2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Pásti, Kalocsa sportéletének emblematikus egyénisége

Tamás Ferenc  |  2020. 05. 12., 13:27

Pásti Mihályról köztudott, hogy a kalocsai pingpongosok élversenyzője, a Tenisz Egyesület alapító elnöke, de minden ütővel játszott sport-tollaslabda, fallabda, pingpong, tenisz –, azaz a racketlon sportág szenior válogatottja, mi több, Európa-és világbajnoka is.

Pásti Mihály 1956-ban Mezőtúron született, de már kisdiákként is a kalocsai Eperföldi Általános Iskolában csillogtatta sportbeli képességeit. Aztán tizenévesként már a kaucsuklabda varázslatos világába bontogatta szárnyait, majd a Kalocsai SE-be igazolva megmérette magát a versenysportban is. A KSE asztalitenisz-csapatának mind a mai napig éljátékosa a maga 64 életévével, de emellett számtalan díjban és elismerésben részesült városunk megbecsült sportolójaként. Sporttevékenységével kiérdemelte a Kalocsa Sportjáért kitüntetést is a hagyományos augusztus 20-i városházi díjátadón, de birtokosa a Kalocsai SE Örökös Tagja kitüntető címnek is.

A KSE többszörös bajnokcsapata: Losonczi, dr. Rigó, Pásti, Katus


Az asztaliteniszben elért egyéni és csapatbajnoki sikerei mellett tenisz sportágban is az ország elitjébe verekedte magát a veterán mezőnyben. Az 50-55 évesek kategóriában országos vidékbajnokságot nyert korcsoportjában, de hosszú éveken át a magyar ranglista első három helyezettje között szerepelt az 50-55 évesek mezőnyében.

Aztán racketlonban, a magyar öregfiúk válogatottjával már jöttek a nemzetközi sikerek és kitüntető címek is. Többek között csapatban Európa-bajnoki elsőséget szerzett társaival, de a világbajnokságokon is a dobogó második és legfelső fokára állhatott. A 2011-es Racketlon VB-n, Milánóban tagja volt az ezüstérmes magyar korosztályos együttesnek, majd 2014-ben a lengyelországi Wroclawban rendezett Racketlon Világbajnokságon a szenior +55 évesek kategóriájában a magyar csapat tagjaként világbajnoki címet szerzett.

Pásti a magyar csapattal a VB-dobogó legfelső fokán


A racketlonról tudni kell, hogy a pingpong, a tollaslabda, a fallabda és a tenisz sportágak mixelése, tehát kiváló szem, csukló, tempó-és ritmusérzék, valamint páratlan labdaérzék kell hozzá, a koncentrációról és a pszichés adottságokról már nem is beszélve.

Pásti sportszeretetéről és a sport iránti alázatáról mindennél többet mond, hogy még ma is – 64 évesen – a Kalocsai SE „megyekettes” pingpongcsapatában üti nagy műgonddal a kaucsuklabdát, és még ma is úgy tud örülni egy-egy általa megkontrázott ütésnek, „lehetetlen pozícióból” elért pontjának, mint tette ezt egykoron feltörekvő fiatalként, győzelemre éhes versenyzőként.

Élő példája és legendája Kalocsa város sportjának, aki valóban követendő példa a feltörekvő mai versenyzőink számára.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK