2023. 09. 25. hétfő
Eufrozina, Kende
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

A fajszi férfi kutyájával a komplejáróról gurulhatott a halálba – Mécsesek, virágok a tragédia helyszínén

A fajszi férfi kutyájával a komplejáróról gurulhatott a halálba – Mécsesek, virágok a tragédia helyszínén
Zsiga Ferenc  |  2023. 04. 11., 08:30

Valójában számos, szerencsésebb kimenetele lehetett volna a Fajszon V. Ferencként anyakönyvezett 66 éves helybéli férfi halálos vízi balesetének, akinek Opel Corsa típusú személygépkocsiját, benne a halott tulajdonosával és kutyájával a fajszi volt komplejárótól mintegy 100 méterre, a „vöröstéglás háznak” nevezett nyaralónál búvárok segítségével, az eltűnését követő ötödik napon emelték ki a Dunából. Az eset körülményei után kutatva egy sor olyan információ jutott birtokunkba, amelynek eredője egy irányba mutat: a férfi a végzetes napon túlbecsülhette a szerencséjét, amikor a napi rutinjának megfelelően a késő délutáni órákban rendre a víz szélétől néhány méterre, a meredek volt komplejárón állt meg a kocsijával, hogy a németjuhász kutyája ott futkározzon, vagy ha kedve tartja, fürödjön egyet. Szemtanúk elmondása szerint a Dunából kiemelt, mechanikus váltóval felszerelt autó a harmadik sebességfokozatban volt, a kézifék pedig nem volt behúzva.

Tehát az öngyilkossági szándék kizárva. Óvatlanságról, vak véletlenről lehet szó, még ha az ilyen esetnek amatematikai valószínűsége – a főleg nyáron naponta így ott parkoló járművek láttán – igencsak kicsi. Százból százszor nem volt baj, de most a baráti összejövetel után eltűnt, ott, és utána még az egyik helyi kocsmában nem kizárhatóan szeszes italt fogyasztó férfi ezúttal megfeledkezhetett az alapvető szabályról: lejtőn a kocsit egyes sebességfokozatba tesszük, és ütközésig behúzzuk a kéziféket.

A naponta arra sétálók szerint Ferenc a meredek, használaton kívüli komplejáró jobb oldali sávjában, közel a vízhez kizárólag kényelmi okok miatt állt meg rendszeresen, ugyanis onnan csupán 25 méternyire van a közkedvelt Gyöngyvirág Halászcsárda - Bistro parkolója, és a Duna-part is elég széles ahhoz, hogy ott a járművek akár tucatjával elférjenek.

Március 15-én látták utoljára

Mint megírtuk, Ferencet március 15-én látták utoljára, akkor egy baráti összejövetel után az egyik kocsmába még bizonyosan betért, onnan mehetett a Duna-partra a kutyájával, akihez családja nem lévén, nagyon ragaszkodott. A helybéliek elmondása szerint a kutya kalandos körülmények között került a tulajdonába, a faluból a szomszédos községbe, Dusnokra költözött fodrásznőtől kapta ajándékba. Ezt követően elválaszthatatlan párost alkottak a Queen (Királynő) névre hallgató, jól nevelt németjuhásszal.

Öt napig kertesték

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Az elhunyt húga, Anikó osztja azt a véleményt, miszerint az élethez ragaszkodó, szobafestő-mázoló szakmát kitanult, úgy 10 évig Hollandiában dolgozó, onnan két éve végleg hazaköltözött, a holland nyugdíját váró Ferenc egy véletlen baleset folytán gurulhatott kocsijával a Dunába. Sajnos éppen ott, ahol az egykori kompkikötő, a magas vízállás miatt legalább öt méter mély a víz, nagy a sodrás, és a folyó ilyenkor még dermesztően hideg.

Szonárral kutatták a medret

Anikó, az elhunyt testvére a Blikknek nyilatkozva arról számolt be:

Megbeszéltem vele, hogy másnap, azaz vasárnap eljön hozzám ebédre, de hiába vártam, nem érkezett meg, a telefonja pedig ki volt kapcsolva. Eleinte arra gyanakodtam, hogy elfelejtett, vagy elhagyhatta a telefonját. Hétfőn a nyakamba vettem a falut, hogy felderítsem az útvonalát. Kiderült, hogy a házibuli után még továbbment az egyik vendéglátóhelyre, de senki nem tudta, hogy utána hova tűnhetett, így a rejtély továbbra sem oldódott meg"

emlékezett vissza Anikó.

Azt a helyszínen járva tudtuk meg, hogy az eltűnt férfi húga riasztására a barátok, ismerősök is keresésbe fogtak, a legtöbbjüknek az jutott eszébe, hogy Feri napi útvonalainak egyikét, a Duna-partot kell jobban szemügyre venni. Úgy tudni, végül a Duna szeretetéről ismert, jó horgász hírében álló férfi kocsiját az egyik hajóskapitány barátja és annak ismerőse csónakról szonárral (halradarral), a kompkikötőtől lefelé mintegy 120 méterre találta meg. Ők értesítették a vízirendőröket, akik egy piros bójával jelölték meg a helyet. A kocsit egyébként is legfeljebb ötszáz méterre sodorhatta volna el a víz, ugyanis ott egy a folyásirányra merőleges kősarkantyú van.

A Szonar rövidítése angolul annyit jelent, hogy: Sound Navigation Ranging. Magyarul: hanggal való navigáció és felderítés. A szonár eszköz hanghullám impulzusokat küld le a vízen keresztül. Amikor ezek az impulzusok egy tárggyal ütköznek (mint pl. egy hal, növényzet vagy esetünkben a víz alatt lévő autó), akkor ez visszaverődik a tárgyról a felszínre.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! A helyszínen készített szonár képen jól látható a víz alatt lévő autó.

Búvárokat is bevetettek

Az eltűnést követő ötödik napon délelőtt a katasztrófavédelem fővárosi búvárai, a biztosításukra kivonuló mentősök mellett a gépkocsi partra vontatására és elszállítására kirendelt autómentő is a helyszínre érkezett. A kocsit a búvárok segítségével egy a partra vontatásra alkalmas helyen, az úgynevezett „vörös téglás ház”, valójában nyaraló közelében vontatták a partra, az elsődleges halottszemlét is ott folytatták le. Szemtanúk elmondása szerint a férfit a kocsi hátsó ülésen, kutyáját pedig a csomagtartóban találták meg. A holttest helyzetéből arra lehetett következtetni, hogy Ferenc esetleg megpróbálhatott menekülni, de ez sajnos a nagy sodrású, legalább öt méter mély hideg vízben nem sikerült.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Az a bizonyos „vöröstéglás ház"

A helyszínen járva azt tapasztaltuk, hogy a rokonok, ismerősök a volt komplejárónál mécsesekkel, virágokkal emlékeznek V. Ferencre, akinek a temetésére a rendőrorvosi boncolást követően intézkednek.

A rendőrség az idegenkezűséget kizárta, de a haláleset körülményeit közigazgatási eljárás keretében még vizsgálják.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>
2023. 09. 25., 10:50
Csendháborítás miatt igyekezett a helyszínre a rendőr, de ott váratlan helyzettel szembesült. Azonnal cselekedett. Még >>>
2023. 09. 25., 10:21
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK