2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

XXI. Ordasi Falunapok - 92 éves az alkotótábor legidősebb tagja

Zsiga Ferenc  |  2018. 08. 28., 08:48

A hagyományos Ordasi Falunapok rendezvénysorozat augusztus 23-tól, péntektől három napon át nyújtott kikapcsolódást, művészi élményekben gazdag programokat a község aprajának és nagyjának, a település vendégeinek. A Zsigmond Enikő helyi lakos kezdeményezésére útjára indított alkotótábor 19 résztvevőjének, köztük a legidősebb 92 éves bajai Rendes Béláné, Kati néninek és a legfiatalabb 20 éves gombolyagi Szabó Klárának mintegy 70 alkotását szombaton mutatták be a nagyközönségnek. Az előző napok hősége utáni, szabadtéri rendezvényekhez kitűnő szombati időjárás is közrejátszhatott abban, hogy a főbb programokon több mint ezer résztvevője volt a 441 lelket számláló, két év alatt 3,5 százalékos lakossággyarapodást felmutató falu egyik legnagyobb ünnepének.

A Kossuth utcában felállított szabadtéri színpadra és annak közelébe szervezett programok augusztus 23-án, délután kezdődtek és kifejezetten a gyermekeknek, gyermekekről szóltak. Az aszfaltrajzoló versenyt követően „A három kismalac és a vicces farkas” című gyermekelőadás szórakoztatta a kicsiket, hogy aztán a mesevilágtól elszakadva a gumis sportpályán a Komjáti Sándor emlékére szervezett III. Focitorna csapatainak szüleikkel együtt szurkolhassanak. A pénteki nap a 21 órakor kezdődő Retro discoval zárult.

A fő programok ezúttal is a szombati napra koncentrálódtak. Ugyan a Duna 15 évvel ezelőttihez hasonló alacsony vízállása nem kedvezett a reggel 6 órakor kezdődő horgászversenynek, de a híresen jó ordasi horgászhelyek és horgászok ha nem is rekordpéldányokkal, de tisztes zsákmánnyal állhattak a mérlegeléshez.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

A kicsit későbben kelők a meghívásos kézműves kirakodóvásár sátorállítása mellett már a 10 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitónak is részesei lehettek. A megnyitó emelkedettségéhez a Liszt Ferenc AMI növendékei is hozzájárultak.

Szabó Zsolt polgármester nyitóbeszédében egyebek mellett arra helyezte a hangsúlyt, hogy a falunap, mint ünnep arra is jó alkalom, hogy ne rohanjunk el egymás mellett, hanem figyeljünk egymásra és közös dolgainkra.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

A XI. Képzőművészeti Alkotótábor alkotásaiból nyíló kiállítást 11.30 órától a Művelődési Házban láthatták az érdeklődők, miután azt Zsigmond Enikő, az alkotótábor kezdeményezője és főszervezője az alkotókról és műveikről szóló méltatást követően ünnepélyesen is megnyitotta.

Zsigmond Enikő portálunknak elmondta: idén 19 alkotó 55 képe került a kiállító terem falaira, de installációk, fotók is szép számmal készültek az alkotótábor ideje alatt. Fő kuriózumnak mégis azok a dunai uszadék fákból készült szobrok számítanak, amelyek három alkotót is megihlettek. A tábor 19 résztvevője Bajától Budapestig az ország legkülönbözőbb területeiről érkezett.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Az alkotótáborról szólva Szabó Zsolt polgármester azt is elmondta: a tábor gyakorlatilag önfenntartó. A költségeket részben az eladott alkotásokból fedezik, de a Református Egyház, a Katolikus Egyház, magánszemélyek is támogatják, több jó szándékú család szállással, étkezéssel segíti a nemes cél megvalósítását. Az alkotótábor legidősebb résztvevője idén is a 92 éves bajai Rendes Béláné, Kati néni, míg a legfiatalabb a 20 éves gombolyagi Szabó Klára volt.

Ahogy a korábbi években mindig, a 12 órakor kezdődő ebéd ezúttal is elnyerte a vendégek tetszését, hogy aztán a kulináris élvezetek ismét művészi élményekkel folytatódjanak.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

A Maya Trió 15 órakor kezdődő, nagy érdeklődéssel kísért operett előadását a Géderlaki Népművészeti és Kulturális Egyesület fellépése, majd a Grapevine Show Dance Klub zenés, táncos produkciója követte a színpadon.

Szabó Ádám és az Easter együttes fellépése a falunapi bállal folytatódott, 21 órától késő éjszakába nyúlóan zenélt a Maszív zenekar.

A sikeres, változatos kikapcsolódást nyújtó XXI. Ordasi Falunapok programsorozat a nagyszínpadon vasárnap 11 órakor kezdődő ökumenikus istentisztelettel zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:12:18
Önbizalom-erősítő tábor gyerekeknek gyakorlott mentálhigiénés szakemberek vezetésével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK