2022. 11. 27.
Virgil
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Kis község nagy Falunapja – Öregcsertő idén is kitett magáért a programjaival

Zsiga Ferenc  |  2018. 08. 13., 09:20

Igaza lehet azoknak, akik azt állítják: minél kisebb egy település, annál bensőségesebb, emberközelibb hangulatúak a rendezvényei, különösen a rendszerváltozás után szinte általánossá vált falunapokon. Amíg hétközben Öregcsertőn áthaladva szinte alig látunk járókelőt az utcán, addig augusztus 11-én, szombaton lépésben lehetett közlekedni a községházával szemben, az óvoda melletti területen szervezett falunapra tartó gyalogosok, kerékpárosok miatt. Belépve a sportpálya és a játszótér alkotta placcra csak ámult és bámult az ember, hogy miként lehet ennyi ember egy helyen egy 840 lakost számláló faluban. Két nagy rendezvénysátort is megtöltöttek a családjukkal, messzi vidékekre elszármazott rokonaikkal együtt érkező csertőiek, akiknek a korábbi évek tapasztalataiból kiindulva talán minden eddiginél jobb, tartalmasabb programokat szervezett az önkormányzat.

A település megbecsülését az is mutatja, hogy a szomszédos, de a távolabbi községek, valamint a hivatalok, intézmények vezetői is szívesen eleget tettek a meghívásnak. A délelőttre szervezett gyermek kerékpárversenynek, élő csocsó versenynek, a 14 órakor kezdődő paraszt olimpiának is meg volt a maga közönsége, de mindez a gyermek divatbemutatóval, az Öregcsertői őszi rózsa asszonykórus műsorával együtt is csak előfutára volt a Kis-Vén László polgármester megnyitójával kezdődő fő programnak.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ám ekkor már javában tartott a Malac-ságok néven meghirdetett főzőverseny, amelynek versenykiírása szerint csak olyan ételekkel lehetett nevezni, amelyek sertéshúst is tartalmaznak. Ilyenformán például a kiválóra sikerült marhapörkölt nem indulhatott volna a megmérettetésen, de azért a csalódások elkerülése végett egy újabb kategóriát is felállítottak.

A Rétessütő versenyre benevezett valamennyi rétes öregcsertői változatát és készítőjét dicséret illeti. Semmi különös nem volt ezekben a rétesekben, csak egyebek mellett az, hogy ezek kézzel nyújtott (!) rétestésztából készültek, gazdagon jól megszórva mákkal, túróval, dióval és meggyel.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Míg a zsűri az értékeléssel volt elfoglalva, a nagyszínpadon Lóránt Barnabás, Trabarna nyomta a „Stand up comedy” című előadását, aminek talán szerencsésebb lett volna, ha magyar nevet ad, ha már egy ősi magyar faluban lép a színpadra. Ettől persze még sikere volt a poénokkal tűzdelt előadásnak. Igazán közönségbarátnak azonban a Négy arc operett előadás bizonyult, már csak azért is, mert a fellépők között ott volt a kalocsai származású énekművész, Mádi Piroska.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Itt egy lélegzetvételnyi időre megállt a műsorfolyam, mert a polgármester a zsűri elnökével, Lajkó László mesterszakáccsal adta át az idei főzőverseny és rétessütő verseny díjait. [A cikk végén az eredménylista – a szerk.]

Az Irigy Hónaljmirigy produkciója ezúttal is önmagáért beszélt, a kedvükért még a környező városokból, Kecelről, Kiskőrösről, Kalocsáról is Öregcsertőre utaztak, hogy aztán a 21 órakor kezdődő tűzijátékkal érje el csúcspontját a 2018. évi Öregcsertői Falunap, amelynek a hajnalig tartó Simi buli volt a záró akkordja.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

2018. évi Öregcsertői Főzőverseny díjazottjai

Sertéshúsból készült főtt ételek
1. Csuzi Tibor - Vegyes sertéspörkölt
2. Tuba birtok – Vaddisznós székelykáposzta
3. Aranyos team – Vaddisznós töltöttkáposzta
4. Paplanos Team – Csülkös káposzta
5. Ék Tamás – Csülökpörkölt
6. Lázs Sándor – Vegyes Sertéspörkölt
7. Vidner csapat - Babgulyás

Sertés húsból készült sültek
1. Béni Máté –Mézes-mustáros karaj
2. Ifj. Aranyos Team - Vaddisznós sültfalatok

Nem sertéshúsból készült ételek
1. Pikszi – Vegyes baromfipörkölt
2. Surányi – Zúzapörkölt
3. Kálmán János – Őzpörkölt
4. Vén Zoltán – Marhapörkölt

Rétesek versenye
1. Csóti Istvánné
2. Feketéné Hidvégi Erzsébet
3. Geiger Jánosné
4. Csuzi Istvánné
5. Czár Istvánné


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!
2022-11-20 16:06:00
Az ország 354 településén, mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdte meg november 14-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók november 25-ig online, azt követően pedig december 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>
2022. 11. 24., 09:10
A programsorozat idén a textilre összpontosít, így sok kezdeményezés a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentésére, a ruhák újrahasznosítására, élettartamuk meghosszabbítására irányul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK