2024. 02. 28. szerda
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Jubileumi közmeghallgatást tartott a TEIT Kalocsán

Zsiga Ferenc  |  2022. 12. 07., 16:30

Az idei, minden évben legalább egy alkalommal kötelező közmeghallgatását az előre meghirdetett időpontban, 2022. november 30-án, szerdán tartotta a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT), a kalocsai városházán. Amint az közismert, az 1992-ben alapított, idén 30 éves jubileumát ünneplő Társulás tevékenysége elsősorban a térségben működő MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK. Kft.) által működtetett nukleáris létesítmények működésének társadalmi kontrolljára irányul. Az is fontos tudnivaló, hogy mind az atomerőmű, mind (RHK) egy-egy képviselője tanácskozási joggal valamennyi társulási ülés állandó meghívottja és résztvevője, és ezen alkalmakon kívül is folyamatosan információkkal látják el a Duna bal és jobb partján lévő 7-7 települést tömörítő szervezetet. Amint azt megszokhattuk, a TEIT évente egy alkalommal a szélesebb nyilvánosság előtt, közmeghallgatás formájában is beszámol az elmúlt évi tevékenységéről, működéséről, és ennek apropóján a két nagy cég is tájékoztatja a szélesebb nyilvánosságot az elmúlt 12 hónap eseményeiről, jövőbeni terveiről.

A közmeghallgatás napján a TEIT-es polgármesterek az épülő Kalocsa-Paks új Duna-híd építkezésének kalocsai, pontosabban foktői helyszínen tettek látogatást, tájékozódtak a megaberuházás állásáról – erről külön is beszámoltunk -, így számukra minden bizonnyal élményekben gazdag délelőtt után kezdődött a közmeghallgatás.

Ugyan a lakosság részéről nagy érdeklődés nem mutatkozott az esemény iránt, és ebből a körből kérdés, javaslat sem hangzott el, de azt tényként kezelhetjük:sok hasznos és főleg megnyugtató információ birtokába juthattak azok – leginkább az egyes települések polgármesterei - ,akik figyelemmel hallgatták a három előadót. Már csak azért is, mert napjainkban különösen felértékelődött az energia, az atomenergia megbecsültsége és elfogadottsága, amely a TEIT tevékenységének, az őszinte párbeszédnek és együttműködésnek köszönhetően ebben a térségben eddig is magasan állt, amit a közvélemény kutatások adatai is igazolnak.

Dr. Filvig Géza elnök más irányú elfoglaltsága miatt a közmeghallgatást Gáncs István nyitotta meg, köszöntötte a résztvevőket, majd a program a TEIT alelnöke évértékelő beszámolójával kezdődött.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Gáncs István bemutatta a társulás idei programjait, a két nukleáris létesítményben elvégzett ellenőrzések megnyugtató eredményeit, majd a TEIT lakossági kommunikációs tevékenységét, csatornáit számadatok tükrében is bemutatta.
Mint leszögezte: a cél, hogy a pontos, ezáltal is hiteles tájékoztatás által a lakosság bizalma tovább erősödjön a térségben működő nukleáris létesítmények biztonságos működése iránt. Gáncs István az éves összegzést azzal zárta, hogy a TEIT az együttműködését, ellenőrző és információs tevékenységét a Paks2 beruházásra is szeretné kiterjeszteni, egyelőre keresik az ez irányú lehetőségeket, kapcsolatokat.

Ezután Tóth Pál, a Paksi Atomerőmű Zrt. műszaki igazgatója tartott prezentációt a paksi atomerőmű működéséről, és részletesen kitért az üzemidő hosszabbítással járó feladatokra.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Bara László, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. üzemvezetője beszámolt a 2022. év betároló folyamatairól és a fejlesztésekről. Egész évben minden a terv szerint működött, különösebb eseményről nem történt a radioaktív hulladékok tárolásának vonatkozásában.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-02-23 07:56:00
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 28., 09:22
Az áldozatsegítés területén nyújtott kimagasló teljesítményért részesült Victima Protector díjban. Még >>>
2024. 02. 27., 15:57
A Kalocsai Szent Kereszt Kórházba járóbeteg szakellátásra érkező betegeknek minden esetben regisztrációra van szükségük a főbejáratnál található betegfelvételi pultnál. Itt történik az előjegyzések kiadása is! Még >>>
2024. 02. 27., 10:28
Mindenkit maga mögé utasított a Renault. Még >>>
2024. 02. 26., 10:38
Az osztrák hatóságok körözték az autót, amelyet a tompai határátkelőnél foglaltak le. Még >>>
2024. 02. 26., 09:24
Ezek a húsmentes ételek tuti a legjobb barátaitok lesznek a következő hetekben. Legyetek nyitottak, próbáljatok ki új ízeket és főzzetek sokat! Még >>>
2024. 02. 26., 09:16
Akár 100 dollárt is lefaraghatnak az árcédulájából, cserébe viszont hiányozhat belőle valami. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK