2024. 06. 12. szerda
Villő
: 395 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Fergeteges táncházzal zárult a Dusnoki Fonó Napok - Néptáncegyüttesek találkozójával búcsúztatták a telet

Zsiga Ferenc  |  2023. 02. 13., 09:24

A télbúcsúztató Fonó Napok keretében az elmúlt év legemlékezetesebb koreográfiáiból és produkcióiból adott egyszeri válogatást Dusnokon február 11-én, szombaton este a Dusnoki Ifjúsági és Felnőtt Néptáncegyüttes, a szekszárdi Bartina Néptáncegyüttes és az Érsekcsanádi Bazsarózsa Néptáncegyüttes. A magyar nyelvterület legszebb tánc- és énekhagyományait megelevenítő műsorfolyamban a 84 éves Holdas Vincéné szólóénekkel, a helybéli Balogh János harmonika játékával mutatkozott be. Az együtteseket a Pántlika zenekar kísérte, a műsort követő táncház, majd a hajnalig tartó bál közönségének a vajdasági Juhász zenekar húzta a talpalávalót.

Mint emlékezetes, a közel másfél évre visszatekintő Dusnoki Fonó Napok kulturális eseménysorozat idén a január 28-án tartott fergeteges Prelo horvát bállal vette kezdetét. A prelo annyiban mindenképpen hasonlított az elmúlt szombati néptáncegyüttesek találkozójához, majd az azt követő bálhoz, táncházhoz, hogy a szórakozni vágyó közönség a művelődési házat mindkét alkalommal zsúfolásig megtöltötte.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A Fonó Napok ezen kívül is számos színes, érdekes programot kínáltak a horvát nemzetiségűek által is lakott település lakóinak. Meseszínház, fánkkészítés, kézműves foglalkozások szórakoztatták a kisebbeket, február 10-én pénteken pedig Romsics Imre etnográfus, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatója a kalocsai Sárköz néprajzáról, annak dusnoki vonatkozásairól tartott előadást.

Az est résztvevőit és a művelődési házat megtöltő, vidékről is nagy számban érkezett közönségét Mindszenti István polgármester köszöntötte.

Mint elhangzott:  „Szeretettel köszöntöm a mai Dusnoki Fonó Napok keretében megrendezésre kerülő folklór est és táncház résztvevőit!
Külön is köszöntöm Tóth Mihó Erikát és Tóth Zoltánt a mai est házigazdáit és főszervezőit!
Kallós Zoltán, erdélyi magyar néprajzkutató és népzenegyűjtő, aki ma már a kolozsvári Házsongárdi temetőben pihen így ír: „Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és táncolunk!" Ez még zömében ebben a horvát ajkú, rácnak mondott településen is igaz! A magyar haza részeként büszkén, emelt fővel megvallva rácságunkat, de bizonyságot téve hazaszeretetünkről és a magyar nemzet és kultúra iránti elkötelezettségünkről is.

Olyan jó látnunk és éreznünk, hogy itt Dusnokon milyen szépen fejlődik és gazdagodik egymás mellett a horvát nyelv és kultúra, a magyar népzene és néptánc hagyománya, és értékteremtő ereje. Ha körülnézek, ámulva látom, hogy a különböző településekről érkező csoportokban is mennyi a gyermek és a fiatal, milyen sokan fontosnak érzik és szívvel lélekkel ápolják ezt a gazdag örökséget.”

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


„Ehhez nélkülözhetetlenek néptánc-pedagógusaink is, akiknek köszönjük elkötelezettségüket, hiszen a gyerekek, a fiatalok, a jövő nemzedéke érdekében folytatják hivatásukat. , Az meg még szívmelengetőbb, hogy  időről- időre ezt a műhelymunkát nem titkolják el, hanem mindannyiunk elé tárják a legkülönbözőbb programokon keresztül.
Ez a mai folklór est és táncház is egy ilyen színvonalas esemény. Mórus Tamás, az angliai gondolkodó és humanista írta: " A hagyományok ápolása nem a hamu őrzését, hanem a láng és a tűz tovább adását jelenti!"


Kívánom, hogy ezen az estén ez a láng, ez a tűz, ez a virtus egyre jobban égjen és lobogjon! Mindenkinek jó szórakozást kívánok!”mondta Mindszenti István polgármester.

A néptáncegyüttesek találkozójáról a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Dusnoki Ifjúsági és Felnőtt Együttesét feleségével, Tóth-Mihó Erikával közösen vezető és a koreográfiákat közösen összeállító Tóth Zoltán adott videó interjút.Mint ahogy azt a nagyon jó hangulatú esten megtudtuk, a Bartina Néptánc Közhasznú Egyesület három csoportja, a gyermekcsoport, az ifjúsági néptáncegyüttes és a Bartina Néptáncegyüttes (felnőtt) is bejutott az idei Néptánc Antológiákra, amelyhez ezúton is gratulálunk!

Szívből gratulálunk a dusnoki Fonó Napok szervezőinek is, hiszen örömteli szép példa, ahogy a községben a horvát és a magyar anyanyelvi kultúra, a két nép ének és tánchagyománya, a régi szokások felelevenítése, őrzése az ünnepnapok mellett a hétköznapokban is jelen van. 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 10., 07:35
A rendkívül szoros eredményre tekintettel több helyen újraszámlálják a szavazatokat így, még nem dőlt el véglegesen a fővárosi főpolgármesteri cím kérdése, és a kalocsai polgármesteri címmel kapcsolatban sem végleges a tegnap közölt eredmény. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK