2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Épül, hamarosan elkészül a fénysorompó a Paksi-közben – Csökkenhet a lakótelepen a zajhatás

Illés György Cinó  |  2019. 03. 06., 09:25

Akár már a hónap közepére elkészülhet, de március végén van a határideje a Paksi-közi vasúti átkelő rekonstrukciója befejezésének. Noha a foktői olajüzemhez vezető iparvágány és a Paksi-köz kereszteződésében létesülő korszerű fénysorompó kiviteli munkáinak határideje a hónap vége, Bálint József szerint a műtárgy már március 15-ére elkészülhet, bár a laikus számára egyelőre nem látható különösebb előre mozdulás, csupán annyi hogy letűztek néhány karót és kialakítottak valami kis kapcsolószekrényeket, amelyek már minden bizonnyal a leendő fénysorompó működéséhez lesznek szükségesek.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

AZ ÁTKELŐ A VASÚTI PÁLYÁT HASZNÁLÓ GLENCORE, A MÁV ÉS KALOCSA VÁROS KÖZÖS FINANSZÍROZÁSÁBAN VALÓSUL MEG. A KÖLTSÉGEKBŐL A VASÚTTÁRSASÁG VÁLLALJA A LEGNAGYOBB RÉSZT, KALOCSA VÁROSÁRA MINTEGY NYOLCMILLIÓS FELADAT HÁRULT,

amint arról a fénysorompó kialakításának az előzetesen bejelentetthez képest való késedelméről szóló cikkünkben már korábban is írtunk.
A fénysorompó kialakításához választott, modern és a biztonságos működést szavatoló műszaki megoldásról pedig már a MÁV tájékoztatása alapján tavalyelőtt év végén is írtunk.

Mostani cikkünk aktualitását az adja, hogy a legutóbbi, múlt csütörtök délelőtt tartott képviselő-testületi ülésen a polgármester más bejelentések mellett [Lásd alább a keretes részt – A szerk.] a kivitelezési munkálatok közeljövőben várható befejeződéséről tájékoztatott. Eszerint valószínűleg már a hónap közepére, de legkésőbb a hónap végéig elkészül a fénysorompó, amelynek a talajban kialakítandó elektromos hálózata kialakításával már végeztek is, így már csak az oszlopok és fényjelzők elhelyezése maradt hátra.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Vége a fékcsikorgásnak, csattogásnak?

A vasúti átkelő fejlesztésével, a fénysorompó kiépítésével a környékben lakók régi vágya teljesülhet, ugyanis az ígéretek szerint

AZ ÁTKELŐ ÁTADÁSÁTÓL ÉS ÜZEMBE HELYEZÉSÉTŐL FOGVA NEM KELL A VONATOKNAK HANGOS FÉKEZÉSSEL MEGÁLLNIUK, ILLETVE EGÉSZEN LELASSÍTANIUK, ÍGY A – SOKSZOR AZ ÉJSZAKA KÖZEPÉN – ÖSSZECSATTOGÓ KOCSIK ZAJÁTÓL, FÉKCSIKORGÁSTÓL SEM KELL TARTANI.

Bár onnantól kezdve nagyobb sebességgel halad majd el a vonat, ami szintén hanghatással jár, de mégis kevesebb zajjal, mint a fékezés és gyorsítás, és az is igaz, hogy úgy a vonatok áthaladása sokkal rövidebb időt vesz majd igénybe.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

A munkálatok miatt egyébként semmiféle forgalmi fönnakadásra vagy késedelemre nem kell számítani a szóban forgó vasúti átkelőhelyen – derült ki a MÁV korábbi, a KALOhírek kérdéseire adott tájékoztatásából.

Más fontos polgármesteri bejelentések
Emlékezetes: Bálint József ugyanakkor jelentette be azt is, hogy a következő helyhatósági választásokon, idén ősszel nem indul sem polgármesterjelöltként, sem képviselőjelöltként, illetve akkor jelentette be a reptér jövőjéről való egyeztetés szándékával érkező kínai delegáció holnap múlva esedékes kalocsai látogatását is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK