2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Tovább szárnyal az ingatlanpiac, de Kalocsán még mindig nem kell horrorisztikus árakra számítani

2017. 07. 27., 19:56

A magyar lakásárak növekedése európai szinten is kiemelkedő, a listát azonban nem mi vezetjük. Az EU országaiban az idei év első negyedévében 4,5%-os volt a bővülés éves összevetésben, ehhez képest hazánkban nagyobb mértékű – 8%-os – volt a drágulás. Ennek ellenére nem foglalunk el dobogós helyet, az élbolyban Csehország, Lettország és Litvánia mellett Írország áll.

Tovább drágulnak az új lakások

Az utóbbi években mintegy 50-70%-kal emelkedett az új lakások ára, a szakértők véleménye szerint azonban a folyamat nem áll meg a következő években. Az építési költségek növekedése, illetve a 2020-tól visszatérő 27%-os áfakulcs ugyanis a további drágulást támogatják. Természetesen az árakat a fizetőképes kereslet is befolyásolja, hiszen ha ez nem megfelelő, akkor a kínálati árak sem emelkedhetnek jelentős magasságokba. Ebben az esetben a fejlesztői oldalon jogosan merül fel a kérdés, hogy megéri-e elindítani az egyes projekteket. Az elemzők úgy gondolják, az 5%-os áfáról való visszatérés a beruházások befagyasztását hozhatja magával, vagyis visszatérhetnek a válság előtti idők, amikor nem érte meg belevágni egy-egy fejlesztésbe. A szegmens árai differenciálódhatnak, vagyis a magas színvonalat képviselő lakások drágulhatnak, a gyenge fejlesztések pedig versenyezhetnek a vevőkért. Utóbbi esetben komoly problémát jelenthet a csúszás, jelenleg mintegy 1200 ingatlan átadása esetén egy éves halasztásra lehet számítani. Az előrejelzések szerint – az áfa változásától függetlenül – összességében 2020-ig 15%-os emelkedés várható az új lakások szegmensében, ezt azonban nagymértékben befolyásolhatja az elhelyezkedés és a lakás típusa.

Egyes városokban idén is brutálisan nőttek az árak

A 2015-ben országos szinten mutatkozó ingatlanpiaci árrobbanást követően a tavalyi év során visszafogottabbá vált az ütem – a kétszámjegyű változás azonban megmaradt –, ezzel párhuzamosan jelentős területi eltérések jelentkeztek. Utóbbi tendencia 2017-ben is megmaradt, a drágulás viszont lényegesen lassult, az elmúlt fél évben 8%-kal változtak az átlagos négyzetméterenkénti árak országos szinten.

Az ingatlanok átlagárainak változása Kalocsán és a környező településeken (2017 első félévében)
Forrás: Ingatlannet.hu

Az említett 8% jelentős területi különbségeket takar: egyes településeken kétszámjegyű csökkenés, míg más városokban dinamikus növekedés mutatkozott. Az egymástól néhány kilométerre fekvő települések közti éles eltérések az ország középső részén is tetten érhetőek: míg Baján és Szekszárdon mindössze 3%-kal, addig Kalocsán, Kiskunhalason és Pakson 21-55%-kal – vagyis hazai szinten kiemelkedő mértékben – emelkedtek az ingatlanok átlagárai.

Több százezer forintos különbségek

Az árváltozások csak az érem egyik oldalát mutatják, az e mögött érvényesülő, jelenlegi árszínvonalról nem nyújtanak pontos információt. Az említett térségben a paksi és bajai házak – 153 és 182 ezer Ft/m2 közötti - átlagárai kiemelkedőek, ehhez képest a Tolnán és Kalocsán eladó családi házak 30-43%-kal kedvezőbb áron várják új lakóikat. A téglalakások szegmensében is hasonló eltérések mutatkoznak: Pakson országos viszonylatban is magas, a 450 ezres nagyságrendet meghaladó átlagos négyzetméterenkénti árakra számíthatnak az érdeklődők, ezzel összevetve Kiskőrösön és Tolnán több mint 200 ezer forinttal elmaradnak az átlagos Ft/m2 árak, Kiskunhalason és Kalocsán új lakóikat kereső társaik pedig a 150 ezer Ft/m2 átlagárat sem érik el.

Az ingatlanok átlagárai Kalocsán és a környező településeken (Ft/m2, 2017 júniusi adatok alapján)
Forrás: Ingatlannet.hu

 

Forrás: Ingatlannet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK