2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Díjeső végén került korona a XXIII. Paprikás Ételek Főzőversenye győztese fejére – A vetélkedés legnagyobb nyertese a magyar gasztronómia

Zsiga Ferenc  |  2019. 09. 16., 09:00

A 30. alkalommal megrendezett Kalocsai Paprikafesztivál egyik legfőbb eseménye idén is a huszonharmadszor megrendezett Paprikás Ételek Főzőversenye volt, amely hatodik éve a Szürkamarha Pörköltfőző Versennyel is kiegészült. A szürkemarhából készült ételek versenyeztetése nem is annyira a főzés különbözősége, mint inkább az eltérő, a régmúltat idéző alapanyag, a szürkemarha húsa miatt vált önálló versenyszámmá. A 27 csapatos „szürkemarha szekció” eredményeiről már beszámoltunk, így itt az ideje, hogy az Érsekkert főbejáratához vezető sétány jobb és bal oldalán paprikára hangolt ételeket, ételkülönlegességeket készítő csapatok helyezéseiről is tudósítsunk. Örömmel tesszük, mert ha jól emlékszünk, még nem, vagy nagyon régen volt olyan a csillagok állás, no’ és persze a főzőlegények, főzőlányok, főzőasszonyok kreativitása a szabadtári konyhában, hogy mindkét „műfajban” kalocsai csapat szerezze meg a rangos zsűri által oda ítélt első helyet.

Alig kezdődött el az eredményhirdetés, máris kiderült, hogy a zsűri és a kóstolók ízlése a legtöbb esetben találkozott. A színpadra szólítva elsősorban azoknak a csapatoknak a vezetői szoríthattak kezet a zsűri elnökével és tagjaival, akiknél a kóstolójegyek beváltásakor hosszú sorok alakultak ki. Ám ez csak a főszabály, ugyanis a főzőhelyek kialakítását, a higiéniát és az ételek tálalását is értékelték.

Képgaléria megtekintése (60 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Már az utolsó bográcsot is elmosták, az utolsó falat pörköltet is elfogyasztották, amikor a főzőverseny eredményhirdetése 17 órakor a Bográcsszínpadon megkezdődött, majd közel egy órán át tartott.

Előtte  Németh József ismertette a zsűri tagjait és a bírálati szempontokat. A főszervező a zsűri elnökét, Pető Istvánt, a Magyar Gasztronómiai Szövetség örökös tiszteletbeli elnökét kérte fel, hogy szakmai értékelést adjon látottakról, ízleltekről.

Az elnök köszöntő beszédéből kiderült, miért a magyar hagyományoktól és paprikától autentikus mindaz, ami az országban-világban a magyar ételek, a kalocsai paprika hírnevét adja.

Hangjában érezhető tisztelettel szólt a verseny valamennyi résztvevőjéhez, megerősítve, hogy itt mindenki, de leginkább a magyar gasztronómia a nyertes, amiért ilyen elkötelezett, a profizmus elemeit felvonultató hivatásos és hobbi szakácsai vannak.

Képgaléria megtekintése (60 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Az eredményhirdetés és díjkiosztás hosszú procedúrájának minden részletét, az ovációk, tapsok, kurjantások és a díjak magas száma miatt nehéz visszaadni, de azért megpróbálkozunk a feladattal, melyhez a tévedések elkerülése érdekében a város honlapján, a kalocsa.hu-n megjelenteket is segítségül hívtuk.

AZ EREDMÉNYEKET A ZSŰRI ÚGY HIRDETTE KI, HOGY AZ ÉRDEKLŐDÉS FELCSIGÁZÁSA ÉRDEKÉBEN A LEGMAGASABB ELISMERÉSEK MARADTAK UTOLJÁRA.

A grémium egy korábban hozott határozata értelmében a főzőversenyeken több bronz, ezüst és arany díj adható,mely szabályt az igazságosabb értékelés érdekében ezúttal is alkalmazták.

A XXIII. PAPRIKÁS ÉTELEK FŐZŐVERSENYÉNEK EREDMÉNYHIRDETÉSÉN PETŐ ISTVÁN ARRÓL IS BESZÁMOLT, HOGY A PAPRIKÁS ÉTELEK 2019. ÉVI VERSENGÉSÉBEN 53 CSAPAT VETT RÉSZT.

Mint szavaiból kiderült, a bírálati szempontok nem változtak, de a jövő évi verseny részben más szabályok szerint zajlik majd. Azokat a nemzetközi trendeket követik, amelyek komplexebb értékelésre adnak lehetőséget.

Ennek megfelelően 2020-ban egy csapat legfeljebb három étellel nevezhet, egy kategóriában. Az elkészült ételt úgy kell feltálalni a zsűri asztalára, mint ahogy azt egy vendéglőbe betérő vendég is elvárja.

A számos serleg, oklevél láttán egyre türelmetlenebb főzők és a közönség szinte felsóhajtott, amikor az eredményhirdetés végre megkezdődött.

KALOCSA VÁROS KÜLÖNDÍJÁT A KÚLAI MAGYAR NÉPKÖR CSAPATA KAPTA,

a díjat dr. Bálint József polgármester adta át.

Képgaléria megtekintése (60 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A Legígéretesebb fiatal versenyző címet már a tavalyi versenyen odaítélték Varga Botondnak, aki az ezt tanúsító, antikolt papírból készült, stilizált betűkkel írt díszes oklevelet most vehette át Pető Istvántól.

A XXIII. Paprikás ételek főzőversenyének különdíjai:
A PAKS II. ZRT. KÜLÖNDÍJÁT
A Tápiószentmártoni Aranyszarvas Motoros Egyesület,

A SZABADTŰZI LOVAGREND KÜLÖNDÍJÁT
a kiskunhalasi Város kukták kapták.

AZ IFJÚSÁGI KATEGÓRIA EZÜSTÉRMESEI:
Pécsi SZC Garai Miklós Szakközépiskola, Bajai SZC Bányai Júlia Szakközépiskola csapata,

AZ IFJÚSÁGI KATEGÓRIA ARANYÉRMESEI:

Bajai SZC Kossuthos legények (Kalocsa), Szegedi SZC Tóth János Szakközépiskola csapata.

Képgaléria megtekintése (60 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

KIEMELT KÜLÖNDÍJAKAT KAPTAK

Leghigiénikusabb szabadtéri konyha: Súlyos Sasok

Legszebb portál: Mohácsi Polgárok Olvasóköre

Legvidámabb csapat: Kalocsai Roma Önkormányzat

Legfinomabb paprikás sütemény: Csöppentők

Legősibb Kárpát-medencei paprikás étel: Székelykeresztúri Ludas Matyi

Legfinomabb paprikás egytálétel: Bajai SZC Kossuthos Legények;

Képgaléria megtekintése (60 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Legszebben tálalt paprikás étel: Szegedi SZC Tóth János Szakközépiskola

Legjobb vadétel: Erdész és Társai

Legfinomabb halétel: Kapuvári Ízvadászok csapat.

A Borlovagrend nagymestere által felajánlott különdíj díszoklevelet a G&G csapata vette át.

BRONZ BOGRÁCS-DÍJ

Bátyai Fokhagymások Egyesülete, Ludas Matyi, Cöce Kalocsa, Kastély Attila, Benke Csaba

EZÜST BOGRÁCS-DÍJ

Békések csapat, Bugaci Pásztorkonyha, De Iure csapat, Csédó és Kiss csapat, ifj. Benke Csaba

ARANY BOGRÁCS-DÍJ

Vitnyédi Zsiványok I., Erdész és Társai, Cimborák, Kapuvári Ízvadászok, Fakanál Ördögei csapatok

A MAGYAR NEMZETI GASZTRONÓMIAI SZÖVETSÉG KÜLÖNDÍJÁT, egy négy fő részére szóló hétvégét a főzőversenyhez évek óta nyújtott sok támogatásért a Kunság Kft.-nek ítélték oda.

A BORLOVAGREND NAGYMESTERE RUBIN DIPLOMÁJÁT a Veresegyházi Team érdemelte ki.

A GASZTRO KARD LOVAGI VÁNDORDÍJAT egy évig a Súlyos sasok csapata őrzi.

ÍNYESMESTER KITÜNTETŐ CÍMET a Kócos Burgzsandárok csapata érdemelte ki.

A MAGYAR NEMZETI GASZTRONÓMIAI SZÖVETSÉG BUDAPESTI RÉGIÓJA SZAKMAI ELISMERÉSÉT, KÜLÖNDÍJÁT a Fakanál ördögei kapták.

A XXIII. PAPRIKÁS ÉTELEK FŐZŐVERSENYÉNEK FŐDÍJÁT, A KALOCSAI MINTÁVAL DÍSZÍTETT PORCELÁN KORONÁT, JOGART ÉS ALMÁT A HARIS TEAM NYERTE PAPRIKÁS ÉTELSORÁVAL, AMELY LECSÓKRÉMLEVESSEL KEZDŐDÖTT, ÁRPAGYÖNGGYEL KÖRÍTETT KAKASPÖRKÖLTTEL FOLYTATÓDOTT ÉS CSÍPŐS PAPRIKÁS-ANANÁSZOS TORTÁVAL VÉGZŐDÖTT.

Képgaléria megtekintése (60 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A koronát Pető István és Németh József helyezte a győztes csapat vezetőjének fejére, aki a „hatalmi jelképeket”, az almát és a jogart is megkapta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.
2023-06-01 18:49:00
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK