2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Nem bővül a forrás, nincs TEIT-bővítés sem – A választások után új atomtörvény jön

Nem bővül a forrás, nincs TEIT-bővítés sem – A választások után új atomtörvény jön
Illés György Cinó  |  2018. 10. 10., 10:12

A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) közgyűlése már egyhangúlag elutasította a társulásba való felvételüket kérő települések folyamodványát, ezt azonban a társulás alapszabálya szerint az összes társult önkormányzatnak el kell fogadnia, mégpedig minősített többséggel. Ez Kalocsán hétfő délután egyetlen napirendi pontban történt meg. A döntés előtt dr. Bálint József polgármester ismertette az ügy előzményeit.

Már 2015-ben is terítéken volt a most jelentkező települések közül háromnak az ügye: Dunapataj, Madocsa és Györköny felvételi kérelmét már akkor is elutasították. Annak az esetnek a kapcsán – emlékeztetve rá, hogy hasonló kezdeményezések már 2008-ban is voltak – a KALOhírek is megírta, hogy

A TEIT BŐVÍTÉSÉHEZ A TÁRSULÁS ALAPSZABÁLYA SZERINT A TAGOK SZÁZSZÁZALÉKÁNAK A TÁMOGATÁSA SZÜKSÉGES.

Az pedig egy ekkora társaságnál elég nehezen jön össze. Az egyhangú elutasítás hamarabb. A jogi helyzetet és az előzményeket vázlatosan Kalocsa város polgármestere, dr. Bálint József polgármester ismertette a napirendi pont tárgyalásának bevezetéseképp.

A TEIT speciális helyzetéből fakadóan működésének jogi keretei két kontraktuson, a radioaktív hulladékokat kezelő RHK-val kötött polgárjogi szerződésen, illetve a Paksi Atomerőművel az atomtörvény alapján megköttetett szerződésen nyugszanak – derült ki a dr. Bálint József polgármester által elmondott bevezetőből.
Az elhangzottakból azt is megtudhattuk, hogy eredetileg az erőmű 12 kilométeres körzetébe tartozó települések léphettek volna be, amely lehetőséggel a jogosultak közül három település – Dunapataj, Madocsa és Bölcske – nem élt.

Tehát ezek nem éltek vele, illetve most tudták meg, hogy fölmerült a híd kérdése, akkor ők is kiverték a palávert, sőt, még nem csak ők, hanem a tolnai kistérség többi települése, Németkértől kezdve mindegyik.

Bálint József hozzátette:

EZEK KÖZT VOLT OLYAN TELEPÜLÉS IS, AMELYIK 25 ÉVRE VISSZAMENŐLEG KÉRTE VOLNA A KI JÁRANDÓ PÉNZT, MIKÖZBEN PÉLDÁUL NÉMETKÉR NEM IS TARTOZIK A 12 KILOMÉTERES KÖRZETBE.

„Járni jár, csak nem jut…”

Az atomtörvény vonatkozó szakasza szerint a társulásnak a közigazgatásilag határos települések lehetnek a tagjai, igényt tarthatnak arra, hogy a tájékoztatásból részesüljenek, illetve kérhetik felvételüket is a társulásba, de pénz csak egy társulásnak, tehát a TEIT-nek adható – fejtette ki a polgármester, az RHK-tól származó forrásokra vonatkoztatva.

Az új tagok felvételének szabályait viszont a TEIT alapokmánya rögzíti.

AZ ILLETÉKES MINISZTÉRIUM SZORGALMAZTA AZ ÚJ TAGOK FÖLVÉTELÉT, AMIRE A TÁRSULÁS TÖBBLETFORRÁSÉRT FOLYAMODOTT, AMIT AZONBAN A MINISZTÉRIUM MEGTAGADOTT, ÉS KILÁTÁSBA HELYEZTE, HOGY A VÁLASZTÁSOK UTÁN MÓDOSÍTANI FOGJÁK AZ ATOMTÖRVÉNYT.

"Mi a többiekkel akkor tudunk ezzel foglalkozni, ha az atomtörvényt módosítják. Jelen pillanatban nem tudjuk fölvenni őket.”

Vagyis, „vigaszágon” mégis.

A polgármester jelezte ugyanakkor, hogy a három területileg jogosult településnek az atomerőmű már két év óta a TEIT-en keresztül biztosította azt a pénzösszeget, ami a TEIT-tagként járna nekik.

Már korábban is tárgyalta ezt a kérdést a TEIT társulási tanácsa, akkor is a mostanival megegyező határozatra jutva. Így most sem kívánják bővíteni a TEIT tagságát – ezt azonban a társult települések önkormányzatainak minősített többséggel kell jóváhagynia – fejtette ki a polgármester.

https://www.kalohirek.hu/errol-tudnia-kell/teit-ules-bizalmi-szavazas-az-elnok-szemelyerol-elutasitott-tagfelveteli-kerelem

A kimerítő, mintegy nyolcperces bevezető után kérdés nem volt.
A szokatlan időpontban tartott ülésen, Bolvári Ferdinánd, Filvig Géza, valamint Török Ferenc távollétében, a testület kilenc jelenlévő tagja egyhangú szavazatával

BÖLCSKE, MADOCSA, NÉMETKÉR, GYÖRKÖNY, BIKÁCS KÖZSÉGEK ÉS DUNAPATAJ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATAI TEIT-BE TÖRTÉNŐ FELVÉTELI KÉRELMÉNEK ELUTASÍTÁSÁT A KALOCSAI KÉPVISELŐ-TESTÜLET IS MEGERŐSÍTETTE.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK