2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Fergeteges táncházzal zárult a Dusnoki Fonó Napok - Néptáncegyüttesek találkozójával búcsúztatták a telet

Zsiga Ferenc  |  2023. 02. 13., 09:24

A télbúcsúztató Fonó Napok keretében az elmúlt év legemlékezetesebb koreográfiáiból és produkcióiból adott egyszeri válogatást Dusnokon február 11-én, szombaton este a Dusnoki Ifjúsági és Felnőtt Néptáncegyüttes, a szekszárdi Bartina Néptáncegyüttes és az Érsekcsanádi Bazsarózsa Néptáncegyüttes. A magyar nyelvterület legszebb tánc- és énekhagyományait megelevenítő műsorfolyamban a 84 éves Holdas Vincéné szólóénekkel, a helybéli Balogh János harmonika játékával mutatkozott be. Az együtteseket a Pántlika zenekar kísérte, a műsort követő táncház, majd a hajnalig tartó bál közönségének a vajdasági Juhász zenekar húzta a talpalávalót.

Mint emlékezetes, a közel másfél évre visszatekintő Dusnoki Fonó Napok kulturális eseménysorozat idén a január 28-án tartott fergeteges Prelo horvát bállal vette kezdetét. A prelo annyiban mindenképpen hasonlított az elmúlt szombati néptáncegyüttesek találkozójához, majd az azt követő bálhoz, táncházhoz, hogy a szórakozni vágyó közönség a művelődési házat mindkét alkalommal zsúfolásig megtöltötte.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A Fonó Napok ezen kívül is számos színes, érdekes programot kínáltak a horvát nemzetiségűek által is lakott település lakóinak. Meseszínház, fánkkészítés, kézműves foglalkozások szórakoztatták a kisebbeket, február 10-én pénteken pedig Romsics Imre etnográfus, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatója a kalocsai Sárköz néprajzáról, annak dusnoki vonatkozásairól tartott előadást.

Az est résztvevőit és a művelődési házat megtöltő, vidékről is nagy számban érkezett közönségét Mindszenti István polgármester köszöntötte.

Mint elhangzott:  „Szeretettel köszöntöm a mai Dusnoki Fonó Napok keretében megrendezésre kerülő folklór est és táncház résztvevőit!
Külön is köszöntöm Tóth Mihó Erikát és Tóth Zoltánt a mai est házigazdáit és főszervezőit!
Kallós Zoltán, erdélyi magyar néprajzkutató és népzenegyűjtő, aki ma már a kolozsvári Házsongárdi temetőben pihen így ír: „Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és táncolunk!" Ez még zömében ebben a horvát ajkú, rácnak mondott településen is igaz! A magyar haza részeként büszkén, emelt fővel megvallva rácságunkat, de bizonyságot téve hazaszeretetünkről és a magyar nemzet és kultúra iránti elkötelezettségünkről is.

Olyan jó látnunk és éreznünk, hogy itt Dusnokon milyen szépen fejlődik és gazdagodik egymás mellett a horvát nyelv és kultúra, a magyar népzene és néptánc hagyománya, és értékteremtő ereje. Ha körülnézek, ámulva látom, hogy a különböző településekről érkező csoportokban is mennyi a gyermek és a fiatal, milyen sokan fontosnak érzik és szívvel lélekkel ápolják ezt a gazdag örökséget.”

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


„Ehhez nélkülözhetetlenek néptánc-pedagógusaink is, akiknek köszönjük elkötelezettségüket, hiszen a gyerekek, a fiatalok, a jövő nemzedéke érdekében folytatják hivatásukat. , Az meg még szívmelengetőbb, hogy  időről- időre ezt a műhelymunkát nem titkolják el, hanem mindannyiunk elé tárják a legkülönbözőbb programokon keresztül.
Ez a mai folklór est és táncház is egy ilyen színvonalas esemény. Mórus Tamás, az angliai gondolkodó és humanista írta: " A hagyományok ápolása nem a hamu őrzését, hanem a láng és a tűz tovább adását jelenti!"


Kívánom, hogy ezen az estén ez a láng, ez a tűz, ez a virtus egyre jobban égjen és lobogjon! Mindenkinek jó szórakozást kívánok!”mondta Mindszenti István polgármester.

A néptáncegyüttesek találkozójáról a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Dusnoki Ifjúsági és Felnőtt Együttesét feleségével, Tóth-Mihó Erikával közösen vezető és a koreográfiákat közösen összeállító Tóth Zoltán adott videó interjút.



Mint ahogy azt a nagyon jó hangulatú esten megtudtuk, a Bartina Néptánc Közhasznú Egyesület három csoportja, a gyermekcsoport, az ifjúsági néptáncegyüttes és a Bartina Néptáncegyüttes (felnőtt) is bejutott az idei Néptánc Antológiákra, amelyhez ezúton is gratulálunk!

Szívből gratulálunk a dusnoki Fonó Napok szervezőinek is, hiszen örömteli szép példa, ahogy a községben a horvát és a magyar anyanyelvi kultúra, a két nép ének és tánchagyománya, a régi szokások felelevenítése, őrzése az ünnepnapok mellett a hétköznapokban is jelen van. 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK