2021. 10. 19. kedd
Nándor
: 360 Ft   : 309 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Befejeződött az iparterület fejlesztése Homokmégyen

Befejeződött az iparterület fejlesztése Homokmégyen
Zsiga Ferenc  |  2021. 05. 07., 09:55

Homokmégy Községi Önkormányzat pályázatot nyert és valósított meg „Iparterület elérhetőségének fejlesztése Homokmégyen” elnevezéssel. A pályázat keretén belül az Iparterülethez vezető kerülőút alapjának, szegélyének kialakítása valósult meg. A pályázat megvalósításának támogatási összege 184,23 millió forint volt. A projekt 2021. április 3-án befejeződött.

Az iparterület fejlesztés a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. A stabilizált elkerülő földút az 5311 jelű országos közúttól indul és követi az egykori földút nyomvonalát.

A tervezési szakasz hossza mintegy 3,5 km. A 184,23 millió forint európai uniós támogatás segítségével kiépítésre került burkolat közel 15000 négyzetméter.
Az út szélessége 4,0 m, egyoldali 3 százalékos oldaleséssel, két oldalán süllyesztett szegéllyel. Az út, illetve az útkorona szélességét a földút földhivatali szélessége határozta meg.

A csapadékvíz elvezetését az út hosszirányú és keresztirányú esésével biztosították, a földút egyik oldalán meglévő és kialakított árokba. Az útszakaszon 8 darab kitérő épült, ahol az út szélessége 6,0 méter lett.

Homokmégy Községi Önkormányzata a fejlesztés eredményeként az iparterület elérhetőségének fejlesztésével jelentős lépést tett a helyi gazdaság működését segítő helyi/térségi feltételek biztosítása érdekében. A projekt során megvételre került egy 2,58 hektár nagyságú, telephely besorolású ingatlanrészlet tulajdonjoga, mely terület biztosítja az iparterület hasznosíthatóságának növelését, helyszínét.

Továbbá az új struktúrát kapott iparterület megközelíthetőségét biztosító földút fejlesztésével készülnek a fenntartási időszakban megjelenő termelő-, szolgáltató tevékenység miatt növekvő forgalomra.

A földút stabilizációja remélhetőleg javítani fogja a kis- és középvállalkozások számára kiajánlható iparterület vonzerejét, így növelve a térség vállalkozási kedvét, a vállalkozói aktivitást.

Homokmégy a fejlesztést nem egy konkrét vállalkozás, hanem a helyi infrastruktúra fejlesztése érdekében végezte. Ezért várhatóan az iparterületen több vállalkozás is egyszerre kezdheti meg a tevékenységét új munkahelyek létrehozásával. Tevékenységükkel hozzájárulnak a térségben termelt jövedelemhez.


Az önkormányzat vezetése a fejlesztéssel nemcsak az iparterületet közvetlenül használók számára kívánta megteremteni a kedvező elérhetőséget, üzleti lehetőségeket, hanem ezáltal szeretné elérni a község lakott, illetve belterületének mentesítését is a teher, valamint a kamionforgalomtól.

Az iparterület infrastruktúra-fejlesztést célzó beruházásán keresztül alkalmassá válhat regionális, valamint országos gazdaságélénkítő hatás kifejtésére egyaránt. Homokmégy a következő években Magyarország legjelentősebb beruházásának, a Paks II. beszállítói vonzáskörzetében lesz. Ezen nemzetközi fejlesztéshez kíván a község oly módon kapcsolódni, hogy az abban részt vevő vállalkozások számára, termelő és szolgáltató tevékenységükhöz üzleti környezetet biztosít.

További információ kérhető:
Tapolcsányiné Varga Krisztina polgármester
Elérhetőség :
Tel.: 0670/4596160
E-mail: homokmegy@homokmegy.hu


Szerkesztőségünknek megküldött sajtóközleményt IDE kattintva tekintheti meg! 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 19., 20:45
Ezeket a zsákokat nem a jóságos nagyszakállú töltötte meg ajándékokkal, hanem a "Te szedd!" akció vidám önkéntesei a széthajigált szeméttel, mégpedig két kalocsai helyszínen, a Csajdán és a Móra Ferenc utcai kerékpárút mentén. Még >>>
2021. 10. 19., 18:19
Október 23-án, szombaton - az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásának napján – , a piac zárva lesz. Még >>>
2021. 10. 19., 10:21
Az e-sportoló az új focista? Még >>>
2021. 10. 19., 10:16
Készíts a csipkebogyóból akár teát, akár lekvárt, mindkettő tele van vitaminokkal! Még >>>
2021. 10. 19., 09:44
Szerdán jön a következő emelés: a benzin 5, a gázolaj 7 forinttal drágul. Még >>>
2021. 10. 18., 14:50
2021.október 23.-án 18:00 órától a KEVE (Kalocsai Evezős és Vízisport Egyesület) rendhagyó módon evezős bált rendez a kalocsai evezés (rowing) 40. évfordulója alkalmából. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés