2022. 12. 06. kedd
Miklós
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Tömegeket vonzott a Foktői Falunap szombat délutáni koncertsorozata – Ezúttal nem döntöttek rekordot, de ragaszkodtak az ősi ételhez

Zsiga Ferenc  |  2018. 07. 08., 19:48

Hagyományosan idén is július első hétvégéjén tartották Foktő falunapját. Ugyan a szombat hajnali és a 13 óra körüli eső nem kedvezett a község legnagyobb ünnepének, mindezt a természetfelelős délutánra korrigálta, este már tömegeket vonzott a rendezvény. A népszerű műsorokkal párosuló kedvező klímában rekordszámú közönség szórakozott, töltötte meg a futballpályát és környékét. Több család messzi vidékekről is hívott vendégeket a neves nap vasárnap hajnalig tartó megünneplésére.

Mint emlékezetes, némi kihagyás után 2015-ben indult újra Foktőn a falunap megünneplése, amelyet a szokásoknak megfelelően idén is július első hétvégéjén tartottak. Más településekhez hasonlóan az esemény méltó megrendezéséhez a foktői önkormányzat is részesült JETA támogatásban, így már tavasszal megkezdődhettek az előkészületi munkálatok, a fellépő együttesekkel történő szerződéskötések.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A rendezvény helyszíne ezúttal is a sportpálya és annak környéke volt. A terület berendezése a már jól bevált szisztémát követte: a bejárattól jobbra a kicsik által folyamatosan birtokolt légvárat helyezték el. Feljebb a katonásan sorba rendezett főzősátrakat töltötték meg a baráti társaságok, míg a több száz négyzetméteres, asztalokkal és sörpadokkal berendezett nagy rendezvénysátor nem csak az eső és nap ellen adott védelmet, de az étkezéseknek és a víg kedélyű beszélgetéseknek is helyet biztosított. A színpad a pálya közepétől uralta a helyszínt, a küzdő tér másik végében a körhintások pörgették a kicsiket és nagyobbakat.

Idén a „tarhonyások” tarhonyafőzése a helyszínen kisebb hangsúlyt kapott, a „tarhonyafesztivál” kifejezéssel sem címkézték a napot, de azért tarhonyából, illetve tarhonyás húsból bőven jutott mindenkinek. A nagymennyiségű étket az önkormányzat konyháján készítették és bárki, a hozzá járó savanyúsággal együtt, ingyen fogyaszthatta.

Jó néhány csapat azért versenyszerűen is nekilátott a tarhonyás ételek főzésének, amelyeket a helybéliekből álló alkalmi zsűri bírált el. Ám sokkal inkább a közös főzésen, mintsem a helyezéseken volt a hangsúly. Versenyen kívül még többen főztek a családjuknak, barátaiknak, és ha például kakaspörkölt rotyogott a bográcsban, ahhoz a köret egész biztosan tarhonya volt.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mi más is lett volna,mert különben hogyan emlékeztek volna meg arról, hogy a foktőiek tréfás ragadványneve „tarhonyások.” Az újszülöttnek minden vicc új szólás-mondás jegyében az idei falunap alkalmából is felelevenítjük, miért is hívják a foktőieket tarhonyásoknak.

A régmúltban gyökerező történet szerint a pityókás férjet megdorgálta az asszony, amiért a búzát még nem vetette el. Az megfogta a szárított tarhonyával teli zsákot, és elszórta a földön. Az igazi baj persze nem abból kerekedett, hogy a búza a kamrában maradt, hanem hogy az asszony mindezt elpletykázta a piacon. Ahogy hírlik, a péntek esti program, a Generation zenekar műsora és a Miller Disco a maga 80-100 látogatójával csak előfutára volt a szombat délutáninak, amikor is délután három órától már parkolóhelyet is nehéz volt találni a környéken. Annyi volt a jármű, hogy több autó a töltés koronájára, vagy a Kis-Duna partjához közeli területekre szorult.

Ám megérte a rövid gyaloglás, mert a helyi óvodások, általános iskolások fellépését, a Stringsing együttes zenés műsorát, a hagyományőrző népi együttesek előadását követően az Abba Sisters együttes lépett színpadra. Mintegy bizonyítva, hogy a legendás svéd Abba örökzöld dallamai generációkon átívelően szórakoztatnak.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Desperado együttes előadása már kellően „feltüzelte” a közönséget, hogy a vidéken különösen töretlen népszerűségnek örvendő vajdasági 3+2 Együttes műsorával érkezzünk el a 2018. évi Foktői Falunap csúcspontjához. Ekkor már mintegy ötszáz-hatszáz ember az együttessel együtt énekelte a népszerű dalokat. Azt nem tudni, hogy a 3+2 zenészei mennyire számítottak tarhonyás ételre a tarhonya fővárosában, minden esetre felajánlásként Benke Csaba nem csak az alapanyagokat biztosította, de Gyarmaczki Endrével közösen meg is főzte azt a kitűnő Duna-menti halászlét, amit a zenekar tagjai széles jó étvággyal elfogyasztottak.

A közönség nagyobbik része az Easter zenekar 21 órakor kezdődő utcabáljáig kitartott, hogy aztán a foktői Duna-parthoz közeli sportpálya gyepén hajnali kettőig vigadjon-szórakozzon.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK