2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

A Paprikafesztiválon átvették az elismerést az idei Pécsiné Ács Sarolta-díjasok

Gazsó Rita  |  2019. 09. 14., 17:17

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a Paprikafesztivál szombati napján kiosztotta a Pécsiné Ács Sarolta-díjakat az arra érdemeseknek. Az elismerést ezúttal Dudás Szilvia és Vén Ferenc vehette át.

Az ünnepélyes átadás Szelczki Attiláné, a Kalocsa Népművészetéért Alapítvány titkárának megemlékezésével indult, aki felevenítette Pécsiné Ács Sarolta életútjának fontosabb állomásait. Ezt követően átadták az idei Pécsiné Ács Sarolta-díjat az arra érdemeseknek.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Az alapítvány titkára elsőként

Dudás Szilviát méltatta, aki Kimagasló néptáncoktatói munkájáért vehette át a díjat.

Mint elhangzott, a néptáncoktató 1996-ban került Kalocsára, 1997-től 19 éven át tanított Szakmáron néptáncot és ért el kiemelkedő sikereket. Az általa vezetett csoport, 2016-ban kiváló minősítést kapott - emlékeztetett Szeleczky Attiláné. Kalocsán 2000-től tanít különböző korosztályú gyerekeket. Dudás Szilvia 2003-ban került a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolába, ahol azóta is óvodás és alsós gyermek tanításával foglalkozik. 

Jelenleg három csoportban közel száztíz gyermeket ismertet meg a népi játék és a néptánc alapjaival. Csoportjai a különböző fesztiválokról számos arany és kiemelt arany minősítést hoztak már el. A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület elnök-helyettese 2014 óta.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

A Pécsiné Ács Sarolta-díjat

kiemelkedő néptánc tevékenységéért, a hagyományok ápolásáért vehette át Vén Ferenc

ezen a napon.

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány titkára munkásságát méltatva úgy fogalmazott,

Vén Ferenc egész életét átszövi a néphagyományok, a népdalok és a népánc szeretete.”Mint mondta, Vén Ferenc Drágszélen született és kisgyermekkora óta kapcsolatban van a néptánccal és a néphagyományokkal, hiszen édesapja, idősebb Vén Ferenc a népművészet táncos mestere volt, édesanyja pedig gyönyörűen hímzett és mindketten szépen énekeltek. Már 14 évesen bekerült a drágszéli tánccsoportba a felnőttek közé, ahol 1970-ig táncolt.

Ugyan tíz évre elszólították a családi és munkahelyi kihívások, de ezt követően újra visszatért a tánchoz és tagja lett a kalocsai hagyományőrző népiegyüttesnek, a hagyományőrző háznál rendezett programok egyik legaktívabb szervezője. Oszlopos tagja a Varajti Gizella Színjátszókörnek, amely a néphagyományokat mutatja be, azt, hogy éltek szüleink ősztől tavaszig és tavasztól őszig - hangzott el a méltatásban.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Gratulálunk a díjazottaknak!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 28., 08:54
A szavalóverseny létszáma korlátozott, de még lehet jelentkezni – tudtuk meg Bolvári Ferdinándtól a kedd délelőtti sajtótájékoztatón, míg Bolváriné Gärtner Anikó az esemény kapcsán egyesületük tevékenységéről szólt, az ezt kiegészítő Király Róbert egyebek mellett a 6300.hu internetes oldalt népszerűsítette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 03. 01., 07:30
Egyre több európai reptéren törlik el a kézipoggyászokban való folyadék szállítás tilalmát. Még >>>
2024. 02. 29., 12:05
A díjak ez esetben sem lehetnek magasabbak, mint a normál átutalások díjai. Még >>>
2024. 02. 29., 11:14
A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt törekvése a hátrányos helyzetű járások, így a Jánoshalmai, a Bácsalmási, a Kunszentmiklósi, a Kiskunmajsai, a Tiszakécskei járás, valamint a Kalocsai, a Kiskunfélegyházi, a Kiskunhalasi, a Kiskőrösi és a Bajai járás vállalkozásainak fejlesztése. Még >>>
2024. 02. 28., 13:59
25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről, amelyek értéke 150 millió forint volt. Még >>>
2024. 02. 28., 13:35
Március elsején ismét megnyitja kapuit a kalocsai uszoda, és előreláthatólag egész évben várja majd a látogatókat. Még >>>
2024. 02. 28., 09:22
Az áldozatsegítés területén nyújtott kimagasló teljesítményért részesült Victima Protector díjban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK