szálláshely-fejlesztéseknek köszönhetően Szeliden, Dunapatajon és a közeli településeken is igényüknek megfelelő szálláshelyet kaphatnak.

A megszólított szakember, Réfy Anita az erdőjáró turistáknak címezve elmondta:

Kalocsa és környéke nem tartozik a kullancsok által fertőzött területek közé.

Ha valaki erdei kirándulásra, esetleg a kutyájával indul, visszaérkezve jól teszi, ha mind a kutyát, mind pedig saját magát átvizsgálja, ugyanis a kullancsok által terjesztett megbetegedések, a Lyme-kór és a Kullancsencephalitis veszélyes mind az emberre, mind az állatra. Az elsőt baktérium okozza és antibiotikummal kezelik. A megbetegedést az encephalitist vírus okozza és van ellene védőoltás. Ha valaki kullancs-fertőzött területre megy, kalap, sapka viselése illetve a bokánál, csuklónál zárt ruházat javasolt.

A szakember azzal folytatta: a nyár egyik velejárója az allergia, és amint az köztudott, az allergiás reakciót a fák, füvek és egyéb virágos növények finomabb, szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi okozzák. A pollenallergia egyik legismertebb megjelenési formája a szénanátha. Az ebben szenvedő beteg tüsszög, köhög, orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést tapasztal az év egy adott időszakában, az allergén növény virágzásának idején. A kezelésben és a megelőzésben egyaránt lényeges a pollenexpozíció lehetőség szerinti kerülése. Azaz magas pollenkoncentráció esetén minimalizáljuk a szabadban töltött időt. Nyaraláshoz érdemes pollenmentes helyszínt választani.

Különösen hosszú haj esetén javasolt a gyakori hajmosás. A pollenek a hajban megtapadva egész nap, de a párnára jutva éjszaka is irritálhatják a bőrt. Az öltözködésre is érdemes figyelni. Részesítsük előnyben a kényelmes, pamutból készült darabokat, a műszálak ugyanis irritálnak, a melegben a fokozott verejtékezés pedig tovább rontja a tüneteket.

Jelenleg többek között a tölgyfa, erdei fenyő, rozs, lándzsás útifű, csalán, hársfa virágzik és ezek bizony az ezekre érzékenyeknél allergiás tüneteket okozhatnak – mondta Réfy Anita, a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya munkatársa.


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>
2024. 06. 17., 12:16
A gyanú szerint 2024. június 14-én este egy keceli házban egy 54 éves férfi és szállásadója italozás közben összevesztek. A későbbi áldozat a lustasága miatt próbálta felelősségre vonni a nála lakó férfit, akit a ház körüli munkák elvégzésére fogadott fel. Az albérlő a szóváltás során mérgében fojtogatni kezdte a házigazdát, majd ököllel megütötte, végül elővett egy kést, amivel nyakon szúrta vitapartnerét. Még >>>
2024. 06. 17., 10:06
A tavalyi gyenge termésnél jobb, de a 2022-es mennyiségnél kevesebb termésre lehet számítani. Még >>>
2024. 06. 16., 08:28
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2024. június 17. és 23. között. Még >>>
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK