2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: Ft   : Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Ünnepélyes szalagátvágással zárult a Kubinszky utca teljes körű útrekonstrukciója – Bruttó 87 milliós fejlesztés valósult meg

2022. 12. 16., 19:21

Több szempontból is kivételes jelentőségű a december 16-án, pénteken ünnepélyesen átadott kalocsai Kubinszky utca teljes körű útrekonstrukciója. A közel 650 méteren megújult út és az alatta húzódó, ugyancsak megújult ivóvízvezeték a mindennapi közlekedés jó komfortérzete mellett mintegy jelképesen, karácsonyi ajándékként került az utcában lakók, az arra közlekedők, gyakorlatilag valamennyi kalocsai lakos fenyőfája alá. A kivételes jelzőt az is indokolja, hogy a városban 2011 óta nem volt hasonló méretű és műszaki tartalmú útberuházás, a végleges útfelület és útpadka kialakítása előtt kicserélték a föld alatt húzódó ivóvíz vezetéket és az ingatanok ivóvíz bekötéseit. A beruházásban kalocsai székhellyel rendelkező cégek vettek részt: az utat a Dobos Beton Kft. készítette, az ivóvízhálózat cseréjét a Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató ugyancsak pályázati forrásból végezte el. A nemzeti színű avatószalagot Dr. Filvig Géza polgármester, Simon Zoltán alpolgármester, a választókörzet önkormányzati képviselője, a két cég képviseletében Dobos Róbert és Szigeti Attila, valamint Bóbis Attila rendőr alezredes, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője vágta át.

A kis ünnepség résztvevőit, köztük az önkormányzati képviselőket, az utcában lakókat elsőként dr. Filvig Géza köszöntötte. A polgármester beszédében visszatekintett a pályázati forrásból megvalósuló útrekonstrukció, a Víziközmű cég által ugyancsak pályázati forrásból megvalósuló fejlesztés előzményeire, majd köszönetet mondott a kivitelezőknek, a városfejlesztési osztály munkatársainak, végül az érintett ingatlantulajdonosoknak az együttműködésükért és türelmükért.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A városvezető nagyobb részben már az esemény után arról is tájékoztatást adott, hogy a 645 méter hosszú Kubinszky utca a városban az országos másodrendű 51. számú főút (Széchenyi út) és a város egyik legforgalmasabb belterületi gyűjtőútja, a Kossuth Lajos utca között biztosít közlekedési kapcsolatot, azaz az áthaladó forgalmat és az utcában lévő magáningatlanok közúti megközelítését hivatott kiszolgálni. Továbbá a Baja- Budapest, illetve egyéb helyközi tömegközlekedési útvonal részét képező buszmegálló megközelítését is biztosítja. Az utca burkolata közel 30 évvel ezelőtt épült, de azóta felújításra nem került sor. Az útburkolat felülete több helyen erősen töredezett, repedezett, kikátyúsodott volt – a burkolat csapadékvíz elvezetése nem volt biztosított – amely egyrészt a burkolat korából fakadó természetes elhasználódásra, elöregedésre, anyagromlásra, továbbá az időjárás viszontagságaira, az adott útszakasz forgalom leterheltségére, illetve a forráshiányból eredő karbantartási munkák elmaradására vezethető vissza. A Kubinszky utcában az úttest szilárd burkolattal rendelkezett. Burkolatának kialakítása vegyes volt: a Kossuth Lajos utca irányából mintegy 75 méter hosszon aszfaltburkolattal, míg a fennmaradó távolságon betonburkolattal került kialakításra, átlagosan 4 méter szélességben, míg a Kossuth Lajos utcai bevezető szakaszon mindkét oldalon párhuzamos kialakítású burkolt parkoló felülettel egészült ki.

KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA BRUTTÓ 39 MILLIÓ 848 EZER FT VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁST NYERT

a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény alapján meghirdetett „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására” című pályázat keretében.
Kalocsa Város Polgármestere a 129/2021. sz. határozatával az adott évi költségvetés terhére biztosította a pályázathoz szükséges önerő összegét, bruttó 13 millió 282 ezer Ft-ot, saját forrás formájában.

Az építési kivitelezési munkák elvégzésére Kalocsa Város Önkormányzata beszerzési eljárást folytatott le. A legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást tartalmazó érvényes ajánlat bruttó 61.609.097 Ft volt. A vállalkozási szerződés megkötéséhez szükséges többlet forrás összegét, bruttó 11.018.202 Ft-ot Kalocsa Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 96/2022. sz. határozatával biztosította.

A tájékoztatás során elhangzott az is: A támogatást Kalocsa Város Önkormányzata az alábbi célokra használhatta fel:
- szilárd burkolatú közutak felújítása; az út tartozékainak felújítása (útburkolati jelek felfestése, forgalmi jelzőtáblák kihelyezése); egyéb közvetlen költségek (kivitelezési tervdokumentáció elkészítése, műszaki ellenőrzés biztosítása a kivitelezés alatt).

Az építési kivitelezési munka 2022. november 30-án készült el. A fejlesztés során a meglévő burkolat vonalvezetését és szélességét követve, egyirányú oldaleséssel, a meglévő felületre feszültségcsökkentő réteg kialakításával 5 cm vastagságban aszfalt kopóréteg és 5 cm vastagságban aszfalt kötőréteg és egyes szakaszokon süllyesztett szegélysor került megépítésre. Megtörtént a padka nyesése 10 cm vastagságban és a szegély szélétől 0,5 m szélesség nemesített útpadka került kialakításra zúzalékból a teljes úthosszon. Víznyelők kerültek elhelyezésre és bekötésre, valamint megvalósult a víznyelő és csatorna fedlapok, valamint burkolt és burkolatlan behajtók szintbe emelése.

2022. december 8-ig felfestették az útburkolati jeleket és kihelyezésre kerültek a forgalmi jelzőtáblák.
A projekt kivitelezését megelőzően került megvalósításra a Kubinszky utca ivóvízhálózat fejlesztése. 2022. 04. 01-én támogatási szerződés jött létre Kalocsa Város Önkormányzata és a Miniszterelnökség között „Térségfejlesztés és településüzemeltetés Kalocsán” tárgyban, melynek részeként ivóvízhálózat fejlesztés valósult meg a Kubinszky utcában bruttó 25.904.670 Ft értékben. A felújítási munkák keretében a bejárókat érintő burkolat bontásokkal és helyreállításokkal együtt 400 m gerincvezeték került kiváltásra; 25 db bekötővezeték került felújításra, továbbá a 400 m gerincvezeték kiváltásához tartozó útburkolat bontása.

Simon Zoltán alpolgármester, a választókörzet önkormányzati képviselője az előzmények felidézése után köszönetét fejezte ki a Kiskunsági víziközmű szolgáltatónak, hogy az útrekonstrukciót megelőzően a közel 50 éve lefektetett ivóvízhálózatot ezen a szakaszon kicserélte és az ingatlanok új ivóvízbekötést is kaptak.
Mint az alpolgármester mondta, az elmúlt hónapok alatt nyilvánvalóan adódtak problémák, de végig azt tapasztalta, hogy a lakosság és az általa megfogalmazott kéréseket a kivitelezők nagy mértékben figyelembe vették, és annak megfelelően változtattak a munkájukon. A jobb együttműködés jegyében néhány hónapja egy lakossági fórumot hívott össze, ahol a lakosoknak ismét lehetősége nyílt arra, hogy a kéréseiket megfogalmazzák.

Nagyon nagy öröm, hogy a problémák megoldódtak, az út elkészült. Köszönöm a lakók türelmét, és öröm számomra, hogy a köretünkben egy nagyon komoly és jelentős beruházás megvalósulhatott. Minden itt lakónak és Kalocsa valamennyi lakójának biztonságos közlekedést kívánok, használják egészséggel és örömmel a megújult Kubinszky utcát!"– zárta beszédét az alpolgármester.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Bóbis Attila, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője gratulált a fejlesztés megvalósításához. Mint rámutatott: a közlekedés biztonságához, a biztonságos közlekedéshez három dolog kell: az ember, a jármű és az út.

Ahogy sétáltam ezen a jó minőségű úton, egyértelműen arra a megállapításra jutottam, hogy Kalocsa város nagyon sokat tett a biztonságos közlekedésért, amikor egy ilyen útszakasz felújítása mellett döntött, és ezt sikerült megvalósítania. Köszönet érte, azt gondolom, ez egy nagy teljesítmény”
– mondta.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A járműről, mint a közlekedés egyik feltételéről szólva az alezredes kifejtette: „Korszerűbbek, biztonságosabbak, okosabbak a járműveink, de ez mit sem ér, ha e biztonsági eszközöket nem használjuk. Itt most elsősorban a biztonsági övre gondolok: lakott területen belül még mindig jellemző, hogy elhanyagoljuk a használatát, főleg akik hátul ülnek, pedig higgyék el, egy 30 km/órás sebességnél már komoly sérüléseket lehet szenvedni egy ütközésnél.
A harmadik faktor az ember: talán ezt a legnehezebb befolyásolni. Ilyen alkalmakra mindig magammal hozom a szakmai bibliát, amit most is megtettem. Aki gépjárművezető, az biztosan ismeri, ez a KRESZ. Amennyiben az ebben írtakat betartanánk, a belesetek 98 százaléka nem következne be.  Polgármester úr és alpolgármester úr már megfogalmazta, hogy egy ilyen felújított útszakasznak az a hozadéka, hogy nem csak megnő a forgalom, hanem gyorsabban hajtanak. Probléma megoldó emberként megígérhetem, hogy ezt az útszakaszt gyakran fogjuk ellenőrizni az itt élők és az erre közlekedők érdekében. Ebbe a KRESZ könyvbe beírtam egy saját gondolatsort: A tilosat sohasem, a kötelezőt mindig, olyakor még a megengedettet sem.

Tisztelt hölgyeim és uraim! Kérem ezt tegyék magukévá, balesetmentes, biztonságos közlekedést kívánok valamennyi kalocsai lakosnak”– zárta gondolatit a rendőrkapitány, majd az esemény az ünnepélyes szalagátvágással zárult. 

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK