2022. 06. 26.
János, Pál
: 401 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kétnapos Rác Pünkösd Dusnokon – Rác lakodalmas, néptánc gála, kitüntetések, koncertek tették emlékezetessé

Kétnapos Rác Pünkösd Dusnokon – Rác lakodalmas, néptánc gála, kitüntetések, koncertek tették emlékezetessé
Zsiga Ferenc  |  2022. 06. 07., 08:10

Dusnokon június 4-én, szombaton vette kezdetét az a műsorfolyam, amely a kétnapos Rác Pünkösd számos programelemével gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt felhőtlen, élményekben gazdag kikapcsolódást kínált. Dusnok, mintegy a térségben betöltött szerepének nyomatékot adva, ezúttal is számos közeli és távolabbi településről, különösen pünkösdvasárnap vonzotta százával a látogatókat és vendégeket. Köszönhető mindez a gondos szervezésnek és annak az igényes és színes program kavalkádnak, amely a minőségi szórakozást hagyományosan a helyi tradíciókra építve helyezi előtérbe.

A pünkösdszombat délelőtt 10 órakor kezdődő gyerekprogramok a létszámukba gyarapodó kicsiknek nyújtottak élményekben gazdag elfoglaltságot.
A szülőkkel, nagyszülőkkel érkező gyerekeket kézműves foglalkozás, csillámtetoválás, ingyenes ugrálóvár, testfestés, ingyenes póni lovaglás és hintózás várta. A paprikás krumpli főzőversenyt a dusnoki cserkészcsapat a 9- 15 éves korosztály 5 fős csapatainak szervezte. A vidámságban bővelkedő fakanálcsata levezetőjeként a Kaloeb Kutyaiskola bemutatója nyújtott élményekben gazdag látványosságot.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)
Forrás: Dusnok község / Facebook


A 17 órakor kezdődő ünnepi szentmise után a Bara szabadidő parkban felállított nagyszínpadon a dusnoki Dušenici Horvát Gyermek Énekkar, Balog János harmonika játéka, a Dusnoki Roma Nemzetiségi Önkormányzat műsora, a Tolna-Mözs Country Woman Club, a Dusnoki Danubia Alapfokú Művészeti Iskola zenekara Szalai József vezetésével szórakoztatta a közönséget.

A Matyi és a Hegedűs 21 óráig, azt követően hajnalig a Killer- Super Dj Radio és Gabriel Antony disco műsora mulattatta a közönséget.

Június 5-én, pünkösdvasárnap gyerek horgászversennyel indult a nap, majd a Csiga Duó Gyermekzenekar koncertje, zenés-táncos interaktív gyermekműsora következett. A délelőtti program a Pódium Táncstúdióelőadásával zárult, a legnagyobb tapsot a paksi és dusnoki iskola tanulóinak és többszörös nemzetközi bajnoki címmel rendelkező versenytáncosainak a produkciója érdemelte ki.

A családi, baráti főzések, az íjászat Kinyó Zsolttal, a Pirates Family MC motorozási lehetősége, a Dusnok- Paks öregfiúk nagypályás foci meccs csak megágyazott az igazi látványosságnak: a Biser tánccsoport szervezésében újra felelevenítették a hagyományos dusnoki rác lakodalmat. Mégpedig lépésről lépésre: ima és áldás a templomban, a környékbeli néptánccsoportok képviselőivel- például a foktőivel - közös indulás a menyasszonyi házához, ahol megtörtént a kikérés, majd a búcsúzás, és a lakodalmas menet máris zeneszóval indult a vőlegény sátrához, a Barára, ahol a menyegzői mulatságot csak a közös fényképezés szakította meg.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)
Forrás: Dusnok község / Facebook


A 18 órakor elhangzott polgármesteri köszöntőjében Mindszenti István egyebek mellett azt hangsúlyozta:

Öröm a mai nap számunkra azért is, mert három év kényszerszünet után Pünkösd ünnepén újra együtt lehetünk, találkozhatunk…Fontosnak érzem, hogy a 21. században, itt Európában egy új életstílust honosítsunk meg, aminek a legfontosabb stílusjegyeit az együttérzés, a közelség, a gyengédség, szemben a versengéssel, a korlátlan fogyasztással, a mindenek feletti kényelem érzettel adja meg. Ma itt Dusnokon felelevenítjük élő hagyományainkat, szokásainak, nyelvünket, azt a népi kultúrát, mely megőrzött bennünket évszázadokon át, generációról generációra, nemzedékről nemzedékre…A mai ünnepen adjuk át a Dusnok Községért kitüntető díjakat azoknak a személyeknek, akiket a képviselő-testület tagjai terjesztettek fel. Köszönjük nekik mindazt a munkát, fáradozást amit önzetlenül Dusnok községért tettek, és néhányan közülük még mindig tesznek…”- mondta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A feleségével érkező Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében mások mellett az hangzott el:

…Nagy szeretettel és örömmel jöttünk Dusnokra. Azért is, mert itt egy szorgalmas és összetartó közösség él; olyan emberek, akiknek a munkájával az elmúlt esztendőkben sokat tudtunk előre lépni, hiszen több területen fejlődött a település. Ahogy polgármester úr is mondta, nemcsak a fejlesztések révén, hanem azért épült - szépült a falu, mert abban a Kormányon, az Önkormányzaton túl minden helyi ember munkája benne van, és ezért mindenki köszönetet érdemel. Külön szeretnék gratulálni a kitüntetetteknek, mert az ő munkájuk példa lehet mindenkinek ebben a faluban; érdemes küzdeni, érdemes dolgozni, mert a helyeik megbecsülik azokat, akik tisztességgel végzik a feladataikat. Van egy mondás, az így szól: „Pünkösd napján az embereknek ott a helyük, ahol a szívük”. Bennünket, akik itt vagyunk, a szívünk ide hozott Dusnokra, ide hozott erre az ünnepre, így én is kívánok szép napot ezen az ünnepen, az előttünk lévő időszakra pedig még sok közös sikert!” – mondta Zsigó Róbert.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A Dusnok Községért- díjak átadását követően (erről külön cikkben számolunk be) a Kalocsai Liszt Ferenc AMI Dusnoki Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttes,Holdas Vincéné, a Hagyományőrző Asszonykórus, majd a Kalocsai Liszt Ferenc AMI Dusnoki Aprócskák Csoportja, a Kalocsai Liszt Ferenc AMI Dusnoki Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttes adott szűnni nem akaró tapssal záruló műsort.


Ennek egyik érdekes, felemelő epizódja volt, hogy a Kalocsai Liszt Ferenc AMI Dusnoki Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttes házaspár tanárai és koreográfusai, Tóth - Mihó Erika és Tóth Zoltán közül az utóbbi éppen ezen a napon ünnepelte 47. születésnapját, mely alkalomból a tánccsoport tagjai a láthatón elérzékenyült, népszerű tanárt egy énekszámmal, örömujjongás közepette köszöntötték fel.

Az együtteseket Zsikó Zsuzsanna énekművész előadása mellett a Tarsoly zenekar kísérte. A meghívott vendégek részére feltálalt pünkösdi ünnepi vacsora elfogyasztását követően 20 órától a VERACRUZ zenekar- immáron 24 éve rendületlenül – lépett fel, majd a 22:30 órakor kezdődő Bara bálon hajnalig a helyi Zabavna Industrija Zenekar húzta a talpalávalót. 24 órakor a Bara szabadidőpark kis tava feletti Lézer show látványosság tette emlékezetessé az ünnepet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>
2022. 06. 24., 16:01
Június 22-én, szerda délután a Mezei Virágok Népdalkör látogatta meg a Szociális Otthon lakóit, hogy egy kis kulturális színt vigyenek az idős gondozottak mindennapjaiba. Még >>>
2022. 06. 24., 15:26
Teljes terjedelmében égett egy személyautó a Bátyai úton. Még >>>
2022. 06. 23., 15:50
Nincs is jobb, mint a finom, édes, roppanós főtt kukorica. Hogy ne csalódjunk, mindenképpen alaposan nézzük meg, hogy milyen kukoricát vásárolunk. Még >>>
2022. 06. 23., 15:44
A vállalkozásoknak érdemes mielőbb pótolniuk az esetleges hiányosságokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK