2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

II. Őrült Hajók Versenye – Új hagyomány bontogatja szárnyait Hartán

Illés György Cinó  |  2015. 08. 17., 19:41

A Hartáért Egyesület a települési és a német nemzetiségi önkormányzattal karöltve, civilek, vállalkozók támogatásával szervezte meg Harta nyárvégi nagy buliját, amely az előző évi erős kezdés után idén egyértelműen föliratkozott a környék fesztiváli szezonjának rangos eseményei közé.

Kirakodóvásár, kifőzdék, hajósi borutca, gyermekfoglalkoztató és kifejezetten nívós koncertek sora várta a II. Őrült Hajók Versenye nézőit és résztvevőit a hartai Duna-parton, ráadásként a megmérettetés nevét meg nem hazudtoló, kellőképp agyament szerkezetek viadalához, amelyek csodával határos módon alkalmasnak bizonyultak a vízi közlekedésre.
A teljesség igénye nélkül volt köztük valódi Trabantkasztni fölhasználásával készült és Hummert formázó úszó alkalamatosság, disznófejű hajó és olyan, amin egy guminő volt a kapitány, rajthoz állt egy rénszarvas vontatta hajó, a másiknak pillepalackokból volt a talpa, megint másik a hajó legénysége a lélekvesztő orrára akasztott 
jägermeisteres üveg után lapátolt.

Családi kikapcsolódás gyermekprogramokkal

Az őrült Hajók Versenye – nem meglepetésre – igazi családi programot kínált. Az érkezőket a hartai hajózás történetét bemutató kiállítás várta már a helyszínre vezető hídon. 

Aztán, amíg a felnőttek végigmustrálták a hajósi Vintegro Pinceszövetség borutcájának válogatott kínálatát, vagy a vásározók fölhozatalát, a gyerekek a foglalkoztató sátorban szakemberek irányításával kézműveskedhettek,gyöngyöt fűztek, kavicsot festettek, az alkalomhoz illő módon fából kis játékhajót, tutajt barkácsoltak, vagyarcfestésre jelentkezhettek. Délután ugrálóvár és több nekik való koncert is gondoskodott a kisebbek szórakoztatásáról.

Képgaléria megtekintése (77 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Aki megéhezett, az egyik rendezvénysátor büféjében brassói aprópecsenyét, a másik sörsátor melletti alkalmi kifőzdénél kiváló hartai sült kolbászt vásárolhatott, de az őrült hajósoktól függetlenül, állandóan ott álló Panoráma Halászcsárda megszokott éttermi kínálata is várta a nagy melegben megéhezett és kitikkadt fesztiváli közönséget.

Nívós koncertek sora

Maga a verseny délután kettőkor kezdődött, de addigra már túl voltunk a 11 órai hajószentelésen, és a gyermekeket már a déli koncert is szórakoztatta. A verseny után is folytatódott a zenés műsor, Tompeti és barátai interaktív gyermekkoncertje várta a kicsiket, majd a helybéli New Generation együttes akusztikus föllépése következett.

Este nyolckor a világ talán elsőszámú blues-seregszemléjének, a Memphisi Nemzetközi Blues Párbajnak (Interntional Blus Challenge) a tavalyelőtti szóló-duó nyertese, Little G Weevill adott szólókoncertet. A magyar származású, de 2004. óta az Egyesült Államokban élő, 2009. óta ott hivatalosan is letelepedett gitáros-énekes híre méltán érkezett haza hamarabb, mint önmaga: a közönségét virtuóz gitárjátéka mellett koromfekete énekhangjával is elvarázsoló, 38 éves zenész koncertje a blues-rajngóknak igazi csemege volt.

Este tíz körül délutáni akusztikus koncertjük után újra a hartai New Generation állt a színpadra, akik a 70-80-as évek rock kocertjeinek hangulatát hozták el. A profi előadásmód és megszólalás az AC/DC számok esetében talán még nagyobbat ütött a többinél, miközben a gitáros énekes frontember energikus hangjával, tiszta, érthető intonációval és szövegmondással akkor is a hátán vitte volna a produkciót, ha a többi zenész gyengélkedett volna, pedig nem.

Képgaléria megtekintése (77 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Pedrofon együttes koncertek sorát záró föllépése igazi időutazás volt. Az 50-60-as évek hangulatát idéző repertoár, autentikus hangzás és előadásmód a swing, a rockabilly és a rock’n’roll és hőskorába röpítette a közönséget.

Sötétedés után hatalmas tábortüzet is gyújtottak a parti fövenyen, közvetlenül a folyó partján.

Számban és fölkészültségben is fejlődő mezőny

A tavalyi, első megmérettetésen 11 csapat állt rajthoz. A fesztivál rangjának emelkedését jelzi, hogy idén már 18 csapat érezte fontosnak, hogy kreativitását és belevalóságát megmutatva, anyagiakat és energiát nem kímélve elinduljon az embert próbáló megmérettetésen. A versenykiírás szerint legalább négy-, legföljebb hatfős csapatokat a verseny után és a díjak átadása előtt a szervezők pörkölt ebédre vendégelték meg.

A verseny során a néhányszáz méteres pályán egyenként indultak el a szigorúan emberi erővel hajtott hajók. A hajósoknak úgy fél távon egy akadállyal is meg kellett küzdeniük: az ott található bója körül kellett egy hurkot leírniuk, azaz a bóját megkerülniük, ami az ezen a helyen viszonylag enyhe sodrás dacára sem egyszerű feladat, hiszen a vízre bocsátott tákolmányok már a víz színén maradásra is alig tűntek alkalmasnak, a kormányozhatóság pedig némelyiknek kifejezetten gyenge pontja volt. Nem is sikerült minden csapatnak ez a feladat.

Képgaléria megtekintése (77 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A kerülés elmaradásáért, vagy hibás – a bójára való fölakadás árán történt – végrehajtásáért büntető másodpercek hozzáadása, míg partról való önjáró indulásért, száraz lábbal való vízrszállásért jutalom másodperc-levonás járt. Ezzel a lehetőséggel csak egy csapat élt, mégpedig sikerrel, nevezetesen az első rajtolóként vízre szállt Harci Mének, akik hibátlan fordulással és magabiztos célba éréssel végül meg is nyerték a viadalt.

Második helyen a Csontdarálók, míg a harmadikon a Kovács-ok csapata végzett.
Azonban ennél a megmérettetésnél a gyorsaság talán nem is a legfontosabb. Az őrültség mértékének a tekintetében – ami itt a legfőbb kritérium – a közönség szavazatai döntöttek, emellett díjat kapott a legfiatalabb és a legidősebb átlagéletkorú alakulat is, valamint kiosztottak egy vigaszdíjat is. A legfiatalabb csapatnak járó elismerést a Flinstones, a legidősebb legénység díját a Hummert formázó hajó matrózai, a Szigeti Kalózok csapata zsebelte be. Vigaszdíjas a Csipet Csapat lett.

A rangot jelentő „Legőrültebb hajó” címét a Trabant karosszéria fölépítményű hajóval versenyző, B.T. nevet viselő gárda érdemelte ki.

Jövőre, Veletek, ugyanitt!

A hartai Duna-parton működő vendéglátók és más helybéli vállalkozások, illetve magánszemélyek támogatásával, Harta Község Önkormányzata és a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat hathatós segítségével megvalósult rendezvény eddigi, rövid életútja alapján nagy jövőnek nézhet elébe.
Mivel a rendezvény minden programja ingyenes volt, így a résztvevők számát nehéz fölmérni, de hogy sokan voltak, az biztos.

Képgaléria megtekintése (77 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A szervezők tavaly 1200 körüli nézőszámot becsültek, ezt idén egész biztosan jócskán fölülmúlta az érdeklődők száma. A látogatószám becslését nehezíti, hogy a közönség nagyon szétoszlott. A verseny során a parton több száz méter hosszan voltak szétszóródva a nézők - sokan a folyóparti fasor árnyékában állva,a magasabb faktorszámúak az alacsony vízállás miatt szélesre nőtt homokos partról, a heves napsütéstől "forró fejjel" követték az eseményeket -, sokan mások a bazársoron bámészkodtak, vagy vásároltak, sokan a biológiai szükségleteik kielégítéséről gondoskodtak az étel-, italmérő helyek valamelyikén, miközben a gyermekfoglalkoztatónál is folyamatos volt a teltház. Utóbbi helyen alkalmasint közel 100 fő is összegyűlhetett egyszerre, ráadásul a fesztivál helyszínére vezető úton is állandó volt a jövés-menés, így folyamatosan cserélődtek a látogatók.
Mindezzel együtt az érdeklődők összlétszáma a tavalyi többszörösét is elérhette.

Úgy tudjuk, a siker láttán a szervezők eltökélt szándéka, hogy jövőre, és erejük szerint a továbbiakban is folytatják az őrült hajózás hartai hagyományát. Ha sikerül tartani a színvonalat, akkor a közönség vevő lesz rá, arra garanciát vállalunk!

A helyszín kiváló, ilyen alacsony vízállásnál akár még két-háromszor ennyi ember befogadására is kényelmesen alkalmas lenne, de szükség esetén Bécs, illetve Mohács felé szinte korlátlanul bővíthető is a tér.
Ehhez azonban az infrastruktúra fejlesztésére is szükség lesz, már csak az áramellátás miatt is, mivel a hálózat gyengének bizonyult, és 
a bizotsíték rövid időre több alkalommal is leoltotta a villanyokat itt-ott. De ez nem volt nagyon zavaró, mivel a színpadon folyamatosan volt áram, este pedig a tábortűz hangulatos megvilágítása pótolta a villyanyfényt.

Ezúttal az időjárás is kegyeibe fogadta a szervezőket, akik a mostani alkalom időpontjául a vihar és lehűlés előtti utolsó napot jelölték ki. Éjszaka a Duna túloldaláról  már folyamatosan villámlott, de fenyegetését a közeledő vihar csak hajnalban váltotta be.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés