2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Szezon előtti vízminta-vételezés Szeliden – a pünkösdi forgalmat szeretnék egész nyáron

Zsiga Ferenc  |  2017. 06. 13., 20:03

Kiváló vízminőség mellett, június 14-én indul a hivatalos strandszezon a Szelidi-tónál, ahol a víz hőmérséklete tegnap elérte a 23 fokot. A parton mért 27-29 fokos melegben fiatalok tucatjai fürdőztek, a hétfői nap ellenére számos étterem és büfé is kinyitott. A vállalkozók egyértelműen azt az álláspontot képviselték: ha egész évben a pünkösdi forgalommal számolhatnának, minden korábbinál sikeresebb szezont zárnának az idén.

A Kalocsai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya szakügyintézője, Réfy Anita arról tájékoztatta portálunkat, hogy Szeliden a fürdőhely kijelölés megtörtént, a korábbi évekhez hasonlóan a fürdőzés tárgyi feltételei biztosítottak. Az előírt szezon előtti vízmintavételezés a tó magas vízállásánál megszokott értékelést hozta:

a vízminőség kiváló, még egyértelműbben, fürdésre alkalmas.

Arról már személyesen is meggyőződhettünk, hogy a fürdőhely egész területe bekerített, gondozott, a mosdók és az illemhelyek tiszták, a játszótér kifogástalan, a szemétgyűjtők kihelyezése is megtörtént. Réfy Anita szerint a várható időjárást figyelembe véve az igazi strandszezon június 14-én, az iskolai szünidő kezdetével indul.

Ezt várják a Szittyó téren és az üdülőfaluban működő üzletek, éttermek és büfék tulajdonosai is, akik közül Váradi Gyulát kérdeztük az eddigi tapasztalatokról.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az üzletember arról számolt be, hogy idén a pünkösdi hosszúhétvégén minden korábbinál többen látogattak Szelidre. A vállalkozások, a szálláshelyek üzemeltetői a pünkösdi csúcs alapján is bizakodva tekintek az idei szezonra, amely remélhetőleg több bevételt hoz, mint tavaly.

Váradi Gyula szerint Szelid idegenforgalma annyiban változott az elmúlt évek alatt, hogy egyre több a kerékpáros turista, akik a szálláshely-fejlesztéseknek köszönhetően Szeliden, Dunapatajon és a közeli településeken is igényüknek megfelelő szálláshelyet kaphatnak.

A megszólított szakember, Réfy Anita az erdőjáró turistáknak címezve elmondta:

Kalocsa és környéke nem tartozik a kullancsok által fertőzött területek közé.

Ha valaki erdei kirándulásra, esetleg a kutyájával indul, visszaérkezve jól teszi, ha mind a kutyát, mind pedig saját magát átvizsgálja, ugyanis a kullancsok által terjesztett megbetegedések, a Lyme-kór és a Kullancsencephalitis veszélyes mind az emberre, mind az állatra. Az elsőt baktérium okozza és antibiotikummal kezelik. A megbetegedést az encephalitist vírus okozza és van ellene védőoltás. Ha valaki kullancs-fertőzött területre megy, kalap, sapka viselése illetve a bokánál, csuklónál zárt ruházat javasolt.

A szakember azzal folytatta: a nyár egyik velejárója az allergia, és amint az köztudott, az allergiás reakciót a fák, füvek és egyéb virágos növények finomabb, szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi okozzák. A pollenallergia egyik legismertebb megjelenési formája a szénanátha. Az ebben szenvedő beteg tüsszög, köhög, orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést tapasztal az év egy adott időszakában, az allergén növény virágzásának idején. A kezelésben és a megelőzésben egyaránt lényeges a pollenexpozíció lehetőség szerinti kerülése. Azaz magas pollenkoncentráció esetén minimalizáljuk a szabadban töltött időt. Nyaraláshoz érdemes pollenmentes helyszínt választani.

Különösen hosszú haj esetén javasolt a gyakori hajmosás. A pollenek a hajban megtapadva egész nap, de a párnára jutva éjszaka is irritálhatják a bőrt. Az öltözködésre is érdemes figyelni. Részesítsük előnyben a kényelmes, pamutból készült darabokat, a műszálak ugyanis irritálnak, a melegben a fokozott verejtékezés pedig tovább rontja a tüneteket.

Jelenleg többek között a tölgyfa, erdei fenyő, rozs, lándzsás útifű, csalán, hársfa virágzik és ezek bizony az ezekre érzékenyeknél allergiás tüneteket okozhatnak – mondta Réfy Anita, a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya munkatársa.


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK