2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Emelkednek a közétkeztetés díjai – A bölcsőde ingyenes marad

Emelkednek a közétkeztetés díjai – A bölcsőde ingyenes marad
Illés György Cinó  |  2022. 07. 11., 15:14

Az alapanyag és energiaárak emelkedése, a világjárvány következtében megerősödő, majd a háború és a különböző szankciók miatt felgyorsuló infláció nyomán dráguló alapanyag- és energiaárak, valamint a minimálbér és azáltal a bérszínvonal emelkedése – bár utóbbiak a díjakban nem mindig érvényesíthetőek – mindenképp indokokolttá tették a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások díjának emelését, benne a közétkeztetési díjak korrekcióját. E díjakat törvényben rögzített szabályok alapján kell meghatározni, azonban a pandémia alatt hozott moratórium azokat 2022. június 30-áig befagyasztotta. Az új díjtételekről a június 30. délelőttjén tartott képviselő-testületi ülésen döntött a kalocsai grémium.

A KÖZÉTKEZTETÉS DÍJAIT SZEPTEMBER ELSEJEI HATÁLLYAL EMELTÉK MEG.

A díjakat utoljára 2020-ban emelték, akkor 5%-os volt a nyersanyagnorma emelése. A koronavírus-járvány időszakára érvényes, ide vonatkozó rendelet szerint azóta, egészen ez év június 30-áig nem volt módosítható a díj, így már 2020. óta változatlanok voltak a díjtételek. Most 25%-os emelést irányzott elő a Kalocsai Közétkeztetési Intézmény vezetője a gyermek- és diákétkeztetésnél alkalmazott alapanyagnormák esetében.

A DÍJAKAT LEGFELJEBB AZ ÖNKÖLTSÉG ÉS A KÖZPONTI TÁMOGATÁS KÜLÖNBÖZETÉBEN KELL MEGHATÁROZNI.

A RÁSZORULTSÁG, SZOCIÁLIS HELYZET ALAPJÁN NYÚJTHATÓ KÜLÖNBÖZŐ KEDVEZMÉNYEK, DÍJMENTESSÉGEK UGYANAKKOR MEGMARADNAK.

A szeptember 1-jétől érvényes közétkeztetési díjak

  • A bölcsődében 435 forintot
  • az óvodákban 450 forintot
  • az általános iskolai menzán 345 forintot
  • a napközis ellátásban 480 forintot
  • középiskolai menzán 410 forintot
  • kollégiumi ellátásban 935 forintot


kell fizetni naponta a gyermekek étkeztetéséért.
A szociális étkeztetés 2020. óta szintén változatlan intézményi térítési díjai is nőttek:
Helyben fogyasztás, vagy elvitel esetén

565-RŐL 850 FORINTRA NŐTT A FIZETENDŐ DÍJ ADAGONKÉNT.

Ehhez kiszállítás esetén hozzájön annak 140-ről 280 forintra emelt díja.
Tehát

KISZÁLLÍTÁS ESETÉN 1.130 FORINTOT KELL FIZETNI EGY ADAGÉRT.

Ingyenes marad a bölcsőde – drágul a gyermekfelügyelet

BÖLCSŐDEI GONDOZÁSI DÍJAT TOVÁBBRA SEM ÁLLAPÍTOTTAK MEG, ÍGY AZ – SZOCIÁLIS RÁSZORULTSÁGI ALAPON – TOVÁBBRA IS INGYENESEN VEHETŐ IGÉNYBE.

Jelentősen megemelték ugyanakkor az alapellátáson túli időszakos gyermekfelügyelet óradíját, amely mind a jogszabály szerint számított értéktől, mint a piaci áraktól jelentősen elmaradva, immár két éve változatlanul 330 forint volt. Ezt az intézményvezető javaslatát elfogadva 700 forintra emelték.

Számottevően növekednek a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások – idősotthonok, értelmi fogyatékosok napközi otthona – két éve változatlan díjai, valamint az otthoni idősgondozás és az otthoni segítségnyújtás díjai is – ezekről külön cikkben bővebben is írunk.Borítóképünk illusztráció! Forrás: Store Insider

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:31:59
Lovasoktatás tudásszintnek megfelelően, jól képzett lovakon, szakképzett oktatókkal! A lóápolás, lovas alapismeretek elsajátítása mellett szabadtéri és benti játékok, éjszakai túra, kincskeresés, kézműveskedés és számháború is várja a résztvevőket!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK