2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Féléves késés a MÁV-nál? Mivaaan?! – Nyugi, csak a sorompó (ügye) állt, illetve húzódott el, miközben a vonatok jönnek-mennek

Illés György Cinó  |  2018. 08. 08., 10:45

Már a tavalyi közmeghallgatáson is szóba került a Paksi köz és a Glencore vasúti pályájának kereszteződésébe telepítendő régen várt fénysorompó ügye, amikor dr. Bálint József beszámolt az átkelő fejlesztésére a Glencore, a MÁV és Kalocsa városa közti egyeztetésekről. A kivitelezés időpontját már ki is tűzték tavaszra, de a beruházás nem indult el. A legutóbbi testületi ülésen a polgármester bejelentette: ősszel megvalósul a közlekedés biztonságát és a környékben lakók nyugalmát egyaránt szolgáló fejlesztés.

Konzorciális megállapodás megkötéséről határozott a kalocsai önkormányzati képviselő-testület legutóbbi ülésén a Paksi-közi vasúti átkelőhely fénysorompójának létesítésére a MÁV és a Glencore részvételével. A mostani döntés nyomán megkötendő konzorciális megállapodás nyomán őszre megvalósulhat a régen várt fejlesztés.

Amint a MÁV tájékoztatása alapján azt tavaly év végén megírtuk, az átkelőhely fejlesztésének kiviteli munkáit már ez év tavaszára tervezték.

A késedelem okairól nem esett szó, csak annyit jegyzett meg a kérdés tárgyalása során a polgármester, hogy nem a város hibájából csúsztak el a munkálatok. Így csak találgatni tudunk, azonban a fő okok közt bizonyára az építőipari kapacitások lekötöttsége, valamint a financiális háttér megteremtésének időigénye szerepelhet.

A tavaly év végén még 40 millióra becsült összköltség mostanára 57 millió forintra kúszott föl, ami valószínűleg az építőipari költségek általános emelkedésével és a kapacitásokért folyó versennyel, illetve a beszerzendő berendezések árának növekedésével magyarázható.


Forrás: KALOhírek

A kalocsai városházán sürgősséggel tárgyalt napirend bevezetőjeként Bálint József által elmondottakból kiderült: a konzorcium a feladatok és költségek megosztására irányul – abból

KALOCSA VÁROSA MINTEGY 7,8 TIZED MILLIÓ FORINT ÉRTÉKŰ RÉSZT VÁLLALT,

ami különböző táblák kihelyezéséből, illetve a csatlakozó közterületek rendezéséről áll.
Azonban dr. Angeli Gabriella kérdésére válaszolva azt is elmondta a polgármester, hogy ez az összeg „elméleti” – vagyis eredetileg nem kalkulált költségvetési terhet nem jelent –, mivel a közút fenntartói feladatok ellátására elkülönített költségvetési előirányzatból, illetve az elkölthető tartalékkeretből a feladat elvégezhető, illetve részben beilleszthető a város közmunka programjába.
A dr. Bálint József által elmondottakból az is kiderült, hogy

A FÖNNMARADÓ KÖLTSÉGET A GLECORE ÉS A MÁV 1/3–2/3 ARÁNYBAN OSZTJA MEG,

és hogy a városnak ez a vállalása tette lehetővé, hogy a beruházás ne haladja meg a közbeszerzési értékhatárt. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy ez további késedelmet és a járulékos költségek növekedését eredményezné.

A körülbelül egy hónaposra tervezett beruházás kivitelezési munkáira tehát zárt, egyszerűsített közbeszerzést folytatnak le, azaz „háromajánlatos”, meghívásos pályázatot írnak majd ki, azonban

A LEHETSÉGES KIVITELEZŐK KÖRE EGYÉBKÉNT IS SZŰK VOLNA,

hiszen amint arra a tavaly decemberben adott válaszában a MÁV felhívta figyelmünket:

A MUNKÁT CSAK MEGFELELŐ AKKREDITÁCIÓVAL RENDELKEZŐ CÉG VÉGEZHETI EL A KÖZBIZTONSÁG SZAVATOLÁSA ÉRDEKÉBEN.

A kivitelező kiválasztása a konzorciumi szerződés aláírása után azonnal megindul, és

A FÉNYSOROMPÓ MÉG AZ ŐSSZEL MEGÉPÜL, MAJD MÉG EBBEN AZ ÉVBEN ÁTADÁSRA IS KERÜL

– mondta a polgármester Angeli Gabriellának a várható időzítést firtató kérdésére.
Végül 11 igen szavazattal, egy képviselő távollétében egyhangúlag elfogadták a konzorciumi szerződés megkötésére a polgármestert felhatalmazó javaslatot.

Az is elhangzott, hogy a másik két fél már aláírta a szerződést, így annak érvényre emelkedéséhez már csak Kalocsa polgármesterének aláírása hiányzott.
Azonban ezt dr. Bálint József a KALOhírek kérdésére tegnap módosította, miszerint a Glencore illetékesének aláírása még hiányzik a megállapodásról, amely azonban szóban már megköttetett, így a polgármester várakozásai szerint napokon belül hivatalosan is megszülethet a kontraktus.

Zajcsökkenésben reménykedünk 

Amint korábban megírtuk, a pályaszakasz sebessége 30 Km/h lesz a továbbiakban, és az átkelő megépülése folyamatos áthaladást tesz lehetővé a vonatok számára – vagyis rövidebb ideig tart majd a hanghatás. Ez azért is jó hír, mivel a reptéri lakótelepen élőket zavaró zajok közül a legintenzívebb hatást épp a fékezés miatt csikorgó kerekek és egymásnak csattanó ütközők keltik. 

Ennek az átkelő kiépítésével tehát remélhetőleg vége, így a várakozások szerint nemcsak rövidebb ideig, hanem 

kisebb zajjal is járnak majd a vonatok 

az egykori szovjet lakótelep sarkában található vasúti átkelőhelynél, miközben az autósok is nagyobb biztonságérzettel közelíthetik meg a fénysorompóval irányított vasúti átkelőt.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK