2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

A Hagyományőrző Egyesület a Kunszt utcai óvodába költözhet

A Hagyományőrző Egyesület a Kunszt utcai óvodába költözhet
Illés György Cinó  |  2022. 07. 13., 14:13

Nemrégiben lejárt a Kalocsai Hagyományőrző Egyesületnek az Érsekkert bejáratánál álló Hagyományok Házára egy pályázat kapcsán az önkormányzattal kötött ötéves épülethasználati szerződése. Az egyesület maradt volna, azonban korábbi kérését elutasították, mert a város vagyonkezelési elve szerint a közösségi terek a Vagyonhasznosítási Kft. kezelésében állnak, és azokat azonos feltételek szerint használhatják a különböző civil csoportosulások. Az egyesület most azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy kiürítése után bérbe vennék a Kunszt utcai óvodaépületet. A kérésről a június 30-ai képviselő-testületi ülésen döntött a kalocsai grémium.

Az egyesület a CLLD pályázat keretében nyert pályázati támogatást a 2016 áprilisában nyílt Hagyományok Háza létrehozására, ötéves fenntartási időszakkal. Erre a számos rendezvénnyel, például a hagyományos disznótorral , vagy augusztus 20-ai kenyérsütéssel is színesített időszakra kötöttek határozott idejű megállapodást a tulajdonos önkormányzattal – ez járt le nemrégiben.

Ezt követően az egyesület azért folyamodott az önkormányzathoz a nyárelőn, hogy a szerződés határozatlan idejű meghosszabbításával épületet használatukban tarthassák. Az önkormányzat azonban e kérést elutasította, azzal, hogy az általános vagyonkezelési elvek szerint a közösségi terek a Vagyonhasznosítási Kft. kezelésében állnak, és azokat azonos feltételek szerint használhatják a különböző civil csoportosulások.

Hasonló indokkal utasították el korábban a Kalocsai Gerillakertész Egyesület kérelmét is, amely révén a Damjanich utcai „D7” vízparti közösségi házat szerették volna használatukban megtartani a szintén a CLLD pályázat keretében tett vállalásuk teljesítéshez szükséges, korábbi szerződéssel fedett időszak lejárta után.

A Kalocsai Hagyományőrző Egyesület azzal a céllal kérte az Ifjúsági Házban – egykori Úttörőházban – kialakítás alatt álló ideiglenes óvodába költöző óvoda Kunszt utcai épületét, hogy az általuk létrehozott Hagyományok Háza eszközeit és gyűjteményét ide telepítsék át. Bérleti díjként harmincezer forintot ajánlottak föl, ami magában foglalná a rezsiköltségeket is.

Az épület tavaly nyáron korántsem teljes körű, de jelentős állagmegóvó és balesetveszélyt megszüntető felújításokon esett át, így a bejelentett célra alkalmas. Ugyanakkor az óvoda új helyre költözése után más használatba vételi szándék nem mutatkozott rá – a terület igénybevételére várhatóan akkor lesz igény az önkormányzat részéről, amikor a Vagyonhasznosítási Kft. parkgondozó ágazatának telephelye átköltözik a Paksi közi, új telephelyre. Akkor az egykori „parádés istálló” műemlék épületegyüttesét – benne az óvoda területével – egyelőre pontosabban, legalábbis publikusan meg nem határozott, turisztikai, közművelődési funkcióval vennék igénybe az elképzelések szerint. Addig azonban nem volt akadálya az egyesület kérése teljesítésének.

A Kalocsai Hagyományőrző Egyesület végül azzal a megkötéssel kapta meg a testület hozzájárulását, hogy amennyiben a közüzemi számlák a bérleti díj összegét nem fedeznék, úgy a különbözetet az egyesület köteles megtéríteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK