2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Szent Flórián–napi ünnepi szentmisét tartottak a tűzoltókért

Zsiga Ferenc  |  2024. 05. 07., 10:04

Kalocsán május 5-én, vasárnap a Szent István király templomot az országban az elsők között alakult, így immár 150 éve működő hivatásos tűzoltóság mai tagjai töltötték meg. A díszegyenruhába öltözött tűzoltók Szent Flóriánra, a tűzoltók védőszentjére és a kötelességteljesítés közben elhunyt társaikra ünnepi szentmise keretében emlékeztek.

A tűzoltókat és a híveket dr. Mészáros István prépost-kanonok köszöntötte, aki a Húsvétot követő hatodik vasárnapon, az anyák napján celebrált szentmisén a tűzoltók mellett az édesanyákat is üdvözölte. 

Képgaléria megtekintése (14 db kép)


Mint elhangzott:

Megkülönböztetett tisztelettel köszöntöm a Kalocsa Hivatásos Tűzoltóság megjelent tagjait. Mindenekelőtt Betlen Zsolt tűzoltó alezredes, parancsnok urat, helyettesét Vén Dániel tűzoltó százados urat és Istella Zsolt tűzoltó alezredes urat. Szombaton ünnepeltük Szent Flóriánt, akit a tűzoltók védőszentjüknek is tisztelnek. Az ő pártfogását és Isten gondviselő oltalmát kérjük városunk tűzoltóira. Hálatelt szívvel fordulunk a katasztrófavédelem területén tevékenykedőkhöz, a hivatásukat önfeláldozóan gyakorlókhoz, de imádsággal gondolunk azokra a kollégáikra is, akik már eltávoztak ebből a világból és a béke álmát alusszák. Embertársaik iránti fáradozásukat jutalmazza meg Isten az örök élettel!” – mondta egyebek mellett István atya, majd az ünneplők a szentmise végén a közeli Szent Flórián szoborhoz vonultak, ahol a koszorú és főhajtás előtt a prépost-kanonok a következőket mondta:

Alázattal kérünk, óvj meg minket minden természeti csapástól és a pusztító tűztől, s ha mégis ránk bocsátod ezeket, adj erőt és bátorságot a katasztrófák ellen védekezőknek, a tűzoltóknak és a hatóságoknak, hogy önfeláldozó szolgálatuk nyomán az emberélet, az egyéni- és közvagyon oltalmat nyerjen. Töltsd el tűzoltóink szívét a felebarát iránti nagylelkű szeretettel, védőszentjük, Szent Flórián közbenjárása pedig segítse, óvja őket a veszedelmek közepette. Ennek a vértanúnak példájából merítsenek erőt, bátorságot, legyenek ők is példaképek az eljövendő nemzedéknek. Embertestvéreik szolgálatában buzgólkodó törekvéseiket és minden munkájukat áldja meg a mindenható Isten” mondta Dr. Mészáros István atya, majd megáldotta az alkalomból talpig ünneplőbe öltözött tűzoltókat, akik a szobor talapzatán koszorút helyeztek el. 

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

A legnagyobb magyarként aposztrofált gróf Széchenyi István fiának, gróf Széchenyi Ödönnek soha el nem múló érdeme, hogy az első önkéntes, majd hivatásos tűzoltóságot1870-ben megalapította, majd a tűzvédelem eszköz- és követelményrendszerének kidolgozásával, saját szaklap és segélyegylet alapításával, 1936-ban az első tűzvédelmi törvény kiharcolásával tovább szilárdította a hazai tűzvédelmet.  Széchenyi Ödön felkérésre Isztambul modern tűzvédelmét is megszervezte.  Szent Flórián római katonából lett hívő keresztény, emiatt vértanú halált halt. Azért vetették a folyóba, és halt meg Krisztus után 304-ben, mert vállalta a hitét. Ezért ezen a napon a vértanúság színével, a pirossal emlékeznek rá hívők és nem hívők. Miután Flóriánt vízbe fojtották, ezért mindazok a szakmák és hivatások, amelyek munkájában különös szerepet kap a víz, mint például a tűzoltók, védőszentjükként tisztelik. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK