2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Szüreti felvonulás és bál Homokmégyen – Több mint 125 éves hagyomány folytatódott

Szüreti felvonulás és bál Homokmégyen – Több mint 125 éves hagyomány folytatódott
Illés György Cinó  |  2021. 09. 22., 11:36

Homokmégyen régi hagyománya van a szüreti felvonulásnak, már több mint 125 évvel ez előttről vannak írásos emlékek, hogy akkor is tartottak már hasonló eseményt a faluban. Idén szeptember 18-án került sor e népszerű eseményre, amelyről már korábbi években is olvashattak portálunkon.

A mulatságról két éve is tudósítottunk, akkor több videóval is szemléltetve a felvonulás hangulatát.

A szüreti felvonulás magját a Homokmégyi Hagyományőrző Néptánc Együttes adja, de nagy örömünkre szolgál minden évben, hogy aki teheti, van kedve, és népviselete is, az velünk együtt ebben az öltözékben vesz részt a felvonuláson – mondta munkatársunknak az esemény kapcsán az idei főszervező, Vigné Romsics Beáta alpolgármester, hozzátéve, hogy a szervezés, mint általában, most is több személy összehangolt munkáját dicséri.

Ebben az évben harminc beöltözött indult útnak reggel. A szüreti felvonulásra minden évben választanak a faluból egy fiatal párt, akik ezen a napon a „bíró” és a „bíróné” szerepét töltik be. Ez a választás hagyományosan olyan párokra szokott esni, akik a közeljövőben házasságot terveznek. Idén a választás Vargacz Norbira és menyasszonyára, Nagy Mariettára esett. A kisbíró megtisztelő feladatát idén Aranyos Donát kapta.

A program fél kilenckor kezdődött a bíróné kikérésével, majd a templomnál folytatódott, ahol a falu plébánosának közreműködésével terményáldás következett. A kisbírói „kidobolás” után táncoltak egyet a templom előtt, akárcsak később a többi állomáson. Ezt követően a táncos menet a presszó elé vonult, ahol a bíró és bíróné családja megvendégelte az egybegyűlteket.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Innen már lovas fogatokon és hintókon – tíz kocsival, hat lovas kíséretében – mentek tovább, nem csak a népviseletbe öltözöttek, hanem rajtuk kívül a falu apraja-nagyja is. Homokmégyen még két megállót tartottak, ahol az ott lakók bőséges kínálásban részesítették a felvonulókat, akik cserébe a táncukkal fejezték ki hálájukat.

Aztán Alsómégyre, majd Hillyére vezetett a felvonulók útja, minden állomáson „terülj asztalkám” vendégvárás fogadta a szüreti menetet, akikkel a helyiek közösen táncra perdültek, ahogyan tették valaha nagyszüleik, dédszüleik is.
Visszafelé jövetben Homokmégyen még egy megállót ejtettek útba: délután kettő óra körül az ünneplőket a bíró és bíróné párosának családjai várták ebéddel.

A talpalávalót a felvonuláson végig Markó Gabi és bandája húzta.

Nagyon sokan megnéztek minket, jöttek velünk, kísértek bennünket a nap folyamán, ami nagyon jól esett. Nagyon sok kedvességet, támogatást, szeretetet kaptunk. A hangulat egész nap csodás volt!” – nyilatkozta Vigné Romsics Beáta.

Egy kis pihenő után, este a Művelődési Házban folytatódtak az élménydús nap eseményei, ahol már a „No Stress Band” zenéire a szüreti mulatságban szórakozhatott a falu népe.

Az eseményről portálunkat tájékoztató Vigné Romsics Beáta arról is beszélt portálunknak, hogy milyen nagy jelentősége van Homokmégy életében ennek a szüreti ünnepnek:

Számunkra nagyon fontos ez a rendezvény, lehetőségeinkhez képest igyekszünk mindig megtartani, hisz nagyon szereti a falu lakossága, szeretnénk fenntartani ezt a szép hagyományt. Bízunk benne, hogy a fiatal generáció is folytatni fogja, hisz sokan közülük már apró gyerekként örömmel vesznek részt benne.”

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!