2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Időkapszulát rejtett a kecskeméti Nagytemplom toronygömbje – Bábel érsek olvashatta az elsők között

2021. 03. 31., 10:52

Az 1819-es kecskeméti tűzvészt követően negyvennégy évig állt torony nélkül a kecskeméti Nagytemplom – erről szóló feljegyzést rejtett az az időkapszula, melyet március 30-án, kedd délután a sajtó képviselőinek jelenlétében bontott ki Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek és Vörös Márta főegyházmegyei főépítész. A társszékesegyház mostani felújítását a pandémia is jelentősen megnehezíti – írja a hiros.hu.


Óvatosan bontogatta kedd délután a Nagytemplomban Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek és Vörös Márta főegyházmegyei főépítész azt az időkapszulát, melyet hétvégén az építőmunkások a templom tetején álló kereszt bontása közben találtak meg. A henger egy gyönyörű kézírással papírra vetett feljegyzést, valamint Dubecz János kecskeméti ácsmester fotóját rejtette. Az 1863-ból származó dokumentum egyebek mellett arra emlékezteti mai olvasóit, hogy az 1819-es kecskeméti tűzvészt követően negyvennégy évig állt torony nélkül a Nagytemplom.

Nagyon elgondolkodtató volt számomra a kapszulába tett irat, hogy mily hosszú ideig nélkülözni kellett a tornyot a tűzvész után. Tehát az unokák idejére várt az a feladat, hogy újra szép tornyuk legyen."– emelte ki dr. Bábel Balázs.

A társszékesegyház felújítása sokrétű feladat, számos mozzanata van, a koronavírus-járvány pedig még inkább megnehezíti a munkálatok elvégzését.

– A Covid minket is nagyon rosszul érintett, hiszen az egyik üvegesmesterünk meg is halt. Az ácsmesterek szintén covidosak lettek – mondta el az érsek. Hozzátette: számos más hátráltató tényező is volt, amelyek miatt nem tudtak a megfelelő ütemben haladni a felújítással.

A Nagytemplom felújítását korábban 800 millió forinttal támogatta a magyar kormány, de az az összeg természetesen nem fedezi az összes költséget. A plébánia gyűjtést is hirdetett erre a célra, emellett további 500 millió forintot is megpályáztak.

– Ezek ugyan jelentős összegek, de egy ilyen nagy épületnél közel sem elegendők. Ne felejtsük el, hogy az ilyen nagy templomokat sose a perselypénzből építették, mindig volt egy kegyúr, aki anyagi segítséget adott ehhez. Mi most felhasználjuk az eddigi forrásokat, és ha megkapjuk az újabb támogatást, akkor folytatjuk azok révén a munkálatokat – fogalmazott dr. Bábel Balázs.

Az eddig elvégzett munkálatokról Vörös Márta főegyházmegyei főépítésszel a Kecskeméti Televízió Kiemelő című műsorának szerda esti adásában láthatnak interjút.

Forrás: Hiros.hu

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés