2023. 02. 01. szerda
Ignác
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Ami az új státusszal jár – Megszületett a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola

2017. 06. 19., 15:45

Magát, az új nevén Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola igazgatóját, András Mariannát is meglepetésként érte a hír múlt héten, hogy az illetékes államtitkárság és minisztérium jóváhagyta kérelmüket, nevezetesen, hogy az általa vezetett iskola sportiskolai státuszt kapjon. Az évekkel ezelőtt indított profilváltási folyamat mostanra tehát kikristályosodott, az igazgatónőt pedig arról kérdeztük, miben lesz majd más a sportiskolai diákok képzése és milyen kilátásokkal kecsegtet a sporttal komolyabban tervező fiatalok számára, ha ebben a speciális profillal felruházott intézményben alapozzák meg ez irányú tanulmányaikat.

András Marianna visszautalt rá, hogybár a testnevelés tagozatos képzésnek sok évtizedes hagyománya van intézményükben és rengeteg kiváló hazai-nemzetközi eredményt produkáltak egykori diákjaik, ténylegesen 2013-ban, a korábbi városvezetés által indult el a folyamat, hogy hivatalosan is sportiskolává válhasson az intézmény.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

– Komoly szakmai anyagot kellett előkészítenünk, ami egyrészt a sportegyesületekkel való együttműködésre épült, másrészt az oktatási módszereknek a változását is engedélyeztetni kellett, tehát egy két lábon álló dologról beszélünk. Örömmel mondhatom, hogy együttműködési megállapodást tudtunk kötni, konkrétan a Magyar Labdarúgó Szövetséggel és a Magyar Kézilabda Szövetséggel. A kalocsai egyesületek közül megemlíteném a Méhecskék Sportegyesületet, a Gézengúz Utánpótlás Kézilabda Klubot, a Kalocsai Sport Egyesületben a torna- és a birkózó szakosztályokat, illetve a Kalocsai Úszó-és Vízilabda Egyesületet. Iskolánk tanulóinak közel harmada jelenleg is sportegyesületi tag, ami kritérium lesz a sportiskolába járók felé. A testnevelés-tagozatra jelentkezettek számára tehát lesz még egy szülői értekezletünk pénteken, ahol a szülőknek el kell dönteniük, hogy vállalják-e a számukra vázolt feltételeket – tekintette át az elmúlt négy év pályáját a kezdeti lépésektől a múlt heti nagy hírig András Marianna.

A mai napot minden bizonnyal piros betűvel szedik mostantól az intézmény életében – sok-sok év kemény munkája ért révbe!
bővebben ...

A leendő kalocsai sportiskola vezetője arra is rámutatott, hogy ezen modul is

egész napos iskolaként fog működni ősztől,

ami azt jelenti, hogy délelőtt és délután is lesznek tanórák, egészségesen könnyített terheléssel, illetve a sportiskolásoknak a heti mindennapos testnevelés öt óraszáma mellett

két plusz testnevelésóra fog megjelenni, a „küzdelem és játék” elnevezésű tantárgy formájában.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

– A későbbiek folyamán 5-6. osztályban egy „tanulásmódszertan” nevű tantárgy fog a képzési palettára kerülni, illetve a közismereti tantárgyak 5-8. osztályig csökkentett óraszámban szerepelnek majd az órarenden. Ez azt jelenti, hogy magyarból, matematikából és informatikából 1-1 órával kevesebb lesz a sportiskolásoknak a többiekhez képest, és ez a 3 óra az egyesületeknél letöltendő időként jelentkezik, magyarán a heti sporttevékenységük a gyerekeknek mindent egybevetve legalább 8-10 óra lesz – mondja az igazgató.

Amikor András Mariannát arról kérdeztük, hogy milyen érzés a város első sportiskolájának igazgatói székében ülni, első szavával kollégáit ismerte el. Mint mondta, nagyon büszke a tantestületre, valamint arra az összefogásra, amiből a szakmai státusz elnyerése született.

- Helyi viszonylatban Simon Zoltánnak, az Oktatási Bizottság alelnökének szeretnék köszönetet mondani, hogy az információáramlásban, kapcsolatteremtésekben a segítségünkre volt. Hálával tartozunk Sárosi Magdolna tankerületi igazgató felé, aki a Klebelsberg Központ irányában támogatta teljes mellszélességgel törekvéseinket, és kiemelt érdeme van ezen folyamat révbe érésében Font Sándor országgyűlési képviselőnek, hiszen minisztériumi magasságban határoztak kérvényünkről – zárta mondandóját az immáron Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola [szokjuk csak a nevét! – A szerk.] igazgatónője.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023. 01. 26., 08:05
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>
2023. 01. 30., 14:56
Így alakult a Duna és a Tisza vízállása hétfőre a hydroinfo.hu adatai alapján. Még >>>
2023. 01. 30., 10:35
A szívroham és a stroke valószínűsége 40 és 50 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik ennyit gyalogoltak. Még >>>
2023. 01. 29., 17:35
Minden olyan rövid időn belül történt, hogy a két pilótának esélye sem volt a katapultálás folyamatának beindítására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK