2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kordon – Nem tudni, meddig marad a Földhivatal épülete körül a fémrács

Illés György Cinó  |  2018. 11. 20., 15:53

Sokan reménykedtek, amikor körbekordonozták a Kalocsai Körzeti Földhivatal műemlék épületét, gondolván, városunk újabb ékköve nyerheti vissza régi csillogását. Őket le kell lomboznunk – tájékozódásunk eredményei szerint a korábbi Pártok Házának, valamint a falugazdász irodának is helyt adó épület körül a kerítés csak balesetvédelmi okokat szolgál. Az épület a kalocsai önkormányzattal folytatott ingatlancsere következtében állami tulajdonba, a Kalocsai Járási Hivatal fönntartásába került. Ez reményeket ébresztett, hogy az állami kezelés nyomán hamarabb jut majd elegendő forrás az épület megfelelő színvonalú rendbehozatalára. Úgy tűnik, ezek hiú reményeknek bizonyulnak. A további terveket illetően az épület fönntartóját is megkerestük.

A Földhivatalnak otthont adó műemlék épület nemrégiben cserélt gazdát: Kalocsa város önkormányzatának tulajdonából állami tulajdonba és kezelésbe került.
A tulajdonosváltás annak a csereügyletnek a révén valósult meg, amellyel a város hozzájutott a Foktői úti laktanya északkeleti részéből kihasított, a Parkgondozó Kft., illetve most, a két cég egyesülése miatt a jövőben annak feladatait ellátó Vagyonhasznosítási Kft. új telephelye  céljaira szánt területhez.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az épület körül a nyár folyamán az utca egy részét elkerítő kordon jelent meg.
„Vontatottan indul az épület-felújítás”, gondoltuk, amikor

A KÖRBEKORDONOZÁS UTÁN CSAK NEM KEZDTEK EL SÜRÖGNI-FOROGNI A MUNKÁSOK A SZENT ISTVÁN UTCA 1-3. SZÁM ALATTI HÁZ KÖRÜL.

Később informálisan olyan hírek jutottak el szerkesztőségünkhöz, hogy az épület felújítására – amely műemlék lévén engedélyköteles – nem is nyújtottak még be engedélykérelmet.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Más, nem hivatalos forrásból is úgy értesültünk, hogy a kordon csak a személyi biztonságot szolgálja, mivel az épület leromlott állaga miatt arról bármikor leszakadhatnak kisebb-nagyobb darabok. Főleg a párkányzat omladozik veszélyesen.

A KORDON ESZERINT ARRA VALÓ, HOGY A GYANÚTLAN JÁRÓKELŐT TÁVOL TARTSA A MAGASBÓL LESELKEDŐ VESZÉLYTŐL.

Helyes!

Hasonló omlásveszély egyébként a belváros több épülete, köztük középületek körül fönnáll, még ha ott nem is óvja a gyalogosokat így kiépített kordonrendszer, csak mondjuk, egy szalagkorlát, vagy az se.


Forrás: Illés György / KALOhírek

De meddig maradhat így?

A ’80-as évek Budapestje juthat eszünkbe a körülállványozott, támgerendákkal körbedúcolt épületeivel, amelyek körüli deszkatákolmányok gyakran évtizedekig gondoskodtak a járókelők – és a lakók – biztonságáról, már-már városépítészeti elemmé, fontos tereptárggyá, támponttá, találkozóhellyé válva…

Arról hogy Kalocsán meddig kell számítanunk rá, hogy ez az épület hosszabb ideig így marad, illetve remélhető-e, hogy a Szentháromságtér immár belátható időbe helyeződött átadására megújuljon ez az épület is, az épület jelenlegi használójának, a Kalocsai Körzeti Földhivatalnak az illetékeséhez, illetve annak felügyeleti szervéhez, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalhoz fordultunk.

A válaszokkal hamarosan jelentkezünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei