2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Ha itt nem villog, Szegeden igen. Mi az? – A MÁV megerősítette: Tavaszra megépül a Paksi közi fénysorompó

Illés György Cinó  |  2017. 12. 20., 15:51

Fellélegezhetnek a Paksi közi lakótelepen élők, akiknek főképp éjszakáit keserítette meg vonatok zaja. A közmeghallgatáson Bálint József polgármester említette, hogy tavaszra megépülhet a Paksi közi bevezető út és a foktői Gencore üzemhez vezető iparvágány kereszteződésében a régen áhított fénysorompó, ami itt főként nem a közlekedés biztonsága, hanem a vasúti forgalom zajhatásának csökkentése szempontjából lesz jelentős előrelépés, hiszen így a szerelvények zajos fékezés, csikorgó kerekek, egymásnak koccanó kocsik nélkül tudnak majd áthaladni a kereszteződésen, a mostaninál rövidebb idő alatt. A fénysorompó XXI. századi igények szerint, automatikus, szenzoros vezérléssel, a meghibásodásokat jelző monitorig rendszerrel kiegészítve építik ki – tudta meg szerkesztőségünk a MÁV Kommunikációs Igazgatóságának kérdésünkre adott válaszából, amelyben megerősítették, és újabb információkkal egészítette ki a polgármester által közölt hírt.

A december 7-én délután megtartott közmeghallgatáson Szabóki László kérdésére válaszolva beszélt dr. Bálint József a Paksi közi vasúti átkelő tavaszra tervezett kiépítéséről, bár a kérdező a Pataji úti kereszteződésnél található átkelő műszaki felújítását sürgette. A válasz szerint ott egyelőre nem terveznek fejlesztést, de a Paksi közben mintegy 40 millió forint költséggel megvalósul a fénysorompós vasúti átkelő, amit a Glencore és a MÁV közösen finanszíroz majd. Az elhangzottak szerint az kivitelezés tavaszra indul.


Forrás: Illés György / KALOhírek

MINDEZT MEGKERESÉSÜNKRE LÉNYEGÉBEN MEGERŐSÍTETTE A MÁV KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁGA IS,

bár a finanszírozás tekintetében az onnan kapott válasz szerint még nem végleges az egyezség, noha a polgármester elmondása szerint a költségek egyharmadát a Glencore, kétharmadát a MÁV állná. Egyebekben a polgármesteri tájékoztatást alátámasztó választ kaptunk, amely a fejlesztés előkészítésével kapcsolatban, illetve a megvalósítás mikéntjét és a műszaki tartalmat illetően további részleteket is tartalmazott:

  • A közút ívelt nyomvonala miatt – a jobb láthatóság érdekében – az úttest mindkét oldalára kerülne jelzőberendezés, amit a Közlekedési Hatóság határozata ír elő.
  • A fénysorompót az érkező vonatok vezérlik, a vonatérzékelést tengelyszámlálók végzik.
  • A berendezést korszerű, GSM rendszerű átjelző készülékkel egészítik ki, ami azonnal érzékeli és jelzi a szegedi diszpécserszolgálat felé a meghibásodást vagy az áramköri szakadással járó rongálást, lopást. Ugyanígy jelzi a sorompó jelfogó-szekrény nyitását vagy az áramkimaradást is.
  • A vasúti pálya sebessége a továbbiakban is 30 km/h lesz. A Paksi közi vasúti keresztezés egyelőre a jelenlegi formájában megmarad.
  • Mivel a fénysorompó létesítésekor az útátjárót nem kell átalakítani, ezért a kivitelezés sem vasúti, sem közúti korlátozásokkal, lezárásokkal vagy terelésekkel nem jár.

A MÁV A FÉNYSOROMPÓ LÉTESÍTÉSÉRE MÁR RENDELKEZIK A MEGYEI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG ÁLTAL KIADOTT, JOGERŐS ÉPÍTÉSI ENGEDÉLLYEL. AZ ELŐTERVEKET, A FORGALOMTECHNIKAI TERVET A MÁV KÉSZÍTI, AMELYEK VASÚTI JÓVÁHAGYÁSA VÁRHATÓAN 2018 JANUÁRJÁBAN MEGTÖRTÉNIK.

– írja a MÁV portálunknak megküldött válaszában, amelyben azonban a finanszírozás tekintetében még nem tudott végleges tényekről beszámolni. A válasz szerint ugyanis

A BERUHÁZÁSI FORRÁST KALOCSA VÁROS, A GLENCORE ÉS A MÁV BIZTOSÍTJA, AMIRŐL A TÁRGYALÁSOK JELENLEG IS FOLYAMATBAN VANNAK.

Az ütemezésről azt írják, hogy a forgalomtechnikai tervek engedélyezését követően lesz esedékes a forrás előteremtése, majd a megfelelő közbeszerzési eljárás lefolytatásával indulhat a beruházás.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A kivitelezést biztonságtechnikai okokból csak megfelelő felhatalmazással és jogosultsággal rendelkező szakkivitelező végezheti. 

A FÉNYSOROMPÓ MEGÉPÍTÉSÉT JÖVŐ TAVASZRA TERVEZIK. A HELYSZÍNI KIVITELEZÉSI MUNKÁLATOK HOZZÁVETŐLEG EGY HÓNAPOT VESZNEK MAJD IGÉNYBE, ÁM A KIVITELEZÉS SORÁN NEM KELL SZÁMOLNI SEM FENNAKADÁSOKKAL, SEM ÚTLEZÁRÁSSAL, ILLETVE INTENZÍV KÖZNYETI HATÁSOKKAL.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK