2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Ha itt nem villog, Szegeden igen. Mi az? – A MÁV megerősítette: Tavaszra megépül a Paksi közi fénysorompó

Illés György Cinó  |  2017. 12. 20., 15:51

Fellélegezhetnek a Paksi közi lakótelepen élők, akiknek főképp éjszakáit keserítette meg vonatok zaja. A közmeghallgatáson Bálint József polgármester említette, hogy tavaszra megépülhet a Paksi közi bevezető út és a foktői Gencore üzemhez vezető iparvágány kereszteződésében a régen áhított fénysorompó, ami itt főként nem a közlekedés biztonsága, hanem a vasúti forgalom zajhatásának csökkentése szempontjából lesz jelentős előrelépés, hiszen így a szerelvények zajos fékezés, csikorgó kerekek, egymásnak koccanó kocsik nélkül tudnak majd áthaladni a kereszteződésen, a mostaninál rövidebb idő alatt. A fénysorompó XXI. századi igények szerint, automatikus, szenzoros vezérléssel, a meghibásodásokat jelző monitorig rendszerrel kiegészítve építik ki – tudta meg szerkesztőségünk a MÁV Kommunikációs Igazgatóságának kérdésünkre adott válaszából, amelyben megerősítették, és újabb információkkal egészítette ki a polgármester által közölt hírt.

A december 7-én délután megtartott közmeghallgatáson Szabóki László kérdésére válaszolva beszélt dr. Bálint József a Paksi közi vasúti átkelő tavaszra tervezett kiépítéséről, bár a kérdező a Pataji úti kereszteződésnél található átkelő műszaki felújítását sürgette. A válasz szerint ott egyelőre nem terveznek fejlesztést, de a Paksi közben mintegy 40 millió forint költséggel megvalósul a fénysorompós vasúti átkelő, amit a Glencore és a MÁV közösen finanszíroz majd. Az elhangzottak szerint az kivitelezés tavaszra indul.


Forrás: Illés György / KALOhírek

MINDEZT MEGKERESÉSÜNKRE LÉNYEGÉBEN MEGERŐSÍTETTE A MÁV KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁGA IS,

bár a finanszírozás tekintetében az onnan kapott válasz szerint még nem végleges az egyezség, noha a polgármester elmondása szerint a költségek egyharmadát a Glencore, kétharmadát a MÁV állná. Egyebekben a polgármesteri tájékoztatást alátámasztó választ kaptunk, amely a fejlesztés előkészítésével kapcsolatban, illetve a megvalósítás mikéntjét és a műszaki tartalmat illetően további részleteket is tartalmazott:

  • A közút ívelt nyomvonala miatt – a jobb láthatóság érdekében – az úttest mindkét oldalára kerülne jelzőberendezés, amit a Közlekedési Hatóság határozata ír elő.
  • A fénysorompót az érkező vonatok vezérlik, a vonatérzékelést tengelyszámlálók végzik.
  • A berendezést korszerű, GSM rendszerű átjelző készülékkel egészítik ki, ami azonnal érzékeli és jelzi a szegedi diszpécserszolgálat felé a meghibásodást vagy az áramköri szakadással járó rongálást, lopást. Ugyanígy jelzi a sorompó jelfogó-szekrény nyitását vagy az áramkimaradást is.
  • A vasúti pálya sebessége a továbbiakban is 30 km/h lesz. A Paksi közi vasúti keresztezés egyelőre a jelenlegi formájában megmarad.
  • Mivel a fénysorompó létesítésekor az útátjárót nem kell átalakítani, ezért a kivitelezés sem vasúti, sem közúti korlátozásokkal, lezárásokkal vagy terelésekkel nem jár.

A MÁV A FÉNYSOROMPÓ LÉTESÍTÉSÉRE MÁR RENDELKEZIK A MEGYEI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG ÁLTAL KIADOTT, JOGERŐS ÉPÍTÉSI ENGEDÉLLYEL. AZ ELŐTERVEKET, A FORGALOMTECHNIKAI TERVET A MÁV KÉSZÍTI, AMELYEK VASÚTI JÓVÁHAGYÁSA VÁRHATÓAN 2018 JANUÁRJÁBAN MEGTÖRTÉNIK.

– írja a MÁV portálunknak megküldött válaszában, amelyben azonban a finanszírozás tekintetében még nem tudott végleges tényekről beszámolni. A válasz szerint ugyanis

A BERUHÁZÁSI FORRÁST KALOCSA VÁROS, A GLENCORE ÉS A MÁV BIZTOSÍTJA, AMIRŐL A TÁRGYALÁSOK JELENLEG IS FOLYAMATBAN VANNAK.

Az ütemezésről azt írják, hogy a forgalomtechnikai tervek engedélyezését követően lesz esedékes a forrás előteremtése, majd a megfelelő közbeszerzési eljárás lefolytatásával indulhat a beruházás.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A kivitelezést biztonságtechnikai okokból csak megfelelő felhatalmazással és jogosultsággal rendelkező szakkivitelező végezheti. 

A FÉNYSOROMPÓ MEGÉPÍTÉSÉT JÖVŐ TAVASZRA TERVEZIK. A HELYSZÍNI KIVITELEZÉSI MUNKÁLATOK HOZZÁVETŐLEG EGY HÓNAPOT VESZNEK MAJD IGÉNYBE, ÁM A KIVITELEZÉS SORÁN NEM KELL SZÁMOLNI SEM FENNAKADÁSOKKAL, SEM ÚTLEZÁRÁSSAL, ILLETVE INTENZÍV KÖZNYETI HATÁSOKKAL.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés