2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

XXI. Ordasi Falunapok - 92 éves az alkotótábor legidősebb tagja

Zsiga Ferenc  |  2018. 08. 28., 08:48

A hagyományos Ordasi Falunapok rendezvénysorozat augusztus 23-tól, péntektől három napon át nyújtott kikapcsolódást, művészi élményekben gazdag programokat a község aprajának és nagyjának, a település vendégeinek. A Zsigmond Enikő helyi lakos kezdeményezésére útjára indított alkotótábor 19 résztvevőjének, köztük a legidősebb 92 éves bajai Rendes Béláné, Kati néninek és a legfiatalabb 20 éves gombolyagi Szabó Klárának mintegy 70 alkotását szombaton mutatták be a nagyközönségnek. Az előző napok hősége utáni, szabadtéri rendezvényekhez kitűnő szombati időjárás is közrejátszhatott abban, hogy a főbb programokon több mint ezer résztvevője volt a 441 lelket számláló, két év alatt 3,5 százalékos lakossággyarapodást felmutató falu egyik legnagyobb ünnepének.

A Kossuth utcában felállított szabadtéri színpadra és annak közelébe szervezett programok augusztus 23-án, délután kezdődtek és kifejezetten a gyermekeknek, gyermekekről szóltak. Az aszfaltrajzoló versenyt követően „A három kismalac és a vicces farkas” című gyermekelőadás szórakoztatta a kicsiket, hogy aztán a mesevilágtól elszakadva a gumis sportpályán a Komjáti Sándor emlékére szervezett III. Focitorna csapatainak szüleikkel együtt szurkolhassanak. A pénteki nap a 21 órakor kezdődő Retro discoval zárult.

A fő programok ezúttal is a szombati napra koncentrálódtak. Ugyan a Duna 15 évvel ezelőttihez hasonló alacsony vízállása nem kedvezett a reggel 6 órakor kezdődő horgászversenynek, de a híresen jó ordasi horgászhelyek és horgászok ha nem is rekordpéldányokkal, de tisztes zsákmánnyal állhattak a mérlegeléshez.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

A kicsit későbben kelők a meghívásos kézműves kirakodóvásár sátorállítása mellett már a 10 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitónak is részesei lehettek. A megnyitó emelkedettségéhez a Liszt Ferenc AMI növendékei is hozzájárultak.

Szabó Zsolt polgármester nyitóbeszédében egyebek mellett arra helyezte a hangsúlyt, hogy a falunap, mint ünnep arra is jó alkalom, hogy ne rohanjunk el egymás mellett, hanem figyeljünk egymásra és közös dolgainkra.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

A XI. Képzőművészeti Alkotótábor alkotásaiból nyíló kiállítást 11.30 órától a Művelődési Házban láthatták az érdeklődők, miután azt Zsigmond Enikő, az alkotótábor kezdeményezője és főszervezője az alkotókról és műveikről szóló méltatást követően ünnepélyesen is megnyitotta.

Zsigmond Enikő portálunknak elmondta: idén 19 alkotó 55 képe került a kiállító terem falaira, de installációk, fotók is szép számmal készültek az alkotótábor ideje alatt. Fő kuriózumnak mégis azok a dunai uszadék fákból készült szobrok számítanak, amelyek három alkotót is megihlettek. A tábor 19 résztvevője Bajától Budapestig az ország legkülönbözőbb területeiről érkezett.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Az alkotótáborról szólva Szabó Zsolt polgármester azt is elmondta: a tábor gyakorlatilag önfenntartó. A költségeket részben az eladott alkotásokból fedezik, de a Református Egyház, a Katolikus Egyház, magánszemélyek is támogatják, több jó szándékú család szállással, étkezéssel segíti a nemes cél megvalósítását. Az alkotótábor legidősebb résztvevője idén is a 92 éves bajai Rendes Béláné, Kati néni, míg a legfiatalabb a 20 éves gombolyagi Szabó Klára volt.

Ahogy a korábbi években mindig, a 12 órakor kezdődő ebéd ezúttal is elnyerte a vendégek tetszését, hogy aztán a kulináris élvezetek ismét művészi élményekkel folytatódjanak.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

A Maya Trió 15 órakor kezdődő, nagy érdeklődéssel kísért operett előadását a Géderlaki Népművészeti és Kulturális Egyesület fellépése, majd a Grapevine Show Dance Klub zenés, táncos produkciója követte a színpadon.

Szabó Ádám és az Easter együttes fellépése a falunapi bállal folytatódott, 21 órától késő éjszakába nyúlóan zenélt a Maszív zenekar.

A sikeres, változatos kikapcsolódást nyújtó XXI. Ordasi Falunapok programsorozat a nagyszínpadon vasárnap 11 órakor kezdődő ökumenikus istentisztelettel zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK