2024. 06. 12. szerda
Villő
: 395 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Fülöp Ernő atya: Hamvazószerdán kezdődik a 40 napos böjt időszaka

Fülöp Ernő atya: Hamvazószerdán kezdődik a 40 napos böjt időszaka
Zsiga Ferenc  |  2021. 02. 17., 07:18

A katolikus templomokban hamvazószerdától nagypéntekig a díszítés visszafogottabb, a bűnbánat színe, a lila dominál, és az öröménekek is elmaradnak. A február 17-én kezdődő nagyböjt a húsvét ünnepére készíti fel a híveket mind testileg, mind lelkileg. A Hamvazószerdáról, a húsvéti ünnepeket megelőző időszakról Fülöp Ernő atyával beszélgettünk.

Hamvazószerdán az egyház megáldja az előző évi virágvasárnapi barkaszentelésből származó barkák elégetett hamuját. Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a 12. századtól lett az egyházi szertartás része.

Fülöp Ernő kanonok, a Kalocsa-Belvárosi Plébánia irodavezető plébánosa elmondta:

A hamvazószerdával az egyházi évnek egy különleges időszaka veszi kezdetét. Ez az a 40 napos felkészülési idő, amikor a keresztény, katolikus hívek elcsendesednek és az imádság, a böjt és a vallásgyakorlatok által megpróbálnak közelebb kerülni a lelkükhöz és Istenhez. Az Istennel való kapcsolatukat megpróbálják olyanná formálni, hogy jobb emberré váljanak. Így készülnek fel a kereszténység legnagyobb ünnepére, a húsvétra, Jézus Krisztus feltámadására.” A hamvazószerda azért is fontos a katolikus hívek életében, mert az év folyamán ez az egyik nap - másik a nagypéntek - mikor is szigorú böjtöt tartanak. 18 és 60 év között ezen a napon csak háromszor étkeznek és elhagyják a húst.

Hamvazószerdán az egyház megáldja az előző évi virágvasárnapi barkaszentelésből származó barkák elégetett hamuját. Ezt a hamut fejünkre hintve imádkozzuk: „Emlékezz, ember, hogy porból vagy és porrá leszel!”– tudtuk meg Fülöp Ernő kanonoktól.


Forrás: KALAOhírek


Ferenc pápa üzenete a nagyböjt időszakára így szól: „A nagyböjt a hit, a remény és a szeretet megújításának ideje. A hit arra hív bennünket, hogy befogadjuk az Igazságot, és tanúságot tegyünk róla Isten és minden testvérünk előtt. A remény, mint „élő víz”, mely lehetővé teszi utunk folytatását. Hitünk és reményünk legtökéletesebb megnyilvánulása a szeretet, melyet Krisztus nyomdokain járva az emberekre való odafigyelésben és a velük való együttérzésben élünk meg.”

A nagyböjti időszak sajátos szertartása a keresztúti ájtatosság. A belvárosi egyházközség területén pénteki és vasárnapi időpontokban tartják.

2021. február 19-től, péntekenként, délután 3 órakor a Szent István király templomba, a hét utolsó napján pedig este negyed 6-tól, a szentmise előtt, a Nagyboldogasszony főszékesegyházba várják a híveket a passióra.
Forrás: Kalocsa TV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>
2024. 06. 05., 11:01
Avagy: kis hírünk a nagyvilágban... FRISSÍTVE! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK