2024. 05. 23. csütörtök
Dezső
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Lezárult a Kalocsai Család- és KarrierPONT közel 200 milliós pályázati projektje

Lezárult a Kalocsai Család- és KarrierPONT közel 200 milliós pályázati projektje
Illés György Cinó  |  2021. 03. 07., 13:47

Közel hároméves, a nők helyzetét javító, uniós finanszírozású programsorozat zárult tegnap azzal, hogy elérkezett a 2018 májusában útjára indított Kalocsai Család- és KarrierPONT projektzárója. A 199,76 millió forintos vissza nem térítendő támogatást közösségi programok, rendezvények, ismeretterjesztő videók készítésére fordíthatta a projektgazda Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár. A közel hároméves programsorozat eseményeit a közösségi médiában is követhettük, és vissza is nézhetjük.

A Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár EFOP-1.2.9-17-2017-00088 pályázati projektje keretében, humánerőforrás-fejlesztési célra létrehozott Kalocsai Család- és KarrierPONT fő célkitűzése volt a nők helyzetének javítása az élet minden területén, a nők társadalmi szerepeiben, mindenekelőtt a munka világában való helytállásra való felkészítése. A programokat a sajtó mellett a Család- és KarrierPONT saját Facebook-oldalán is hirdették, illetve azokról beszámoltak, de portálunk is számos ilyen rendezvényéről, programjáról tájékoztatott.

Így beszámoltunk a 2018. májusában tartott projektnyitó rendezvényről, majd még ugyanazon év őszén a nők munkavállalását segítő programról előzetest közöltünk, majd tudósítottunk is róla. Ugyanabban az időszakban a színházban a vidéki nők helyzetével foglalkozó programot szerveztek, nem sokkal később egy szintén a női munkavállalással kapcsolatos rendezvényről is írtunk, hasonlóképpen tavaly ősszel, amikor a járvány már rányomta bélyegét a programra, ennek ellenére azt októberben is folytatni tudták.

Legutóbb múlt pénteken tartottak online foglalkoztatási kerekasztalt, amelyen a „Közösségi Kertekben” rejlő lehetőségekről hallhattak hartai tapasztalatok alapján, megismerkedhettek egy bátyai projekttel, valamint az agrárium új pályázati lehetőségeiről értesülhettek a résztvevők.

A nők elhelyezkedését segítette a családbarát munkahelyek elterjesztéséért tett erőfeszítések, amelyekről Eglesz Károly szervezetfejlesztő a napokban nyilatkozott portálunknak.


Emellett rengeteg kézműves program, gasztronómiai ismeretterjesztés, hagyományőrzést célzó rendezvény szerepelt a programnaptárban, amelyek egy részét sajnos a koronavírus-járvány miatt a tervezett formában nem lehetett megtartani. Ezeket a digitális világot segítségül hívva, online bemutatókkal igyekeztek pótolni, legutóbb a karácsonyi felkészülés időszakában a mézeskalács-sütés bemutatásával, de korábban a teljesség igénye nélkül a grillázstorta sütéséről, a tradicionális disznótorok munkafolyamatairól, szervezési kérdéseiről és hagyományairól is készült rövid film, és a hagyományos helyi kézművességekkel, a kézi, illetve gépi hímzéssel, a pingálással is ismerkedhettek, akik követték a programsorozatot.

Más rendezvények a nők családban betöltött szerepének betöltését igyekeztek segíteni, felkészítve a családanyákat a gyermekneveléssel járó kihívásokra, máskor a gyermekeket megcélozva tartottak kézműves foglalkozásokat, játszóházakat.

Projektzáró, 2021. 02. 28.

A járványügyi óvintézkedések hatálya alatt a szokásos formaságok mellőzésével tartották meg a projektzárót vasárnap. A pályázati program lezárása kapcsán a menedzsment sajtóközleményt juttatott el portálunkhoz, amelyben a projekt lényegét az alábbiak szerint foglalták össze.

2021 februárjában fejeződött be a Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár, a Magyar Női Unió és az Együtt Európáért Alapítványból álló konzorcium által elnyert Kalocsai Család és KarrierPONT elnevezésű, a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával megvalósult projektje. Az EFOP-1.2.9-17-2017-00088. kódszámú pályázat legfőbb célja a hároméves projektidőszak alatt egy olyan térségi Család és KarrierPONT kialakítása, amely komplex szolgáltatásrendszerével és széleskörű együttműködési hálózatával valódi segítséget jelentsen a térség aktív korú (elsősorban nők) lakosságának a munkapiacon való érvényesüléshez, munkapiaci megmaradáshoz úgy, hogy mindezt a családi értékek és a helyi hagyományok előtérbe helyezésével teszi.

A projekt során kerekasztal beszélgetések alkalmával többek között az önkormányzatok képviselői, szakemberek és a Család és KarrierPONT munkatársai vitatták meg a női munkavállalás és a családbarát munkahelyek kialakításának nehézségeit.
A Vidéki Nők Napja elnevezésű rendezvénysorozaton, ahol a témában releváns vezetők, szervezetek osztották meg jó gyakorlataikat, tárták fel a munkájuk során tapasztalt problémákat, összesen több mint 400 fő vett részt.
Az Összefogás a Gyermek és Családbarát Magyarországért Műhely kihelyezett konferenciája és foglalkozássorozata a helyi igényekkel egyeztetve valósult meg, több mint 100 fő részvételével.
A nagyrendezvények mellett kiscsoportos tréningeken vehettek részt az érdeklődők, illetve aki igényelte, egyéni tanácsadást is kapott, akár lelki támogatás, akár munkába állás terén.

Részben a vírushelyzet, részben az online világ térhódítása miatt a digitális térben is valósultak meg rendezvények. A Család és KarrierPONT honlapján a hírek és érdekességek mellett egy e-learning anyagot is elsajátíthatnak az érdeklődők, a család és a személyi fejlődés témakörében. A projekt során több kiadvány és kisfilm is készült, ezzel is biztosítva a széleskörű disszeminációt.

A projektről bővebb információt a hozzá rendelt internetes felületen olvashatnak!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK