2022. 12. 04.
Barbara, Borbála
: 409 Ft   : 388 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Szürkemarha Pörköltfőző Verseny hatodszorra - Pörkölt lángosba tekerve és más kitűnő, az őshonos hungarikumból főzött ételek

Zsiga Ferenc  |  2019. 09. 15., 15:37

A turistalátványosságnak sem utolsó, hazánkban őshonos háziállat, a hungarikum szürkemarha régmúlt időket idéz, amikor egészen a XVIII. századig Közép-Európa legkiválóbb hústermelője éppen ennek a fajtának köszönhetően volt Magyarország. Az uniós oltalom alatt álló haszonállat húsa finom rostú, igen ízletes, így nem csoda, hogy a paprikája, hímzése, pingálása, viselete révén a magyaros megjelenítésben domináns városunk paprikafesztiválja egyik kiemelkedő gasztronómiai eseményévé éppen a Szürkemarha Pörköltfőző Verseny vált. Az idén hatodszor megrendezett versenyre 27 csapat nevezett be, akik közül többen talpig gulyás és betyár viseletben, csizmában, széles karimájú kalapban is hangsúlyt adtak annak, hogy a számukra kultikus étel a szürkemarhapörkölt főzése a hagyományőrzés része.

A VI. Kalocsai Szürkemarha Pörköltfőző verseny rangját mi sem bizonyítja jobban, minthogy azt a méltán országos hírűvé vált Kalocsai Paprikafesztiválhoz kapcsolódóan Kalocsa Város Önkormányzata mellett a Szabadtűzi Lovagrend és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Déli Régiója hirdette meg, bonyolította le. A versenyre idén 27 csapat jelentkezett.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: KALOhírek

A versenyjogokat illetően biztosan lehetne vitatkozni ezen, de a rangos megmérettetés kifejezetten a kalocsai baráti társaságoknak, cégeknek, civil szervezeteknek, sportegyesületeknek, oktatási intézményeknek szólt, mert arra csak Kalocsa közigazgatási területén lakhellyel rendelkező személyek, csapatok nevezhettek, illetve azok, akik kalocsai cégnél, vagy az önkormányzat által fenntartott bármely intézményben dolgoznak.

Ezt figyelembe véve azt kell, hogy mondjuk, bizony rengetegen voltak, akik a XXX. Kalocsai Paprikafesztivál második napján, szeptember 15-én már kora reggel a bogrács alá gyújtottak, mert azt talán mondani se kell, hogy szürkemarha másban nem főhet.

Ezt az alapszabályt természetesen mindenki betartotta, ám annak már kifejezetten a pörköltfőzésre specializálódottak kreativitása, némely esetben fantáziája szabott gátat, hogy a pörköltek pörköltje miként készüljön, és nem utolsó sorban, mi legyen mellé a köret.

Már a készítés módjánál is voltak meglepetések, ugyanis volt, aki szilvalekvárt tett a rotyogó ételbe. Hogy nagyon nem nyúlt mellé, azt e sorok írója is bizonyíthatja, azon kívül, hogy egy különleges, az ízlelőbimbókra kellemes hatást gyakorló pörkölttel szaporodott a zsűri elé kerülő étkek száma. Mint kiderült, ezzel a kis „bolondítással” végeztek az élbolyban az idei szilvalekvárt is bevető szakácsok.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A másik második helyezett csapat
Forrás: KALOhírek

Nem megszokott persze az sem, hogy valaki lángosba tekeri a pörköltet, különösen nem a szürkemarhapörköltet, de erre is volt példa, amit ráadásul a zsűri igencsak jónéven vett.

AZT MONDANOM SEM KELL, HOGY A FŐZŐVERSENYNEK EZT A MŰFAJÁT NEM A VEGETÁRIÁNUSOKNAK, PALEO ÉTELEK FOGYASZTÓINAK TALÁLTÁK KI, ÉS FOGYÓKÚRÁZNI EZEN A NAPON BIZONYOSAN NEM LEHETETT.

Ugyan kemény egészségügyi szolgálat, mentő, még főző életmentő csapat is volt a helyszínen, az ételkülönlegességek fogyasztása, és szerencsére más miatt sem volt szükség a segítségükre.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A másik első helyezett
Forrás: KALOhírek

Aki azt gondolná, hogy a szükemarha-pörkölthöz a köret a főtt krumpli, azt egy ilyen főzőversenyen, már bocsánat a szóhasználatért, kiröhögnék. Volt ott minden, csak sima főtt krumpli nem, legfeljebb mutatóban a kaprostúrós nokedli és egyéb tészták, a petrezselyemmel, fűszerekkel feldobott burgonya, és mint fentebb írtam, például a lángos mellett.

Ez utóbbi ugyan szürkemarhapörkölttel megtöltve már nem is kalóriabomba, inkább egyenesen atom kalóriabomba, viszont rendkívül ízletes. Hozzáteszem, ezt azért nagyobb mennyiségben a 14 pluszos korosztálynak ajánljuk.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Az egyik első helyezett
Forrás: KALOhírek

A szürkemarha pörköltfőző versenyt stílusosan a Szabadtűzi Lovagrend tagjai zsűrizték, és ahogy azt a zsűri fiatal elnöke elmondta, egy-két jó tanáccsal már a színpadról is szolgálhatnak.

Mint mondta:

 „Pörkölteknél, raguszerű ételeknél érdemes odafigyelni, hogy amikor redukálódik a lé, és a lé fölött, a bogrács belsejében az a fölötti részen a szaft odaég, azt ügyesen, egy papírkendővel el kell távolítani. Esetleg úgy kell forgatni a bográcsot, hogy az ételbe az égett rész ne kerüljön bele. Sajnos öt-hat olyan étel készült, amelybe ezt belekeverték.

Örültünk annak, aki az alapanyagokat tekintve eltért a hagyományoktól, ami például lehetett gomba, de volt olyan is, aki szilvalekvárt kevert a pörköltbe.”

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A második helyezett
Forrás: KALOhírek

Szó esett még a gasztronómiai totóról is, amit a csapatoknak a verseny előtt osztottak ki, és abban például kérdés volt a tojások mértének jelölése.
Egy másik kérdés az volt, milyen eszközei vannak a tárcsás sütésnek, illetve a grillezésnek. Az olaj, a hús, a szakács nem eszköze, az a tárgya, illetve a készítője a grillezett ételeknek, így erre a legtöbb csapat rossz választ adott – fejtegette a zsűri elnöke.

A totóeredmények alapján első helyen

AZ ORVOSI ÜGYELET, MÁSODIK HELYEN A FÜSTFARAGÓK (KÉMÉNYSEPRŐK), HARMADIK HELYEN AZ IPA KALOCSAI SZERVEZETE VÉGZETT.

A SZABADTŰZI LOVAGREND LEGFIATALABBAKNAK KIJÁRÓ KÜLÖNDÍJÁT A KERTVÁROSI NÉMETESEK NÉPES EVEZŐS CSAPATÁNAK VEZETŐJE VETTE ÁT.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: KALOhírek

A Szabadtűzi Lovagrend ennek a csapatnak azt is felajánlotta, hogy a fiatalok jövő évi táborozásakor egy napos ellátásukhoz úgy járulnak hozzá, hogy az ételt a fiatalok főzik, de a lovagrend biztosítja az ahhoz szükséges alapanyagokat,


A SZABADTŰZI LOVAGREND NÉPI ÁPOLÁSOK KÜLÖNDÍJÁT AZ ÉPÍTŐK II. CSAPATA NYERTE.

Mint kiderült, mindaz ami eddig történt, az csak a bevezető, mert az első három helyezettnek kijáró komolyabb díjak átadása csak ezután következett.
Érdekessége, hogy két első, két második és két harmadik díjat adott át a zsűri, ugyanis a benevezett , díjazott ételek csak kis különbséget mutató pontszámot értek el.

ELSŐ HELYEN VÉGZETT A MARHAJÓK CSAPATA, VALAMINT TÓTH FERENC ÉS BARÁTAI CSAPATA.

MÁSODIK HELYEZÉST AZ ÍZLELŐK CSAPATA ÉS AZ IPA MAGYAR SZEKCIÓ KALOCSAI SZERVEZETÉNEK CSAPATA ÉRT EL.

HARMADIK HELYEN AZ ÉLETMENTŐK I. CSAPATA ÉS AZ ÉZERBE BAU CSAPATA VÉGZETT.

Az orvosi Ügyelet I. csapata a Paprikás Ételek Főzőversenyén vett át különdíjat a szürkemarha pörköltfőzésben felmutatott kiváló teljesítményéért.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A kertvárosi németesek gyerekcsapata
Forrás: KALOhírek

A Paprikás Ételek Főzőversenyének mintegy háromnegyed órán át tartó eredményhirdetéséről külön cikkben tájékoztatjuk olvasóinkat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-11-28 13:21:11
A rendezvény legfőbb célja az, hogy egy kulturális produkciókkal gazdagított, közösségi élmények megélésére alkalmas karácsonyi vásáron és bolhapiacon vehessenek részt a város és a térség lakói.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 04., 15:26
Tegyük félre a gondokat, érezzük jól magunkat, melegedjünk együtt a tűz mellett! Még >>>
2022. 12. 04., 15:00
Lassan nem az a kérdés Európában, hogy mennyibe kerül a nyersolaj vagy az üzemanyag, hanem az, hogy lesz vagy nem lesz - mondta a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában. Még >>>
2022. 12. 04., 07:00
A negyedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2022. 12. 03., 15:04
A meggy és a mák szuper párost alkot bármilyen édességben, legyen szó rétesről, tortáról vagy épp egy kiadós bejgliről. Most elhoztuk nektek a Nosalty bögrés sütijét, hogy a lehető leggyorsabban tudjátok csillapítani a mák iránti epekedéseteket. Még >>>
2022. 12. 03., 12:36
A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t. Még >>>
2022. 12. 03., 09:13
A harmadik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK