2023. 02. 06. hétfő
Dóra, Dorottya
: 389 Ft   : 362 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Jubileumi közmeghallgatást tartott a TEIT Kalocsán

Zsiga Ferenc  |  2022. 12. 07., 16:30

Az idei, minden évben legalább egy alkalommal kötelező közmeghallgatását az előre meghirdetett időpontban, 2022. november 30-án, szerdán tartotta a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT), a kalocsai városházán. Amint az közismert, az 1992-ben alapított, idén 30 éves jubileumát ünneplő Társulás tevékenysége elsősorban a térségben működő MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK. Kft.) által működtetett nukleáris létesítmények működésének társadalmi kontrolljára irányul. Az is fontos tudnivaló, hogy mind az atomerőmű, mind (RHK) egy-egy képviselője tanácskozási joggal valamennyi társulási ülés állandó meghívottja és résztvevője, és ezen alkalmakon kívül is folyamatosan információkkal látják el a Duna bal és jobb partján lévő 7-7 települést tömörítő szervezetet. Amint azt megszokhattuk, a TEIT évente egy alkalommal a szélesebb nyilvánosság előtt, közmeghallgatás formájában is beszámol az elmúlt évi tevékenységéről, működéséről, és ennek apropóján a két nagy cég is tájékoztatja a szélesebb nyilvánosságot az elmúlt 12 hónap eseményeiről, jövőbeni terveiről.

A közmeghallgatás napján a TEIT-es polgármesterek az épülő Kalocsa-Paks új Duna-híd építkezésének kalocsai, pontosabban foktői helyszínen tettek látogatást, tájékozódtak a megaberuházás állásáról – erről külön is beszámoltunk -, így számukra minden bizonnyal élményekben gazdag délelőtt után kezdődött a közmeghallgatás.

Ugyan a lakosság részéről nagy érdeklődés nem mutatkozott az esemény iránt, és ebből a körből kérdés, javaslat sem hangzott el, de azt tényként kezelhetjük:sok hasznos és főleg megnyugtató információ birtokába juthattak azok – leginkább az egyes települések polgármesterei - ,akik figyelemmel hallgatták a három előadót. Már csak azért is, mert napjainkban különösen felértékelődött az energia, az atomenergia megbecsültsége és elfogadottsága, amely a TEIT tevékenységének, az őszinte párbeszédnek és együttműködésnek köszönhetően ebben a térségben eddig is magasan állt, amit a közvélemény kutatások adatai is igazolnak.

Dr. Filvig Géza elnök más irányú elfoglaltsága miatt a közmeghallgatást Gáncs István nyitotta meg, köszöntötte a résztvevőket, majd a program a TEIT alelnöke évértékelő beszámolójával kezdődött.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Gáncs István bemutatta a társulás idei programjait, a két nukleáris létesítményben elvégzett ellenőrzések megnyugtató eredményeit, majd a TEIT lakossági kommunikációs tevékenységét, csatornáit számadatok tükrében is bemutatta.
Mint leszögezte: a cél, hogy a pontos, ezáltal is hiteles tájékoztatás által a lakosság bizalma tovább erősödjön a térségben működő nukleáris létesítmények biztonságos működése iránt. Gáncs István az éves összegzést azzal zárta, hogy a TEIT az együttműködését, ellenőrző és információs tevékenységét a Paks2 beruházásra is szeretné kiterjeszteni, egyelőre keresik az ez irányú lehetőségeket, kapcsolatokat.

Ezután Tóth Pál, a Paksi Atomerőmű Zrt. műszaki igazgatója tartott prezentációt a paksi atomerőmű működéséről, és részletesen kitért az üzemidő hosszabbítással járó feladatokra.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Bara László, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. üzemvezetője beszámolt a 2022. év betároló folyamatairól és a fejlesztésekről. Egész évben minden a terv szerint működött, különösebb eseményről nem történt a radioaktív hulladékok tárolásának vonatkozásában.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.
2023. 02. 01., 13:13
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>
2023. 02. 05., 15:41
A kiskunhalasi rendőrök két hónap alatt négyszer is elfogtak egy 26 éves férfit, amint eltiltás hatálya alatt vezetett, most kezdeményezik a letartóztatását. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK