2022. 09. 29. csütörtök
Mihály
: 420 Ft   : 435 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

A Paprikafesztiválon átvették az elismerést az idei Pécsiné Ács Sarolta-díjasok

Gazsó Rita  |  2019. 09. 14., 17:17

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a Paprikafesztivál szombati napján kiosztotta a Pécsiné Ács Sarolta-díjakat az arra érdemeseknek. Az elismerést ezúttal Dudás Szilvia és Vén Ferenc vehette át.

Az ünnepélyes átadás Szelczki Attiláné, a Kalocsa Népművészetéért Alapítvány titkárának megemlékezésével indult, aki felevenítette Pécsiné Ács Sarolta életútjának fontosabb állomásait. Ezt követően átadták az idei Pécsiné Ács Sarolta-díjat az arra érdemeseknek.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Az alapítvány titkára elsőként

Dudás Szilviát méltatta, aki Kimagasló néptáncoktatói munkájáért vehette át a díjat.

Mint elhangzott, a néptáncoktató 1996-ban került Kalocsára, 1997-től 19 éven át tanított Szakmáron néptáncot és ért el kiemelkedő sikereket. Az általa vezetett csoport, 2016-ban kiváló minősítést kapott - emlékeztetett Szeleczky Attiláné. Kalocsán 2000-től tanít különböző korosztályú gyerekeket. Dudás Szilvia 2003-ban került a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolába, ahol azóta is óvodás és alsós gyermek tanításával foglalkozik. 

Jelenleg három csoportban közel száztíz gyermeket ismertet meg a népi játék és a néptánc alapjaival. Csoportjai a különböző fesztiválokról számos arany és kiemelt arany minősítést hoztak már el. A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület elnök-helyettese 2014 óta.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

A Pécsiné Ács Sarolta-díjat

kiemelkedő néptánc tevékenységéért, a hagyományok ápolásáért vehette át Vén Ferenc

ezen a napon.

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány titkára munkásságát méltatva úgy fogalmazott,

Vén Ferenc egész életét átszövi a néphagyományok, a népdalok és a népánc szeretete.”Mint mondta, Vén Ferenc Drágszélen született és kisgyermekkora óta kapcsolatban van a néptánccal és a néphagyományokkal, hiszen édesapja, idősebb Vén Ferenc a népművészet táncos mestere volt, édesanyja pedig gyönyörűen hímzett és mindketten szépen énekeltek. Már 14 évesen bekerült a drágszéli tánccsoportba a felnőttek közé, ahol 1970-ig táncolt.

Ugyan tíz évre elszólították a családi és munkahelyi kihívások, de ezt követően újra visszatért a tánchoz és tagja lett a kalocsai hagyományőrző népiegyüttesnek, a hagyományőrző háznál rendezett programok egyik legaktívabb szervezője. Oszlopos tagja a Varajti Gizella Színjátszókörnek, amely a néphagyományokat mutatja be, azt, hogy éltek szüleink ősztől tavaszig és tavasztól őszig - hangzott el a méltatásban.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Gratulálunk a díjazottaknak!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 25., 15:17
Az elvi döntés már korábban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról. Kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 29., 18:11
Az egyik csapat Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten és Kecelen működött. Tagjai marihuána termesztésével, feldolgozásával és a terjesztésével is foglalkoztak. Még >>>
2022. 09. 29., 15:51
Mivel a víz után a kávé a leggyakrabban fogyasztott ital a világon, így joggal érdemel meg egy saját világnapot. Még >>>
2022. 09. 29., 13:05
A takarékosság jegyében idén nem lesz őszi szünet. Még >>>
2022. 09. 29., 13:01
A sofőrt és utasát a Bács-Kiskun megyei rendőrök őrizetbe vették, a határsértőket pedig visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Még >>>
2022. 09. 29., 09:46
Nagy szeretettel hívják városunk idősebb, nyugdíjas korú lakóit a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ udvarán tartandó ünnepi műsorra! Még >>>
2022. 09. 29., 09:25
Petőfi kora címmel rendezett tudományos konferenciát a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára XXI. Levéltári Napja alkalmából 2022. szeptember 28-án, szerdán 10 órától a Cifrapalotában. A program moderátora dr. habil. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora volt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK