2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A Paprikafesztiválon átvették az elismerést az idei Pécsiné Ács Sarolta-díjasok

Gazsó Rita  |  2019. 09. 14., 17:17

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a Paprikafesztivál szombati napján kiosztotta a Pécsiné Ács Sarolta-díjakat az arra érdemeseknek. Az elismerést ezúttal Dudás Szilvia és Vén Ferenc vehette át.

Az ünnepélyes átadás Szelczki Attiláné, a Kalocsa Népművészetéért Alapítvány titkárának megemlékezésével indult, aki felevenítette Pécsiné Ács Sarolta életútjának fontosabb állomásait. Ezt követően átadták az idei Pécsiné Ács Sarolta-díjat az arra érdemeseknek.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Az alapítvány titkára elsőként

Dudás Szilviát méltatta, aki Kimagasló néptáncoktatói munkájáért vehette át a díjat.

Mint elhangzott, a néptáncoktató 1996-ban került Kalocsára, 1997-től 19 éven át tanított Szakmáron néptáncot és ért el kiemelkedő sikereket. Az általa vezetett csoport, 2016-ban kiváló minősítést kapott - emlékeztetett Szeleczky Attiláné. Kalocsán 2000-től tanít különböző korosztályú gyerekeket. Dudás Szilvia 2003-ban került a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolába, ahol azóta is óvodás és alsós gyermek tanításával foglalkozik. 

Jelenleg három csoportban közel száztíz gyermeket ismertet meg a népi játék és a néptánc alapjaival. Csoportjai a különböző fesztiválokról számos arany és kiemelt arany minősítést hoztak már el. A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület elnök-helyettese 2014 óta.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

A Pécsiné Ács Sarolta-díjat

kiemelkedő néptánc tevékenységéért, a hagyományok ápolásáért vehette át Vén Ferenc

ezen a napon.

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány titkára munkásságát méltatva úgy fogalmazott,

Vén Ferenc egész életét átszövi a néphagyományok, a népdalok és a népánc szeretete.”Mint mondta, Vén Ferenc Drágszélen született és kisgyermekkora óta kapcsolatban van a néptánccal és a néphagyományokkal, hiszen édesapja, idősebb Vén Ferenc a népművészet táncos mestere volt, édesanyja pedig gyönyörűen hímzett és mindketten szépen énekeltek. Már 14 évesen bekerült a drágszéli tánccsoportba a felnőttek közé, ahol 1970-ig táncolt.

Ugyan tíz évre elszólították a családi és munkahelyi kihívások, de ezt követően újra visszatért a tánchoz és tagja lett a kalocsai hagyományőrző népiegyüttesnek, a hagyományőrző háznál rendezett programok egyik legaktívabb szervezője. Oszlopos tagja a Varajti Gizella Színjátszókörnek, amely a néphagyományokat mutatja be, azt, hogy éltek szüleink ősztől tavaszig és tavasztól őszig - hangzott el a méltatásban.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Gratulálunk a díjazottaknak!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés