2022. 06. 26.
János, Pál
: 401 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Befejeződött az iparterület fejlesztése Homokmégyen

Befejeződött az iparterület fejlesztése Homokmégyen
Zsiga Ferenc  |  2021. 05. 07., 09:55

Homokmégy Községi Önkormányzat pályázatot nyert és valósított meg „Iparterület elérhetőségének fejlesztése Homokmégyen” elnevezéssel. A pályázat keretén belül az Iparterülethez vezető kerülőút alapjának, szegélyének kialakítása valósult meg. A pályázat megvalósításának támogatási összege 184,23 millió forint volt. A projekt 2021. április 3-án befejeződött.

Az iparterület fejlesztés a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. A stabilizált elkerülő földút az 5311 jelű országos közúttól indul és követi az egykori földút nyomvonalát.

A tervezési szakasz hossza mintegy 3,5 km. A 184,23 millió forint európai uniós támogatás segítségével kiépítésre került burkolat közel 15000 négyzetméter.
Az út szélessége 4,0 m, egyoldali 3 százalékos oldaleséssel, két oldalán süllyesztett szegéllyel. Az út, illetve az útkorona szélességét a földút földhivatali szélessége határozta meg.

A csapadékvíz elvezetését az út hosszirányú és keresztirányú esésével biztosították, a földút egyik oldalán meglévő és kialakított árokba. Az útszakaszon 8 darab kitérő épült, ahol az út szélessége 6,0 méter lett.

Homokmégy Községi Önkormányzata a fejlesztés eredményeként az iparterület elérhetőségének fejlesztésével jelentős lépést tett a helyi gazdaság működését segítő helyi/térségi feltételek biztosítása érdekében. A projekt során megvételre került egy 2,58 hektár nagyságú, telephely besorolású ingatlanrészlet tulajdonjoga, mely terület biztosítja az iparterület hasznosíthatóságának növelését, helyszínét.

Továbbá az új struktúrát kapott iparterület megközelíthetőségét biztosító földút fejlesztésével készülnek a fenntartási időszakban megjelenő termelő-, szolgáltató tevékenység miatt növekvő forgalomra.

A földút stabilizációja remélhetőleg javítani fogja a kis- és középvállalkozások számára kiajánlható iparterület vonzerejét, így növelve a térség vállalkozási kedvét, a vállalkozói aktivitást.

Homokmégy a fejlesztést nem egy konkrét vállalkozás, hanem a helyi infrastruktúra fejlesztése érdekében végezte. Ezért várhatóan az iparterületen több vállalkozás is egyszerre kezdheti meg a tevékenységét új munkahelyek létrehozásával. Tevékenységükkel hozzájárulnak a térségben termelt jövedelemhez.


Az önkormányzat vezetése a fejlesztéssel nemcsak az iparterületet közvetlenül használók számára kívánta megteremteni a kedvező elérhetőséget, üzleti lehetőségeket, hanem ezáltal szeretné elérni a község lakott, illetve belterületének mentesítését is a teher, valamint a kamionforgalomtól.

Az iparterület infrastruktúra-fejlesztést célzó beruházásán keresztül alkalmassá válhat regionális, valamint országos gazdaságélénkítő hatás kifejtésére egyaránt. Homokmégy a következő években Magyarország legjelentősebb beruházásának, a Paks II. beszállítói vonzáskörzetében lesz. Ezen nemzetközi fejlesztéshez kíván a község oly módon kapcsolódni, hogy az abban részt vevő vállalkozások számára, termelő és szolgáltató tevékenységükhöz üzleti környezetet biztosít.

További információ kérhető:
Tapolcsányiné Varga Krisztina polgármester
Elérhetőség :
Tel.: 0670/4596160
E-mail: homokmegy@homokmegy.hu


Szerkesztőségünknek megküldött sajtóközleményt IDE kattintva tekintheti meg! 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>
2022. 06. 24., 16:01
Június 22-én, szerda délután a Mezei Virágok Népdalkör látogatta meg a Szociális Otthon lakóit, hogy egy kis kulturális színt vigyenek az idős gondozottak mindennapjaiba. Még >>>
2022. 06. 24., 15:26
Teljes terjedelmében égett egy személyautó a Bátyai úton. Még >>>
2022. 06. 23., 15:50
Nincs is jobb, mint a finom, édes, roppanós főtt kukorica. Hogy ne csalódjunk, mindenképpen alaposan nézzük meg, hogy milyen kukoricát vásárolunk. Még >>>
2022. 06. 23., 15:44
A vállalkozásoknak érdemes mielőbb pótolniuk az esetleges hiányosságokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK