2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Fülöp Ernő atya: Hamvazószerdán kezdődik a 40 napos böjt időszaka

Fülöp Ernő atya: Hamvazószerdán kezdődik a 40 napos böjt időszaka
Zsiga Ferenc  |  2021. 02. 17., 07:18

A katolikus templomokban hamvazószerdától nagypéntekig a díszítés visszafogottabb, a bűnbánat színe, a lila dominál, és az öröménekek is elmaradnak. A február 17-én kezdődő nagyböjt a húsvét ünnepére készíti fel a híveket mind testileg, mind lelkileg. A Hamvazószerdáról, a húsvéti ünnepeket megelőző időszakról Fülöp Ernő atyával beszélgettünk.

Hamvazószerdán az egyház megáldja az előző évi virágvasárnapi barkaszentelésből származó barkák elégetett hamuját. Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a 12. századtól lett az egyházi szertartás része.

Fülöp Ernő kanonok, a Kalocsa-Belvárosi Plébánia irodavezető plébánosa elmondta:

A hamvazószerdával az egyházi évnek egy különleges időszaka veszi kezdetét. Ez az a 40 napos felkészülési idő, amikor a keresztény, katolikus hívek elcsendesednek és az imádság, a böjt és a vallásgyakorlatok által megpróbálnak közelebb kerülni a lelkükhöz és Istenhez. Az Istennel való kapcsolatukat megpróbálják olyanná formálni, hogy jobb emberré váljanak. Így készülnek fel a kereszténység legnagyobb ünnepére, a húsvétra, Jézus Krisztus feltámadására.” A hamvazószerda azért is fontos a katolikus hívek életében, mert az év folyamán ez az egyik nap - másik a nagypéntek - mikor is szigorú böjtöt tartanak. 18 és 60 év között ezen a napon csak háromszor étkeznek és elhagyják a húst.

Hamvazószerdán az egyház megáldja az előző évi virágvasárnapi barkaszentelésből származó barkák elégetett hamuját. Ezt a hamut fejünkre hintve imádkozzuk: „Emlékezz, ember, hogy porból vagy és porrá leszel!”– tudtuk meg Fülöp Ernő kanonoktól.


Forrás: KALAOhírek


Ferenc pápa üzenete a nagyböjt időszakára így szól: „A nagyböjt a hit, a remény és a szeretet megújításának ideje. A hit arra hív bennünket, hogy befogadjuk az Igazságot, és tanúságot tegyünk róla Isten és minden testvérünk előtt. A remény, mint „élő víz”, mely lehetővé teszi utunk folytatását. Hitünk és reményünk legtökéletesebb megnyilvánulása a szeretet, melyet Krisztus nyomdokain járva az emberekre való odafigyelésben és a velük való együttérzésben élünk meg.”

A nagyböjti időszak sajátos szertartása a keresztúti ájtatosság. A belvárosi egyházközség területén pénteki és vasárnapi időpontokban tartják.

2021. február 19-től, péntekenként, délután 3 órakor a Szent István király templomba, a hét utolsó napján pedig este negyed 6-tól, a szentmise előtt, a Nagyboldogasszony főszékesegyházba várják a híveket a passióra.
Forrás: Kalocsa TV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>