2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Folytatódik a Szent Kereszt Kórház egymilliárdos fejlesztése

Zsiga Ferenc  |  2016. 11. 24., 15:37

Javában tart, teljes fordulatszámon pörög a Kalocsai Szent Kereszt Kórház múlt év végén abba maradt, mintegy egymilliárd forint értékű, EU forrásból megkezdett, most magyar forintokból befejeződő fejlesztése. Mindezt dr. Mócza György, az intézmény vezetője a hivatalos iratok aláírásához időzítve csütörtökön jelentette be az alkalomból összehívott sajtótájékoztatón. A beruházást legkésőbb jövő év január végéig kell lezárni, de a kórház vezetője azt reméli, a most 70 százalékos készültségi szinten álló építkezés december végéig befejeződik.

A főigazgató-helyettes emlékeztetett arra, hogy a Magyar Közlöny 125., augusztusi száma tartalmazta azt a Kormányhatározatot, amely szerint a már megkezdett kórházberuházásokat, köztük a kalocsait a központi költségvetés terhére kell befejezni.
A kivitelezést a munkálatokat korábban közbeszerzésen elnyert cég folytatja. Az átadást követően a kalocsai járó- és fekvőbeteg ellátás egyaránt magasabb szintre kerül, egyebek mellett a mindeddig nélkülözött

CT berendezést is használatba helyezik.

Mint emlékezetes, a kecskeméti megyei, a kiskunfélegyházi és a kalocsai kórház integrációját segítő, közel 3 milliárd forint beruházási összegű projekt részeként mintegy 1 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg a kalocsai intézményben. Amint arra dr. Mócza György főigazgató-helyettes a sajtótájékoztatón rámutatott: a sürgősségi ellátás és a digitális radiológia infrastruktúrájának korszerűsítésével, a központi betegfogadó és a kiszolgáló terek kialakításával olyan jelentős fejlesztés történik a kórházban, amely szinte valamennyi szakterületre jótékony hatással lesz.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A rendelkezésre álló forrás segítségével

a Szent Kereszt Kórház főépületét mintegy 2000 négyzetméter alapterületen újítják meg.

Ebből közel 150 négyzetméter az új építésű.

A főépület utcafrontjára nyílóan központi főbejáratot, betegfogadó teret, betegirányítót alakítanak ki.

A főépületbe kerülnek át a szakrendelések és azok a szolgáltatások, amelyek jelenleg az úgynevezett régi SZTK-ban működnek. Ezzel szinte a teljes járóbeteg-ellátás egy tömbbe kerül, megkönnyítve a betegek kórházon belüli tájékozódását, lerövidítve és optimalizálva a betegutakat.

A régi SZTK épületet ennek ellenére tovább kell működtetni, mert az EFI Irodának még két évig szüksége van a helyre, de az önkormányzat is helyiségeket kért a védőnői szolgálat és az ifjúsági orvos részére.

A sürgősségi ellátás területén is jelentős előrelépés történik. A 8 ágyas, a szakmai besorolás szerint SO1 szintű

sürgősségi osztály a „C” épületből átkerül a „B” épület mélyföldszintjére, míg a központi betegfelvételt a volt intézményi gyógyszertár területén alakítják ki.

Az 500 négyzetméteres alapterületű sürgősségi osztályhoz fedett mentőbeálló csatlakozik. Fejlesztik a képalkotó diagnosztikát: digitális röntgen gépeket telepítenek, korszerű ultrahang berendezéseket helyeznek üzembe, amelyek a teleradiológia működtetését teszik lehetővé.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Várhatóan jövő év januártól a kórház jelenlegi, sorompóval ellátott főbejáratán csak a mentők és a kórházi dolgozók közlekedhetnek.

A teljes járóbeteg- és látogatói forgalom a Kossuth Lajos utcai új főbejáraton keresztül történik.

Újságírói kérdésre válaszolva dr. Mócza György elmondta: a Paks II. beruházásra figyelemmel a Miniszterelnökséget vezető miniszter felmérést készíttetett arról: a nagy létszámú munkaerő egészségügyi ellátásához milyen további forrásokra, fejlesztésekre van szükség a Duna bal és jobb partján lévő egészségügyi intézményekben.

A kalocsai kórház mintegy 5 milliárd forintos fejlesztési igényt jelentette be. Amennyiben ennek csak egy része megérkezik, már tovább javulhat a betegellátás az intézményben. A főigazgató-helyettes nem rejtette véka alá, ezért ennek komoly személyi feltételei is vannak, új orvosokra és ápolókra van és lesz szükség.

A jelenlegi beruházás a gyógyítás körülményeinek korszerűsítése mellett a humánerő munkafeltételeinek javulását is eredményezi. Ezzel összefüggésben nő a Kalocsai Szent Kereszt Kórház munkaerő-megszerző-, és megtartó képessége – mondta dr. Mócza György, a kórház vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK