2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Ha itt nem villog, Szegeden igen. Mi az? – A MÁV megerősítette: Tavaszra megépül a Paksi közi fénysorompó

Illés György Cinó  |  2017. 12. 20., 15:51

Fellélegezhetnek a Paksi közi lakótelepen élők, akiknek főképp éjszakáit keserítette meg vonatok zaja. A közmeghallgatáson Bálint József polgármester említette, hogy tavaszra megépülhet a Paksi közi bevezető út és a foktői Gencore üzemhez vezető iparvágány kereszteződésében a régen áhított fénysorompó, ami itt főként nem a közlekedés biztonsága, hanem a vasúti forgalom zajhatásának csökkentése szempontjából lesz jelentős előrelépés, hiszen így a szerelvények zajos fékezés, csikorgó kerekek, egymásnak koccanó kocsik nélkül tudnak majd áthaladni a kereszteződésen, a mostaninál rövidebb idő alatt. A fénysorompó XXI. századi igények szerint, automatikus, szenzoros vezérléssel, a meghibásodásokat jelző monitorig rendszerrel kiegészítve építik ki – tudta meg szerkesztőségünk a MÁV Kommunikációs Igazgatóságának kérdésünkre adott válaszából, amelyben megerősítették, és újabb információkkal egészítette ki a polgármester által közölt hírt.

A december 7-én délután megtartott közmeghallgatáson Szabóki László kérdésére válaszolva beszélt dr. Bálint József a Paksi közi vasúti átkelő tavaszra tervezett kiépítéséről, bár a kérdező a Pataji úti kereszteződésnél található átkelő műszaki felújítását sürgette. A válasz szerint ott egyelőre nem terveznek fejlesztést, de a Paksi közben mintegy 40 millió forint költséggel megvalósul a fénysorompós vasúti átkelő, amit a Glencore és a MÁV közösen finanszíroz majd. Az elhangzottak szerint az kivitelezés tavaszra indul.


Forrás: Illés György / KALOhírek

MINDEZT MEGKERESÉSÜNKRE LÉNYEGÉBEN MEGERŐSÍTETTE A MÁV KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁGA IS,

bár a finanszírozás tekintetében az onnan kapott válasz szerint még nem végleges az egyezség, noha a polgármester elmondása szerint a költségek egyharmadát a Glencore, kétharmadát a MÁV állná. Egyebekben a polgármesteri tájékoztatást alátámasztó választ kaptunk, amely a fejlesztés előkészítésével kapcsolatban, illetve a megvalósítás mikéntjét és a műszaki tartalmat illetően további részleteket is tartalmazott:

  • A közút ívelt nyomvonala miatt – a jobb láthatóság érdekében – az úttest mindkét oldalára kerülne jelzőberendezés, amit a Közlekedési Hatóság határozata ír elő.
  • A fénysorompót az érkező vonatok vezérlik, a vonatérzékelést tengelyszámlálók végzik.
  • A berendezést korszerű, GSM rendszerű átjelző készülékkel egészítik ki, ami azonnal érzékeli és jelzi a szegedi diszpécserszolgálat felé a meghibásodást vagy az áramköri szakadással járó rongálást, lopást. Ugyanígy jelzi a sorompó jelfogó-szekrény nyitását vagy az áramkimaradást is.
  • A vasúti pálya sebessége a továbbiakban is 30 km/h lesz. A Paksi közi vasúti keresztezés egyelőre a jelenlegi formájában megmarad.
  • Mivel a fénysorompó létesítésekor az útátjárót nem kell átalakítani, ezért a kivitelezés sem vasúti, sem közúti korlátozásokkal, lezárásokkal vagy terelésekkel nem jár.

A MÁV A FÉNYSOROMPÓ LÉTESÍTÉSÉRE MÁR RENDELKEZIK A MEGYEI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG ÁLTAL KIADOTT, JOGERŐS ÉPÍTÉSI ENGEDÉLLYEL. AZ ELŐTERVEKET, A FORGALOMTECHNIKAI TERVET A MÁV KÉSZÍTI, AMELYEK VASÚTI JÓVÁHAGYÁSA VÁRHATÓAN 2018 JANUÁRJÁBAN MEGTÖRTÉNIK.

– írja a MÁV portálunknak megküldött válaszában, amelyben azonban a finanszírozás tekintetében még nem tudott végleges tényekről beszámolni. A válasz szerint ugyanis

A BERUHÁZÁSI FORRÁST KALOCSA VÁROS, A GLENCORE ÉS A MÁV BIZTOSÍTJA, AMIRŐL A TÁRGYALÁSOK JELENLEG IS FOLYAMATBAN VANNAK.

Az ütemezésről azt írják, hogy a forgalomtechnikai tervek engedélyezését követően lesz esedékes a forrás előteremtése, majd a megfelelő közbeszerzési eljárás lefolytatásával indulhat a beruházás.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A kivitelezést biztonságtechnikai okokból csak megfelelő felhatalmazással és jogosultsággal rendelkező szakkivitelező végezheti. 

A FÉNYSOROMPÓ MEGÉPÍTÉSÉT JÖVŐ TAVASZRA TERVEZIK. A HELYSZÍNI KIVITELEZÉSI MUNKÁLATOK HOZZÁVETŐLEG EGY HÓNAPOT VESZNEK MAJD IGÉNYBE, ÁM A KIVITELEZÉS SORÁN NEM KELL SZÁMOLNI SEM FENNAKADÁSOKKAL, SEM ÚTLEZÁRÁSSAL, ILLETVE INTENZÍV KÖZNYETI HATÁSOKKAL.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:31:59
Lovasoktatás tudásszintnek megfelelően, jól képzett lovakon, szakképzett oktatókkal! A lóápolás, lovas alapismeretek elsajátítása mellett szabadtéri és benti játékok, éjszakai túra, kincskeresés, kézműveskedés és számháború is várja a résztvevőket!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK