2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Nevet és zászlót kapott a hartai cserkészraj – A névadó, Hauer Béla leszármazottai is jelen voltak a zászlóavató ünnepségen

Illés György Cinó  |  2019. 09. 12., 10:37

Bensőséges ünnepség keretében, a névadó leszármazottainak jelenlétében kapott zászlót és nevet a kalocsai cserkészcsapat hartai cserkészraja. Az ünnepélyes alkalomra a hartai cserkészek vendégül látták kalocsai bajtársaikat múlt szombaton, szeptember 7-én. A csapat neve mostantól: 101. sz. Tomori Pál cserkészcsapat hartai Hauer Béla raja. Zászlajukat Sebők Norbert plébános szentelte és áldotta meg.

Az ünnepség keretében Körmendy Zsófia segédtiszt Kosztolányi Dezső Zászló című versét mondta el, a névadó személyét dr. Körmendy Szabolcs kalocsai cserkészparancsnok méltatta.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: 101.sz. Tomori Pál cserkészcsapat, Kalocsa / FB

Hauer Béla több vármegyei tisztséget betöltött melyek nem voltak jövedelmezők, támogatta a református és katolikus egyházat, és madártani megfigyeléseket is végzett, publikált is. 1919-ben a proletárdiktatúra halálra szánta, de elveihez akkor is ragaszkodott. 1920-ban 74 évesen hunyt el.

Az ünnepségen jelen voltak Hauer Béla leszármazottai, Zárai György és édesanyja, Zárainé Klári néni, aki meghatottan szólt a cserkészekhez.
A frissen kapott rajzászlót Sebők Norbert plébános szentelte és áldotta meg, a zászlóanya, Klári néni pedig emlékszalaggal látta el.

Az ünnepség végén hivatalos adományozási dokumentum került aláírásra, melyben Hauer Béla leszármazottai beleegyezésével ezentúl a 101. sz. Tomori Pál cserkészcsapat hartai Hauer Béla rajaként működik tovább.
Az együttlét agapéval és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: 101.sz. Tomori Pál cserkészcsapat, Kalocsa / FB

[Az alábbiakban a névadó életrajzát Dunatáj Természet- és Környezetvédelmi Közalapítvány honlapján Schenk Jakab nekrológusa nyomán közzétett cikke alapján közöljük – A szerk.]

Hauer Béla életrajza

Hauer Béla hartai földbirtokos 1847. február 27.-én született Budapesten. A Keszthelyi Gazdasági Akadémia sikeres elvégzése után egy ideig uradalmi intézőként működött, majd saját hartai gazdaságát vezette. Igazi színmagyar jellem volt, aki élénken részt vett községe és megyéje közéletében, vagy félszáz nobile officiumot [nemes hivatást, azaz díjazás nélküli közérdekű feladatot ellátó hivatalt] viselt, de jövedelmező tagságot egyet sem. Távoli rokonság és mély barátság fűzte Herman Ottóhoz, akinek néprajzi gyűjtéséhez igen sok adattal járult hozzá.

A Magyar Madártani Intézetnek 1898. óta levelező tagja volt: Melegszívű madárvdéő és éles szemű megfigyelő volt, amiről tanulságot szolgáltat [Itt olvasható] egyetlen, magyar-német kétnyelvű madártani közleménye: „A Vetési varjú életmódja és gazdasági jelentősége kishartai gazdaságomban”, mely az Aquila 1904. évi XI. évfolyamában jelent meg (p. 318-327). 

Ebben mintaszerű gondos, az év mindenegyes napjára kiterjedő megfigyelések alapján vázolja a Vetési varjú életmódját és gazdasági szerepét, úgy, hogy az idevonatkozó irodalom legértékesebb közleményei közé tartozik. 

Mint Pest megye közéletének egyik igen tekintélyes tagja természetesen szálka volt a gyászos emlékű vörös uralom szemében, amelynek pribékjei Őt is halálra ítélték, melytől csak öngyilkossági kísérlete mentette meg. Megérte még a rémuralom összeomlását, a gondos ápolás még egy ideig talpra állította, de a kiállott izgalmak idő előtt sírba vitték. Áldásos munkás életének 74. évében 1920. augusztus 8.-án halt meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei