2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Fajszi Jakab-napi Falunap – A baráti társaságok nem tágítottak

Zsiga Ferenc  |  2018. 07. 23., 11:06

A kóstoltak és látottak alapján nem kíván különösebb bizonyítást, hogy az égi magasságból talán még Szent Jakab, a halászok védőszentje is elégedetten tekintett le a Fajszon róla elnevezett, idén is a szent névnapjához közeli időpontban, ezúttal június 21-én, szombaton megtartott falunapra. A halászok mellett a búcsújárók és utasemberek védőszentjéről ismert fajszi falunap idén sajnos annyiban különbözött a többitől, hogy a helyi halász egyesület elnöke, Csere Lajos (Bóby) betegsége miatt a helyi halászok a rendezvényen önállóan sajnos nem képviselték magukat. Ugyan az autentikus halfogó eszközök bemutatása ezúttal elmaradt, de azért két baráti társaság is bemutatta halfőző tudományát, ami egy vegyes és egy ponty halászlé tökéletesre főzősében teljesedett ki. A gasztronómia mellett persze szórakoztató és kulturális műsorok is szép számmal színesítették a volt kompkikötő mellett felállított színpadon és környezetében megtartott programokat.

A főző társaságok közül persze ezúttal sem maradhatott ki Tóth Béla (Gátőr Béla) családjával és a barátaival, akik számos, köztük közismert személyiséget hívtak a falu legnevesebb napjának megünneplésére. A kitűnő ponty halászléről már említést tettünk, de a tudósításból nem maradhat ki az Alsó-Dunavölgyi folyamszakaszon legrégebb óta szolgáló Gátőr Béla által főzött birkapörkölt, aminek elkészítési módját még a régi pásztor emberektől tanulta. Tegyük hozzá mindjárt, bizony-bizony, nagyon jól megtanulta!

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ugyan az ünnepélyes megnyitót 14.30 órára hirdették meg, Berta Zsolt polgármester már a déli órákban felügyelte a szervezést, ellenőrizte a hangosítást és a színpadot, de azért számunkra is jutott néhány perc az idejéből.

Mint a polgármester portálunknak elmondta: sajnálja, amiért az idén jóval kevesebb baráti társaság települt ki főzni. Ennek okát abban látja, hogy a korábbi két évben tűzgyújtási tilalmat rendeltek el, így a katasztrófavédelem megtiltotta, hogy a bográcsok alá gyújtsanak. Aki mégis, tegyük hozzá, a Dunától ötven méterre nyílt lánggal főzött, azzal nyilatkozatot kellett aláíratni, hogy saját felelősségére gyújtotta meg a rőzsét a téglával, kővel jól körberakott főzőhelyen, a bogrács alatt. Ez a kötelező adminisztráció sokak kedvét elvette az idei szabadban való főzéstől. Így aki vendégeket hívott, az otthon megfőzött, étkezett, és csak a programokon, vagy azok egy részén vett részt.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Berta Zsolt és Cselik László katolikus plébános, a falu lelkésze ünnepélyes megnyitója után Tengeri Attila adott zenés műsort a gyerekeknek, majd 16 órától már a Dupla kávé és Köteles Cindy szórakoztatta az akkor már a hagyományőrző néptáncegyüttesek, köztük a fajszi fellépésére gyülekező, mind nagyobb számú közönséget.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az egyesületek parádés műsorfolyamát csak stílusában, na és persze a viseletben, azaz az öltözékben törte meg az Izisz Tribal hastánccsoport műsora, hogy aztán a divatbemutató után a fiatal középiskolás énekes, Benedek Viktória szórakoztassa a nagyérdeműt.

A 2018. évi fajszi Jakab-napi falunap a hajnalig tartó bállal zárult, a talpalávalót ezúttal Csili Tibi és barátai szolgáltatták.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés