2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Folytatódik a Szent Kereszt Kórház egymilliárdos fejlesztése

Zsiga Ferenc  |  2016. 11. 24., 15:37

Javában tart, teljes fordulatszámon pörög a Kalocsai Szent Kereszt Kórház múlt év végén abba maradt, mintegy egymilliárd forint értékű, EU forrásból megkezdett, most magyar forintokból befejeződő fejlesztése. Mindezt dr. Mócza György, az intézmény vezetője a hivatalos iratok aláírásához időzítve csütörtökön jelentette be az alkalomból összehívott sajtótájékoztatón. A beruházást legkésőbb jövő év január végéig kell lezárni, de a kórház vezetője azt reméli, a most 70 százalékos készültségi szinten álló építkezés december végéig befejeződik.

A főigazgató-helyettes emlékeztetett arra, hogy a Magyar Közlöny 125., augusztusi száma tartalmazta azt a Kormányhatározatot, amely szerint a már megkezdett kórházberuházásokat, köztük a kalocsait a központi költségvetés terhére kell befejezni.
A kivitelezést a munkálatokat korábban közbeszerzésen elnyert cég folytatja. Az átadást követően a kalocsai járó- és fekvőbeteg ellátás egyaránt magasabb szintre kerül, egyebek mellett a mindeddig nélkülözött

CT berendezést is használatba helyezik.

Mint emlékezetes, a kecskeméti megyei, a kiskunfélegyházi és a kalocsai kórház integrációját segítő, közel 3 milliárd forint beruházási összegű projekt részeként mintegy 1 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg a kalocsai intézményben. Amint arra dr. Mócza György főigazgató-helyettes a sajtótájékoztatón rámutatott: a sürgősségi ellátás és a digitális radiológia infrastruktúrájának korszerűsítésével, a központi betegfogadó és a kiszolgáló terek kialakításával olyan jelentős fejlesztés történik a kórházban, amely szinte valamennyi szakterületre jótékony hatással lesz.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A rendelkezésre álló forrás segítségével

a Szent Kereszt Kórház főépületét mintegy 2000 négyzetméter alapterületen újítják meg.

Ebből közel 150 négyzetméter az új építésű.

A főépület utcafrontjára nyílóan központi főbejáratot, betegfogadó teret, betegirányítót alakítanak ki.

A főépületbe kerülnek át a szakrendelések és azok a szolgáltatások, amelyek jelenleg az úgynevezett régi SZTK-ban működnek. Ezzel szinte a teljes járóbeteg-ellátás egy tömbbe kerül, megkönnyítve a betegek kórházon belüli tájékozódását, lerövidítve és optimalizálva a betegutakat.

A régi SZTK épületet ennek ellenére tovább kell működtetni, mert az EFI Irodának még két évig szüksége van a helyre, de az önkormányzat is helyiségeket kért a védőnői szolgálat és az ifjúsági orvos részére.

A sürgősségi ellátás területén is jelentős előrelépés történik. A 8 ágyas, a szakmai besorolás szerint SO1 szintű

sürgősségi osztály a „C” épületből átkerül a „B” épület mélyföldszintjére, míg a központi betegfelvételt a volt intézményi gyógyszertár területén alakítják ki.

Az 500 négyzetméteres alapterületű sürgősségi osztályhoz fedett mentőbeálló csatlakozik. Fejlesztik a képalkotó diagnosztikát: digitális röntgen gépeket telepítenek, korszerű ultrahang berendezéseket helyeznek üzembe, amelyek a teleradiológia működtetését teszik lehetővé.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Várhatóan jövő év januártól a kórház jelenlegi, sorompóval ellátott főbejáratán csak a mentők és a kórházi dolgozók közlekedhetnek.

A teljes járóbeteg- és látogatói forgalom a Kossuth Lajos utcai új főbejáraton keresztül történik.

Újságírói kérdésre válaszolva dr. Mócza György elmondta: a Paks II. beruházásra figyelemmel a Miniszterelnökséget vezető miniszter felmérést készíttetett arról: a nagy létszámú munkaerő egészségügyi ellátásához milyen további forrásokra, fejlesztésekre van szükség a Duna bal és jobb partján lévő egészségügyi intézményekben.

A kalocsai kórház mintegy 5 milliárd forintos fejlesztési igényt jelentette be. Amennyiben ennek csak egy része megérkezik, már tovább javulhat a betegellátás az intézményben. A főigazgató-helyettes nem rejtette véka alá, ezért ennek komoly személyi feltételei is vannak, új orvosokra és ápolókra van és lesz szükség.

A jelenlegi beruházás a gyógyítás körülményeinek korszerűsítése mellett a humánerő munkafeltételeinek javulását is eredményezi. Ezzel összefüggésben nő a Kalocsai Szent Kereszt Kórház munkaerő-megszerző-, és megtartó képessége – mondta dr. Mócza György, a kórház vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés