2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kétnapos Rác Pünkösd Dusnokon – Rác lakodalmas, néptánc gála, kitüntetések, koncertek tették emlékezetessé

Kétnapos Rác Pünkösd Dusnokon – Rác lakodalmas, néptánc gála, kitüntetések, koncertek tették emlékezetessé
Zsiga Ferenc  |  2022. 06. 07., 08:10

Dusnokon június 4-én, szombaton vette kezdetét az a műsorfolyam, amely a kétnapos Rác Pünkösd számos programelemével gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt felhőtlen, élményekben gazdag kikapcsolódást kínált. Dusnok, mintegy a térségben betöltött szerepének nyomatékot adva, ezúttal is számos közeli és távolabbi településről, különösen pünkösdvasárnap vonzotta százával a látogatókat és vendégeket. Köszönhető mindez a gondos szervezésnek és annak az igényes és színes program kavalkádnak, amely a minőségi szórakozást hagyományosan a helyi tradíciókra építve helyezi előtérbe.

A pünkösdszombat délelőtt 10 órakor kezdődő gyerekprogramok a létszámukba gyarapodó kicsiknek nyújtottak élményekben gazdag elfoglaltságot.
A szülőkkel, nagyszülőkkel érkező gyerekeket kézműves foglalkozás, csillámtetoválás, ingyenes ugrálóvár, testfestés, ingyenes póni lovaglás és hintózás várta. A paprikás krumpli főzőversenyt a dusnoki cserkészcsapat a 9- 15 éves korosztály 5 fős csapatainak szervezte. A vidámságban bővelkedő fakanálcsata levezetőjeként a Kaloeb Kutyaiskola bemutatója nyújtott élményekben gazdag látványosságot.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)
Forrás: Dusnok község / Facebook


A 17 órakor kezdődő ünnepi szentmise után a Bara szabadidő parkban felállított nagyszínpadon a dusnoki Dušenici Horvát Gyermek Énekkar, Balog János harmonika játéka, a Dusnoki Roma Nemzetiségi Önkormányzat műsora, a Tolna-Mözs Country Woman Club, a Dusnoki Danubia Alapfokú Művészeti Iskola zenekara Szalai József vezetésével szórakoztatta a közönséget.

A Matyi és a Hegedűs 21 óráig, azt követően hajnalig a Killer- Super Dj Radio és Gabriel Antony disco műsora mulattatta a közönséget.

Június 5-én, pünkösdvasárnap gyerek horgászversennyel indult a nap, majd a Csiga Duó Gyermekzenekar koncertje, zenés-táncos interaktív gyermekműsora következett. A délelőtti program a Pódium Táncstúdióelőadásával zárult, a legnagyobb tapsot a paksi és dusnoki iskola tanulóinak és többszörös nemzetközi bajnoki címmel rendelkező versenytáncosainak a produkciója érdemelte ki.

A családi, baráti főzések, az íjászat Kinyó Zsolttal, a Pirates Family MC motorozási lehetősége, a Dusnok- Paks öregfiúk nagypályás foci meccs csak megágyazott az igazi látványosságnak: a Biser tánccsoport szervezésében újra felelevenítették a hagyományos dusnoki rác lakodalmat. Mégpedig lépésről lépésre: ima és áldás a templomban, a környékbeli néptánccsoportok képviselőivel- például a foktőivel - közös indulás a menyasszonyi házához, ahol megtörtént a kikérés, majd a búcsúzás, és a lakodalmas menet máris zeneszóval indult a vőlegény sátrához, a Barára, ahol a menyegzői mulatságot csak a közös fényképezés szakította meg.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)
Forrás: Dusnok község / Facebook


A 18 órakor elhangzott polgármesteri köszöntőjében Mindszenti István egyebek mellett azt hangsúlyozta:

Öröm a mai nap számunkra azért is, mert három év kényszerszünet után Pünkösd ünnepén újra együtt lehetünk, találkozhatunk…Fontosnak érzem, hogy a 21. században, itt Európában egy új életstílust honosítsunk meg, aminek a legfontosabb stílusjegyeit az együttérzés, a közelség, a gyengédség, szemben a versengéssel, a korlátlan fogyasztással, a mindenek feletti kényelem érzettel adja meg. Ma itt Dusnokon felelevenítjük élő hagyományainkat, szokásainak, nyelvünket, azt a népi kultúrát, mely megőrzött bennünket évszázadokon át, generációról generációra, nemzedékről nemzedékre…A mai ünnepen adjuk át a Dusnok Községért kitüntető díjakat azoknak a személyeknek, akiket a képviselő-testület tagjai terjesztettek fel. Köszönjük nekik mindazt a munkát, fáradozást amit önzetlenül Dusnok községért tettek, és néhányan közülük még mindig tesznek…”- mondta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A feleségével érkező Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében mások mellett az hangzott el:

…Nagy szeretettel és örömmel jöttünk Dusnokra. Azért is, mert itt egy szorgalmas és összetartó közösség él; olyan emberek, akiknek a munkájával az elmúlt esztendőkben sokat tudtunk előre lépni, hiszen több területen fejlődött a település. Ahogy polgármester úr is mondta, nemcsak a fejlesztések révén, hanem azért épült - szépült a falu, mert abban a Kormányon, az Önkormányzaton túl minden helyi ember munkája benne van, és ezért mindenki köszönetet érdemel. Külön szeretnék gratulálni a kitüntetetteknek, mert az ő munkájuk példa lehet mindenkinek ebben a faluban; érdemes küzdeni, érdemes dolgozni, mert a helyeik megbecsülik azokat, akik tisztességgel végzik a feladataikat. Van egy mondás, az így szól: „Pünkösd napján az embereknek ott a helyük, ahol a szívük”. Bennünket, akik itt vagyunk, a szívünk ide hozott Dusnokra, ide hozott erre az ünnepre, így én is kívánok szép napot ezen az ünnepen, az előttünk lévő időszakra pedig még sok közös sikert!” – mondta Zsigó Róbert.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A Dusnok Községért- díjak átadását követően (erről külön cikkben számolunk be) a Kalocsai Liszt Ferenc AMI Dusnoki Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttes,Holdas Vincéné, a Hagyományőrző Asszonykórus, majd a Kalocsai Liszt Ferenc AMI Dusnoki Aprócskák Csoportja, a Kalocsai Liszt Ferenc AMI Dusnoki Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttes adott szűnni nem akaró tapssal záruló műsort.


Ennek egyik érdekes, felemelő epizódja volt, hogy a Kalocsai Liszt Ferenc AMI Dusnoki Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttes házaspár tanárai és koreográfusai, Tóth - Mihó Erika és Tóth Zoltán közül az utóbbi éppen ezen a napon ünnepelte 47. születésnapját, mely alkalomból a tánccsoport tagjai a láthatón elérzékenyült, népszerű tanárt egy énekszámmal, örömujjongás közepette köszöntötték fel.

Az együtteseket Zsikó Zsuzsanna énekművész előadása mellett a Tarsoly zenekar kísérte. A meghívott vendégek részére feltálalt pünkösdi ünnepi vacsora elfogyasztását követően 20 órától a VERACRUZ zenekar- immáron 24 éve rendületlenül – lépett fel, majd a 22:30 órakor kezdődő Bara bálon hajnalig a helyi Zabavna Industrija Zenekar húzta a talpalávalót. 24 órakor a Bara szabadidőpark kis tava feletti Lézer show látványosság tette emlékezetessé az ünnepet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-24 13:19:32
Ebben a történetben már az is szép, hogy az utolsó fordulóra is maradt még esélyünk a bennmaradásra.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 28., 17:00
A gyanúsítottnál tartott kutatás alkalmával tetemes készpénzre, arany ékszerekre, zálogjegyekre akadtak a rendőrök. Még >>>
2024. 05. 27., 07:50
A baleset következtében a jármű utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK