2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Fülöp Ernő atya: Hamvazószerdán kezdődik a 40 napos böjt időszaka

Fülöp Ernő atya: Hamvazószerdán kezdődik a 40 napos böjt időszaka
Zsiga Ferenc  |  2021. 02. 17., 07:18

A katolikus templomokban hamvazószerdától nagypéntekig a díszítés visszafogottabb, a bűnbánat színe, a lila dominál, és az öröménekek is elmaradnak. A február 17-én kezdődő nagyböjt a húsvét ünnepére készíti fel a híveket mind testileg, mind lelkileg. A Hamvazószerdáról, a húsvéti ünnepeket megelőző időszakról Fülöp Ernő atyával beszélgettünk.

Hamvazószerdán az egyház megáldja az előző évi virágvasárnapi barkaszentelésből származó barkák elégetett hamuját. Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a 12. századtól lett az egyházi szertartás része.

Fülöp Ernő kanonok, a Kalocsa-Belvárosi Plébánia irodavezető plébánosa elmondta:

A hamvazószerdával az egyházi évnek egy különleges időszaka veszi kezdetét. Ez az a 40 napos felkészülési idő, amikor a keresztény, katolikus hívek elcsendesednek és az imádság, a böjt és a vallásgyakorlatok által megpróbálnak közelebb kerülni a lelkükhöz és Istenhez. Az Istennel való kapcsolatukat megpróbálják olyanná formálni, hogy jobb emberré váljanak. Így készülnek fel a kereszténység legnagyobb ünnepére, a húsvétra, Jézus Krisztus feltámadására.” A hamvazószerda azért is fontos a katolikus hívek életében, mert az év folyamán ez az egyik nap - másik a nagypéntek - mikor is szigorú böjtöt tartanak. 18 és 60 év között ezen a napon csak háromszor étkeznek és elhagyják a húst.

Hamvazószerdán az egyház megáldja az előző évi virágvasárnapi barkaszentelésből származó barkák elégetett hamuját. Ezt a hamut fejünkre hintve imádkozzuk: „Emlékezz, ember, hogy porból vagy és porrá leszel!”– tudtuk meg Fülöp Ernő kanonoktól.


Forrás: KALAOhírek


Ferenc pápa üzenete a nagyböjt időszakára így szól: „A nagyböjt a hit, a remény és a szeretet megújításának ideje. A hit arra hív bennünket, hogy befogadjuk az Igazságot, és tanúságot tegyünk róla Isten és minden testvérünk előtt. A remény, mint „élő víz”, mely lehetővé teszi utunk folytatását. Hitünk és reményünk legtökéletesebb megnyilvánulása a szeretet, melyet Krisztus nyomdokain járva az emberekre való odafigyelésben és a velük való együttérzésben élünk meg.”

A nagyböjti időszak sajátos szertartása a keresztúti ájtatosság. A belvárosi egyházközség területén pénteki és vasárnapi időpontokban tartják.

2021. február 19-től, péntekenként, délután 3 órakor a Szent István király templomba, a hét utolsó napján pedig este negyed 6-tól, a szentmise előtt, a Nagyboldogasszony főszékesegyházba várják a híveket a passióra.
Forrás: Kalocsa TV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés