2021. 10. 27. szerda
Szabina
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Amikor olimpia volt Kalocsán

Tamás Ferenc  |  2020. 05. 16., 10:05

Ezúttal a címben megfogalmazott „olimpia volt Kalocsán” annyira igaz, hogy nem is egy, hanem 1995-re már kettő. Hiszen ekkora már kétszer is Kalocsát szemelte ki az Olimpiai Bizottság, amikor 1983 után másodízben is ránk osztotta az Eszperantó Sakkozók Olimpiáját.

Így ismét az a nem mindennapi megtiszteltetés érte Kalocsa városát, hogy 1995 nyarán is rendező házigazdája lehetett a Nemzetközi Eszperantó Sakkszövetség megbízásából az olimpia versengésének a korábbi parádés rendezésének köszönhetően.

Ami előre borítékolható volt, hogy eszperantóéknál nem lesz nyelvi bábel, hiszen az olimpia munkanyelve az eszperantó nyelv – beleértve a bíráskodást, a játszmaegyeztetést, a technikai értekezletet. Ahol természetesen az eszperantó nyelv és a sakk összekapcsolása volt az elsődleges. Ám a hagyományok jegyében ennél jóval többről van szó – nemzetek és kontinensek közötti baráti hídról, a népek önzetlen barátságáról.
További adalék még az eszperantósakk kalocsai történéseihez: Amikor 1983-ban városunk megkapta az Eszperantó Sakkozók I. Olimpiájának a rendezési jogát, természetesen az sem volt véletlen. Az olimpia „nyoma” akkor abban csúcsosodott ki, hogy akkor Kalocsán az Eszperantó utcában felavatást nyert egy emlékhely, amely a több évtizedes kalocsai eszperantó mozgalomnak és az első olimpiának állított örökbecsű emléket.

Az előzetes beharangozással szemben, 1995-ben sajnos csak csonka mezőny érkezett Kalocsára, a rendezők ugyanis legalább tíz-tizenöt nemzeti férficsapatot és öt-nyolc ország női együttesét várták a július 7-étől 16-áig tervezett olimpiára, ám az Egyesült Államok, Románia, Oroszország, Lengyelország, Litvánia kvintettből nem érkeztek teljes csapatok, csupán egy-egy versenyző. Így csak Málta, Moldova és Magyarország (két csapattal) és egy nemzetközi mix együttes versenyzett egymással, míg a hölgyeknél annyi sem.

Az ünnepélyes megnyitó július 7-én, pénteken volt a kalocsai művelődési központban, majd ezt követően már asztalhoz is ültek a mérkőző felek.
Hazánkat két csapat képviselte, ráadásul az „A” gárda kalocsai élsakkozókból állt Kustár Sándor (már akkor FIDE-mester), Ruppáner János, Szántó István, dr. Németh József a Kalocsai SE szakosztályának közismert versenyzői voltak, így bízhattunk abban, hogy az erőviszonyok ismeretének hiányában is az élcsoportban végeznek, a csapat vezetőjéről Czibulka Zoltánról már nem is beszélve.

A Kalocsa emblematikus sakkozói (Czibulka, Szilágyi, Ruppáner)


A csonka olimpia versengésének végeredménye aztán a következő volt a férfiaknál: 1. Magyarország „A” csapata (Kustár, Ruppáner, Szántó, dr. Németh) 12 p., 2. Moldávia 10,5 p., 3. Málta 10, 5 p., 4. Nemzetközi Vegyes Csapat 4, 5 p., 5. Magyarország „B” csapata 2, 5 pont.

A női együttesek versengésének a végeredménye: 1. Magyarország „A” csapata (Berta-Somogyi Orsolya, Mészáros Tímea) 5, 5 p., 2. Moldávia 5 p., 3. Magyarország „B” csapata (Csupor Eona, Suplicz Orsolya) 1, 5 pont.

A legjobb első táblás két kalocsai sakkozó lett: Kustár Sándor (3,5 p.) és Berta-Somogyi Orsolya (3, 5 p.)
Az egyhetes csonka olimpia egyéni villámversennyel zárult.

A kalocsai közönség az olimpia megnyitóján

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 21:19
Egy Land Rover és egy Mercedes-Benz S350 személyautó akadt fenn az ellenőrzésen. Még >>>
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!