2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Szüreti felvonulás és bál Homokmégyen – Több mint 125 éves hagyomány folytatódott

Szüreti felvonulás és bál Homokmégyen – Több mint 125 éves hagyomány folytatódott
Illés György Cinó  |  2021. 09. 22., 11:36

Homokmégyen régi hagyománya van a szüreti felvonulásnak, már több mint 125 évvel ez előttről vannak írásos emlékek, hogy akkor is tartottak már hasonló eseményt a faluban. Idén szeptember 18-án került sor e népszerű eseményre, amelyről már korábbi években is olvashattak portálunkon.

A mulatságról két éve is tudósítottunk, akkor több videóval is szemléltetve a felvonulás hangulatát.

A szüreti felvonulás magját a Homokmégyi Hagyományőrző Néptánc Együttes adja, de nagy örömünkre szolgál minden évben, hogy aki teheti, van kedve, és népviselete is, az velünk együtt ebben az öltözékben vesz részt a felvonuláson – mondta munkatársunknak az esemény kapcsán az idei főszervező, Vigné Romsics Beáta alpolgármester, hozzátéve, hogy a szervezés, mint általában, most is több személy összehangolt munkáját dicséri.

Ebben az évben harminc beöltözött indult útnak reggel. A szüreti felvonulásra minden évben választanak a faluból egy fiatal párt, akik ezen a napon a „bíró” és a „bíróné” szerepét töltik be. Ez a választás hagyományosan olyan párokra szokott esni, akik a közeljövőben házasságot terveznek. Idén a választás Vargacz Norbira és menyasszonyára, Nagy Mariettára esett. A kisbíró megtisztelő feladatát idén Aranyos Donát kapta.

A program fél kilenckor kezdődött a bíróné kikérésével, majd a templomnál folytatódott, ahol a falu plébánosának közreműködésével terményáldás következett. A kisbírói „kidobolás” után táncoltak egyet a templom előtt, akárcsak később a többi állomáson. Ezt követően a táncos menet a presszó elé vonult, ahol a bíró és bíróné családja megvendégelte az egybegyűlteket.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Innen már lovas fogatokon és hintókon – tíz kocsival, hat lovas kíséretében – mentek tovább, nem csak a népviseletbe öltözöttek, hanem rajtuk kívül a falu apraja-nagyja is. Homokmégyen még két megállót tartottak, ahol az ott lakók bőséges kínálásban részesítették a felvonulókat, akik cserébe a táncukkal fejezték ki hálájukat.

Aztán Alsómégyre, majd Hillyére vezetett a felvonulók útja, minden állomáson „terülj asztalkám” vendégvárás fogadta a szüreti menetet, akikkel a helyiek közösen táncra perdültek, ahogyan tették valaha nagyszüleik, dédszüleik is.
Visszafelé jövetben Homokmégyen még egy megállót ejtettek útba: délután kettő óra körül az ünneplőket a bíró és bíróné párosának családjai várták ebéddel.

A talpalávalót a felvonuláson végig Markó Gabi és bandája húzta.

Nagyon sokan megnéztek minket, jöttek velünk, kísértek bennünket a nap folyamán, ami nagyon jól esett. Nagyon sok kedvességet, támogatást, szeretetet kaptunk. A hangulat egész nap csodás volt!” – nyilatkozta Vigné Romsics Beáta.

Egy kis pihenő után, este a Művelődési Házban folytatódtak az élménydús nap eseményei, ahol már a „No Stress Band” zenéire a szüreti mulatságban szórakozhatott a falu népe.

Az eseményről portálunkat tájékoztató Vigné Romsics Beáta arról is beszélt portálunknak, hogy milyen nagy jelentősége van Homokmégy életében ennek a szüreti ünnepnek:

Számunkra nagyon fontos ez a rendezvény, lehetőségeinkhez képest igyekszünk mindig megtartani, hisz nagyon szereti a falu lakossága, szeretnénk fenntartani ezt a szép hagyományt. Bízunk benne, hogy a fiatal generáció is folytatni fogja, hisz sokan közülük már apró gyerekként örömmel vesznek részt benne.”

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
2022. 10. 01., 10:41
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
2022. 09. 30., 18:19
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK