2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Lezárult a Kalocsai Család- és KarrierPONT közel 200 milliós pályázati projektje

Lezárult a Kalocsai Család- és KarrierPONT közel 200 milliós pályázati projektje
Illés György Cinó  |  2021. 03. 07., 13:47

Közel hároméves, a nők helyzetét javító, uniós finanszírozású programsorozat zárult tegnap azzal, hogy elérkezett a 2018 májusában útjára indított Kalocsai Család- és KarrierPONT projektzárója. A 199,76 millió forintos vissza nem térítendő támogatást közösségi programok, rendezvények, ismeretterjesztő videók készítésére fordíthatta a projektgazda Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár. A közel hároméves programsorozat eseményeit a közösségi médiában is követhettük, és vissza is nézhetjük.

A Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár EFOP-1.2.9-17-2017-00088 pályázati projektje keretében, humánerőforrás-fejlesztési célra létrehozott Kalocsai Család- és KarrierPONT fő célkitűzése volt a nők helyzetének javítása az élet minden területén, a nők társadalmi szerepeiben, mindenekelőtt a munka világában való helytállásra való felkészítése. A programokat a sajtó mellett a Család- és KarrierPONT saját Facebook-oldalán is hirdették, illetve azokról beszámoltak, de portálunk is számos ilyen rendezvényéről, programjáról tájékoztatott.

Így beszámoltunk a 2018. májusában tartott projektnyitó rendezvényről, majd még ugyanazon év őszén a nők munkavállalását segítő programról előzetest közöltünk, majd tudósítottunk is róla. Ugyanabban az időszakban a színházban a vidéki nők helyzetével foglalkozó programot szerveztek, nem sokkal később egy szintén a női munkavállalással kapcsolatos rendezvényről is írtunk, hasonlóképpen tavaly ősszel, amikor a járvány már rányomta bélyegét a programra, ennek ellenére azt októberben is folytatni tudták.

Legutóbb múlt pénteken tartottak online foglalkoztatási kerekasztalt, amelyen a „Közösségi Kertekben” rejlő lehetőségekről hallhattak hartai tapasztalatok alapján, megismerkedhettek egy bátyai projekttel, valamint az agrárium új pályázati lehetőségeiről értesülhettek a résztvevők.

A nők elhelyezkedését segítette a családbarát munkahelyek elterjesztéséért tett erőfeszítések, amelyekről Eglesz Károly szervezetfejlesztő a napokban nyilatkozott portálunknak.


Emellett rengeteg kézműves program, gasztronómiai ismeretterjesztés, hagyományőrzést célzó rendezvény szerepelt a programnaptárban, amelyek egy részét sajnos a koronavírus-járvány miatt a tervezett formában nem lehetett megtartani. Ezeket a digitális világot segítségül hívva, online bemutatókkal igyekeztek pótolni, legutóbb a karácsonyi felkészülés időszakában a mézeskalács-sütés bemutatásával, de korábban a teljesség igénye nélkül a grillázstorta sütéséről, a tradicionális disznótorok munkafolyamatairól, szervezési kérdéseiről és hagyományairól is készült rövid film, és a hagyományos helyi kézművességekkel, a kézi, illetve gépi hímzéssel, a pingálással is ismerkedhettek, akik követték a programsorozatot.

Más rendezvények a nők családban betöltött szerepének betöltését igyekeztek segíteni, felkészítve a családanyákat a gyermekneveléssel járó kihívásokra, máskor a gyermekeket megcélozva tartottak kézműves foglalkozásokat, játszóházakat.

Projektzáró, 2021. 02. 28.

A járványügyi óvintézkedések hatálya alatt a szokásos formaságok mellőzésével tartották meg a projektzárót vasárnap. A pályázati program lezárása kapcsán a menedzsment sajtóközleményt juttatott el portálunkhoz, amelyben a projekt lényegét az alábbiak szerint foglalták össze.

2021 februárjában fejeződött be a Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár, a Magyar Női Unió és az Együtt Európáért Alapítványból álló konzorcium által elnyert Kalocsai Család és KarrierPONT elnevezésű, a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával megvalósult projektje. Az EFOP-1.2.9-17-2017-00088. kódszámú pályázat legfőbb célja a hároméves projektidőszak alatt egy olyan térségi Család és KarrierPONT kialakítása, amely komplex szolgáltatásrendszerével és széleskörű együttműködési hálózatával valódi segítséget jelentsen a térség aktív korú (elsősorban nők) lakosságának a munkapiacon való érvényesüléshez, munkapiaci megmaradáshoz úgy, hogy mindezt a családi értékek és a helyi hagyományok előtérbe helyezésével teszi.

A projekt során kerekasztal beszélgetések alkalmával többek között az önkormányzatok képviselői, szakemberek és a Család és KarrierPONT munkatársai vitatták meg a női munkavállalás és a családbarát munkahelyek kialakításának nehézségeit.
A Vidéki Nők Napja elnevezésű rendezvénysorozaton, ahol a témában releváns vezetők, szervezetek osztották meg jó gyakorlataikat, tárták fel a munkájuk során tapasztalt problémákat, összesen több mint 400 fő vett részt.
Az Összefogás a Gyermek és Családbarát Magyarországért Műhely kihelyezett konferenciája és foglalkozássorozata a helyi igényekkel egyeztetve valósult meg, több mint 100 fő részvételével.
A nagyrendezvények mellett kiscsoportos tréningeken vehettek részt az érdeklődők, illetve aki igényelte, egyéni tanácsadást is kapott, akár lelki támogatás, akár munkába állás terén.

Részben a vírushelyzet, részben az online világ térhódítása miatt a digitális térben is valósultak meg rendezvények. A Család és KarrierPONT honlapján a hírek és érdekességek mellett egy e-learning anyagot is elsajátíthatnak az érdeklődők, a család és a személyi fejlődés témakörében. A projekt során több kiadvány és kisfilm is készült, ezzel is biztosítva a széleskörű disszeminációt.

A projektről bővebb információt a hozzá rendelt internetes felületen olvashatnak!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.
2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>
2023. 06. 02., 10:33
Több hónapos nyomozómunka eredményeként több mint 200 rendőr, 23 Bács-Kiskun vármegyei helyszínen csapott le egyidőben. Még >>>
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK