2024. 02. 27. kedd
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Autentikus, szépen felújított tájházzal gazdagodott Foktő – Közadakozásból rendezték be, tolonganak a látogatók

Zsiga Ferenc  |  2019. 09. 12., 15:58

A helyi összefogás szép példája a Foktő, Fő utca 32. szám alatti tájház autentikus felújítsa és a hagyományos paraszti létformát tükröző, egykori használati tárgyakkal való berendezése. A tájház ablakkeretének sárga színét legalább akkora körültekintéssel választották ki, mint a berendezési és használati tárgyakat, amelyek elhelyezésekor a helyiek érzékenysége miatt arra is ügyelni kellett, hogy melyek voltak a reformátusok és melyek a katolikusok által lakott egykori porták jellemző képei, dísztárgyai. Nem a kötődésem miatt mondom, de ilyen szép, a helyi hagyományokat ennyire hűen őrző, gyakorlatilag laikusok által létrehozott tájházban még nem jártam.

Ezúttal nem igaz a mondás, hogy „száz öregasszony sem mondaná meg”, ugyanis Foktőn igenis az idősebb korosztály tagjai dugták össze a fejüket, és szinte vezették a kezét Battáné Pálfi Erzsébetnek és segítőinek, akik azért szakemberek segítségét is kérték a foktői tájház létrehozásához.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)

Battáné Pálfi Erzsébet alpolgármester felelevenítette: az önkormányzat négy éve egymillió forintért vásárolta meg a Fő út 32. szám alatti, egykori parasztházat. A község végig saját forrásból újította fel az épületet, ám előtte Romsics Imre, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatójának véleményét kérték ki arról, a kiszemelt három ház közül melyik lenne legalkalmasabb egy a foktői paraszti létformát leginkább megjelenítő tájház kialakítására.

Szerencsés egybeesés, hogy a szakember választása a már akkor az önkormányzat tulajdonában lévő, Fő utcai ingatlanra esett, amit eredetileg a közmunkások melegedő, pihenő helyének szántak – emlékezett vissza az alpolgármester.

Azt már Bakai Károly polgármester tette hozzá: A ház felújítását az önkormányzat szakemberei végezték,

AZ ADAKOZÁSBÓL, TÁMOGATÁSOKBÓL BERENDEZETT TÁJHÁZ MINDEN EGYES DARABJA, AZ UTOLSÓ SZÖGIG FOKTŐI.

Egy kivétel azért van, ugyanis a helyi halászok kihalása miatt a kiállított két varsát csak a szomszédos faluból sikerült beszerezni – mondta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)

A településvezető azt is megosztotta velünk, hogy a mintegy 4,5 millió forintból, az önkormányzat saját költségvetéséből kialakított tájház berendezéséhez

A LEGHITELESEBB TANÁCSADÓK AZOK AZ IDŐS EMBEREK VOLTAK, AKIK MÉG MAGUK IS ILYEN HÁZAKBAN LAKTAK.

Az udvaron lévő kerekes kút, köcsögfa, a deszkából készült kerítés, de még a kapukilincs és -zár is a 150-200 évvel ezelőtti mesterek munkáját, tehetségét dicséri.
Egykori, jó állapotban lévő ablakokat nem sikerült szerezni, ezért azok újak, ám a régiek vasalása került rájuk. Azt is a falu idősebb lakóitól tudták meg egyértelműen, hogy az egykori foktői parasztház ablakainak a színe sárga, a ház lábazatáé pedig szürke színű volt. A falak természetesen kívül-belül fehérek.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)

Az alpolgármester végigvezetett bennünket a szobából, konyhából, kamrából és a régi mezőgazdasági eszközök bemutatására használt istállóból álló, tornácos épületen, ahol ha máshogy nem, stilizált formában egy kemencét is kialakítanak majd. 

A kamrában a zsákban lévő szárított tarhonya mellett persze nem tudtunk szó nélkül elmenni.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)

Battáné Pálfi Erzsébet szerint az augusztus 31-én, szombaton ünnepélyesen megnyitott, régi idők kincseit, köztük a foktői viseletet őrző tájház iránti érdeklődés különösen az első hetekben szinte folyamatos volt. Ám mára a ház látogatottsága nem akkora, hogy állandó nyitvatartási időt tartsanak.
Aki meg akarja tekinteni a tájházat, az az önkormányzat telefonszámán (78/678-130) tud időpontot egyeztetni. Mindenkit szeretettel várnak és nagy örömmel adnak lehetőséget arra, hogy Foktő új nevezetességét kívül-belül körbejárja, megcsodálja.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 07:56
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 26., 10:38
Az osztrák hatóságok körözték az autót, amelyet a tompai határátkelőnél foglaltak le. Még >>>
2024. 02. 26., 09:24
Ezek a húsmentes ételek tuti a legjobb barátaitok lesznek a következő hetekben. Legyetek nyitottak, próbáljatok ki új ízeket és főzzetek sokat! Még >>>
2024. 02. 26., 09:16
Akár 100 dollárt is lefaraghatnak az árcédulájából, cserébe viszont hiányozhat belőle valami. Még >>>
2024. 02. 26., 09:09
A kórusban az orvosokon, ápolókon, szakdolgozókon, irodai dolgozókon kívül egykori munkatársak és gyógyult betegek is vannak. Még >>>
2024. 02. 24., 11:53
A megtermelt ételek 1/3-át nem eszi meg senki. Így rengeteg étel teljesen kárba megy. Jó minőségűek is, amely még fogyasztható állapotban vannak. A Munch egy egyszerű megoldást kínál arra, hogy az ételgazdálkodás fenntarthatóbb legyen környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is! Még >>>
2024. 02. 23., 12:30
Közeledik március 8.-a, vagyis a nőnap. Kedveskedjünk a hölgyeknek! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK