2022. 08. 10. szerda
Lőrinc
: 401 Ft   : 393 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Féléves késés a MÁV-nál? Mivaaan?! – Nyugi, csak a sorompó (ügye) állt, illetve húzódott el, miközben a vonatok jönnek-mennek

Illés György Cinó  |  2018. 08. 08., 10:45

Már a tavalyi közmeghallgatáson is szóba került a Paksi köz és a Glencore vasúti pályájának kereszteződésébe telepítendő régen várt fénysorompó ügye, amikor dr. Bálint József beszámolt az átkelő fejlesztésére a Glencore, a MÁV és Kalocsa városa közti egyeztetésekről. A kivitelezés időpontját már ki is tűzték tavaszra, de a beruházás nem indult el. A legutóbbi testületi ülésen a polgármester bejelentette: ősszel megvalósul a közlekedés biztonságát és a környékben lakók nyugalmát egyaránt szolgáló fejlesztés.

Konzorciális megállapodás megkötéséről határozott a kalocsai önkormányzati képviselő-testület legutóbbi ülésén a Paksi-közi vasúti átkelőhely fénysorompójának létesítésére a MÁV és a Glencore részvételével. A mostani döntés nyomán megkötendő konzorciális megállapodás nyomán őszre megvalósulhat a régen várt fejlesztés.

Amint a MÁV tájékoztatása alapján azt tavaly év végén megírtuk, az átkelőhely fejlesztésének kiviteli munkáit már ez év tavaszára tervezték.

A késedelem okairól nem esett szó, csak annyit jegyzett meg a kérdés tárgyalása során a polgármester, hogy nem a város hibájából csúsztak el a munkálatok. Így csak találgatni tudunk, azonban a fő okok közt bizonyára az építőipari kapacitások lekötöttsége, valamint a financiális háttér megteremtésének időigénye szerepelhet.

A tavaly év végén még 40 millióra becsült összköltség mostanára 57 millió forintra kúszott föl, ami valószínűleg az építőipari költségek általános emelkedésével és a kapacitásokért folyó versennyel, illetve a beszerzendő berendezések árának növekedésével magyarázható.


Forrás: KALOhírek

A kalocsai városházán sürgősséggel tárgyalt napirend bevezetőjeként Bálint József által elmondottakból kiderült: a konzorcium a feladatok és költségek megosztására irányul – abból

KALOCSA VÁROSA MINTEGY 7,8 TIZED MILLIÓ FORINT ÉRTÉKŰ RÉSZT VÁLLALT,

ami különböző táblák kihelyezéséből, illetve a csatlakozó közterületek rendezéséről áll.
Azonban dr. Angeli Gabriella kérdésére válaszolva azt is elmondta a polgármester, hogy ez az összeg „elméleti” – vagyis eredetileg nem kalkulált költségvetési terhet nem jelent –, mivel a közút fenntartói feladatok ellátására elkülönített költségvetési előirányzatból, illetve az elkölthető tartalékkeretből a feladat elvégezhető, illetve részben beilleszthető a város közmunka programjába.
A dr. Bálint József által elmondottakból az is kiderült, hogy

A FÖNNMARADÓ KÖLTSÉGET A GLECORE ÉS A MÁV 1/3–2/3 ARÁNYBAN OSZTJA MEG,

és hogy a városnak ez a vállalása tette lehetővé, hogy a beruházás ne haladja meg a közbeszerzési értékhatárt. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy ez további késedelmet és a járulékos költségek növekedését eredményezné.

A körülbelül egy hónaposra tervezett beruházás kivitelezési munkáira tehát zárt, egyszerűsített közbeszerzést folytatnak le, azaz „háromajánlatos”, meghívásos pályázatot írnak majd ki, azonban

A LEHETSÉGES KIVITELEZŐK KÖRE EGYÉBKÉNT IS SZŰK VOLNA,

hiszen amint arra a tavaly decemberben adott válaszában a MÁV felhívta figyelmünket:

A MUNKÁT CSAK MEGFELELŐ AKKREDITÁCIÓVAL RENDELKEZŐ CÉG VÉGEZHETI EL A KÖZBIZTONSÁG SZAVATOLÁSA ÉRDEKÉBEN.

A kivitelező kiválasztása a konzorciumi szerződés aláírása után azonnal megindul, és

A FÉNYSOROMPÓ MÉG AZ ŐSSZEL MEGÉPÜL, MAJD MÉG EBBEN AZ ÉVBEN ÁTADÁSRA IS KERÜL

– mondta a polgármester Angeli Gabriellának a várható időzítést firtató kérdésére.
Végül 11 igen szavazattal, egy képviselő távollétében egyhangúlag elfogadták a konzorciumi szerződés megkötésére a polgármestert felhatalmazó javaslatot.

Az is elhangzott, hogy a másik két fél már aláírta a szerződést, így annak érvényre emelkedéséhez már csak Kalocsa polgármesterének aláírása hiányzott.
Azonban ezt dr. Bálint József a KALOhírek kérdésére tegnap módosította, miszerint a Glencore illetékesének aláírása még hiányzik a megállapodásról, amely azonban szóban már megköttetett, így a polgármester várakozásai szerint napokon belül hivatalosan is megszülethet a kontraktus.

Zajcsökkenésben reménykedünk 

Amint korábban megírtuk, a pályaszakasz sebessége 30 Km/h lesz a továbbiakban, és az átkelő megépülése folyamatos áthaladást tesz lehetővé a vonatok számára – vagyis rövidebb ideig tart majd a hanghatás. Ez azért is jó hír, mivel a reptéri lakótelepen élőket zavaró zajok közül a legintenzívebb hatást épp a fékezés miatt csikorgó kerekek és egymásnak csattanó ütközők keltik. 

Ennek az átkelő kiépítésével tehát remélhetőleg vége, így a várakozások szerint nemcsak rövidebb ideig, hanem 

kisebb zajjal is járnak majd a vonatok 

az egykori szovjet lakótelep sarkában található vasúti átkelőhelynél, miközben az autósok is nagyobb biztonságérzettel közelíthetik meg a fénysorompóval irányított vasúti átkelőt.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.
2022. 08. 07., 08:20
Már 850 ezer hektárt érint az aszálykár az országban, az előrejelzések szerint az idén az őszi búza termésátlaga nem éri hektáronként a négy tonnát, de a korábbi éveknél alacsonyabb lesz az őszi árpa, a rozs, vagy a tritikálé termésátlaga is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 10., 17:28
Balotaszállásnál állították meg a fiatal szerb férfit, aki 10 határsértőt szállított egy személyautóban. Még >>>
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés