2022. 08. 18. csütörtök
Ilona
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

A Hagyományőrző Egyesület a Kunszt utcai óvodába költözhet

A Hagyományőrző Egyesület a Kunszt utcai óvodába költözhet
Illés György Cinó  |  2022. 07. 13., 14:13

Nemrégiben lejárt a Kalocsai Hagyományőrző Egyesületnek az Érsekkert bejáratánál álló Hagyományok Házára egy pályázat kapcsán az önkormányzattal kötött ötéves épülethasználati szerződése. Az egyesület maradt volna, azonban korábbi kérését elutasították, mert a város vagyonkezelési elve szerint a közösségi terek a Vagyonhasznosítási Kft. kezelésében állnak, és azokat azonos feltételek szerint használhatják a különböző civil csoportosulások. Az egyesület most azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy kiürítése után bérbe vennék a Kunszt utcai óvodaépületet. A kérésről a június 30-ai képviselő-testületi ülésen döntött a kalocsai grémium.

Az egyesület a CLLD pályázat keretében nyert pályázati támogatást a 2016 áprilisában nyílt Hagyományok Háza létrehozására, ötéves fenntartási időszakkal. Erre a számos rendezvénnyel, például a hagyományos disznótorral , vagy augusztus 20-ai kenyérsütéssel is színesített időszakra kötöttek határozott idejű megállapodást a tulajdonos önkormányzattal – ez járt le nemrégiben.

Ezt követően az egyesület azért folyamodott az önkormányzathoz a nyárelőn, hogy a szerződés határozatlan idejű meghosszabbításával épületet használatukban tarthassák. Az önkormányzat azonban e kérést elutasította, azzal, hogy az általános vagyonkezelési elvek szerint a közösségi terek a Vagyonhasznosítási Kft. kezelésében állnak, és azokat azonos feltételek szerint használhatják a különböző civil csoportosulások.

Hasonló indokkal utasították el korábban a Kalocsai Gerillakertész Egyesület kérelmét is, amely révén a Damjanich utcai „D7” vízparti közösségi házat szerették volna használatukban megtartani a szintén a CLLD pályázat keretében tett vállalásuk teljesítéshez szükséges, korábbi szerződéssel fedett időszak lejárta után.

A Kalocsai Hagyományőrző Egyesület azzal a céllal kérte az Ifjúsági Házban – egykori Úttörőházban – kialakítás alatt álló ideiglenes óvodába költöző óvoda Kunszt utcai épületét, hogy az általuk létrehozott Hagyományok Háza eszközeit és gyűjteményét ide telepítsék át. Bérleti díjként harmincezer forintot ajánlottak föl, ami magában foglalná a rezsiköltségeket is.

Az épület tavaly nyáron korántsem teljes körű, de jelentős állagmegóvó és balesetveszélyt megszüntető felújításokon esett át, így a bejelentett célra alkalmas. Ugyanakkor az óvoda új helyre költözése után más használatba vételi szándék nem mutatkozott rá – a terület igénybevételére várhatóan akkor lesz igény az önkormányzat részéről, amikor a Vagyonhasznosítási Kft. parkgondozó ágazatának telephelye átköltözik a Paksi közi, új telephelyre. Akkor az egykori „parádés istálló” műemlék épületegyüttesét – benne az óvoda területével – egyelőre pontosabban, legalábbis publikusan meg nem határozott, turisztikai, közművelődési funkcióval vennék igénybe az elképzelések szerint. Addig azonban nem volt akadálya az egyesület kérése teljesítésének.

A Kalocsai Hagyományőrző Egyesület végül azzal a megkötéssel kapta meg a testület hozzájárulását, hogy amennyiben a közüzemi számlák a bérleti díj összegét nem fedeznék, úgy a különbözetet az egyesület köteles megtéríteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 10:14
A program keretében szegregált élethelyzetben élő tinédzser és felnőtt korosztály számára a Pünkösdi Egyház Imaházában lelki gondozáson, önismereti és társismeret fejlesztési, istentiszteleteken, dicsőítéseken vesznek részt roma emberek
2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022. 08. 17., 08:49
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>
2022. 08. 17., 17:17
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik Magyarország államhatárának védelmére elhivatottak. Még >>>
2022. 08. 17., 08:31
Az árverésre bocsátott termékeket előzetesen augusztus 17-én és 18-án Budaörsön lehet megnézni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés