2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Több az álláskereső nő, mint férfi Bács-Kiskun megyében – A foglalkoztatási programok csak együttműködéssel segíthetik a munkavállalókat, munkáltatókat

Gazsó Rita  |  2018. 09. 19., 16:58

Kalocsán a munkaerőpiaci adatok azt mutatják, hogy van még tartalék a teljes foglalkoztatottság eléréséhez. Az atipikus foglalkoztatási formák, a távmunka és részmunkaidős alkalmazás elterjesztését támogatná a kormány, amely különösen a családos nőknek segítene. Ezek megismertetéséért sokat tehetnek az alulról jövő, helyi kezdeményezések – vélik a szakemberek.

Üzleti reggelire és foglalkoztatási kerekasztalra invitálták a Kalocsai Család- és KarrierPONT munkatársai a helyi munkáltatókat, foglalkoztatási szakembereket. A rendezvényen, amelyen részt vett dr. Bálint József, Kalocsa polgármestere is, egyebek mellett az atipikus foglalkoztatási módokról, a munkaerőpiac előtt álló fontos feladatokról beszéltek.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programok (EFOP) lényege, hogy a helyi közösségek, civil szervezetek, munkáltatók, a foglalkoztatási szolgálat munkatársai együtt tudjanak gondolkodni – hangsúlyozta Almási Erzsébet, a Pénzügyminisztérium Munkaerőpiacért Felelős Helyettes Államtitkárság Foglalkoztatási Szolgálatának főosztályvezetője az EFOP támogatásból megvalósult Kalocsai Család- és KarrierPONT foglalkoztatási kerekasztal beszélgetésén, szeptember 18-án, kedden.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Gazsó Rita / KALOhírek

Hozzátette: a programok akkor tudnak helyi szinten segíteni, beavatkozni, ha az együttműködést meg tudják teremteni, a munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt ki tudják elégíteni az igényeit. Mint mondta, sokszor ezek az alulról jövő helyi kezdeményezések tudják megteremteni országos szinten azt az elfogadást, amelyet például az atipikus foglalkoztatási formák terjesztésében el szeretnének érni.

Az atipikus, rugalmas foglalkoztatási módokról egyébként úgy fogalmazott, ezek terén egyelőre nem rendelkeznek elegendő tapasztalattal ahhoz, hogy valós eredményekről tudjanak beszámolni, de a jövőbeli elképzelések fontos részét képezi. A távmunka és a részmunkaidő komoly támogatást jelentene a családos nőknek – mutatott rá.

A kormányzati feladatok közül kiemelte a munkaerőpiaci tartalékok felkutatását és beillesztésüket a foglalkoztatás világába. Kiemelt célnak nevezte még a versenyszféra munkaerőigényének kielégítését, a közfoglalkoztatottak számának további csökkentését.

Kollár Péter, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője szerint a 7,4 százalékos munkanélküliségi ráta Kalocsán azt mutatja, hogy van még tartalék a teljes foglalkoztatottság eléréséhez. Rámutatott, hogy a megyében jelentősen sikerült csökkenteni a közfoglalkoztatottak számát, mindössze 5200 főre.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Gazsó Rita / KALOhírek

A női munkanélküliségéről azt mondta, a hölgyek aránya Bács-Kiskun megye területén meghaladja az álláskereső férfiak számát. Hozzátette, a kalocsai járásban valamivel kiegyenlítettebb a helyzet, amely szerinte annak köszönhető, hogy itt jelentős a mezőgazdasági és könnyű fizikai munkalehetőség.

A főosztályvezető szerint kiemelten fontos feladat az is, hogy a fiatalok az elsődleges munkaerőpiacon és ne a közfoglalkoztatásban szerezzék meg első gyakorlati tapasztalataikat. Mint mondta, ezt segíti az európai uniós Ifjúsági Garancia Program, amelynek ötéves időszakára több mint tízmilliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, amelyből tízezer fiatalt tudnak támogatni. Az elmúlt két év eredményének nevezte, hogy hatezer 25 év alatti fiatalt tudtak elhelyezni a munkaerőpiacon Bács-Kiskun megyében.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: Gazsó Rita / KALOhírek

Magóné Tóth Gyöngyi, a Kalocsai Család- és KarrierPONT képviseletében felhívta a figyelmet az iroda további tevékenységére. A Család- és KarrierPONT ugyanis a foglalkoztatási kerekasztal szervezése mellett többek között nyelvi, munka és magánélettel kapcsolatos, munkaerőpiaci reintegrációt segítő képzéseket, családi és kézműves foglalkozásokat, konferenciákat, tréningeket is ajánl. Mindezt annak érdekében, hogy javuljon a nők foglalkoztathatósági helyzete a térségben. Hangsúlyozta, hogy hétköznaponként reggel kilenctől este hétig várnak mindenkit, bármilyen szociális, foglalkoztatási, családi és jogi problémával.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK