2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kapkodhatjuk a fejünket, szedhetjük a lábunkat szombaton – Tartalmas Múzeumok éjszakája elé nézünk Kalocsán!

Helyszín: Városi múzeumok, Érsekkert, Kalocsa
Dátum: 2018. június 23., szombat 19:00
Kapkodhatjuk a fejünket, szedhetjük a lábunkat szombaton – Tartalmas Múzeumok éjszakája elé nézünk Kalocsán!

Az előttünk álló szombat este nagy népvándorlást ígér Kalocsa központjába. A Múzeumok Éjszakája programsorozat helyi elemeiért felelős Viski Károly Múzeum ugyanis semmit nem bízott a véletlenre. Saját épületén túl az intézmény szárnyai alá tartozó Városi Galériában, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben, a Kalocsai Képtárban, valamint „külsős” helyszínként az Érsekkertben, és a Fényi Gyula emlékparkban is hirdetett eseményeket este héttől másnap hajnalig. A kínálatból a teljesség igénye nélkül szemezgetünk – kedvcsináló gyanánt!

Az események a Viski Károly Múzeum emeleti állandó kiállítótermében kezdődnek, ahol dr. Bálint József polgármester mond nyitóbeszédet, majd előkerül az örjegi tőzegből feltárt őstulok, amelyet piciben a gyerekek el is készíthetnek ajándéktárgy gyanánt.

21 órától zsűrizik és kiállítják, majd éjféltől fogyasztásra kínálják 21 órától a „Gyúrott sütemények nagyanyáink asztalán” anyagát amelyre

várják háziasszonyok a saját receptjeiből készült finomságok nevezését

– elő tehát a nagyi legjobb linzer-receptjével!


Forrás: KALOhírek archív

Éjfélkor kezdődik az „Egy éjszaka a múzeumban” tárlatvezetés Romsics Imre intézményvezető közreműködésével, aki – gyermekek híján – 18 pluszos meséket és tartalmat ígér, de ha gyermekek is csatlakoznak, nyilván hozzájuk igazítja majd mondandóját, ahogy történt tavaly is.

Érdekesség még, hogy egy jezsuita rendfőnököt és egy Szűz Máriát ábrázoló, frissen restaurált festményt is bemutatnak ezen az éjszakán, amit mondhatni, a pusztulás utolsó pillanataiban mentettek meg egy Nemzeti Kulturális Alaptól nyert pályázati pénzből végeztetett restaurálással – de nézzünk ki a múzeumudvarra [eső esetén a Városi Galériába] is, ahol este tíztől folyamatosan lesz látni, hallgatni, fogyasztani való.

Tízkor kezd Molnár Ferenc: Ibolya című előadásával a Kalocsai Thália Társulat, ami jelenlegi formájában ősbemutató is lesz. Ezután Pogrányi Miklós és barátai készülnek népzenei, főképp kalocsai dallamokra épülő koncerttel, éjfél előtt fél órával pedig Charles Dickens: A szeretet hatalma című előadásával várják a közönséget a Kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes alkalmi színjátszói, Romsics Imréné rendezésében. Éjfélkor pedig tűzgyújtás lesz.


Forrás: KALOhírek archív

Mindeközben a Városi Galériában este héttől „Jövendölő” jósnő fogadja az érdeklődőket, fél kilenckor pedig a Kék Madár Fesztiválra megnyílt „Forgács és szellem: Balassa Júlia textilművész és Somogyi Ferenc szobrászművész kiállítása” tárlatot mutatja be Lakatos Ervin rajztanár.

Ugyanebben az időben a Nicolas Schöffer Gyűjteményben „Fémszobrászat” múzeumpedagógiai foglalkozást vezet Mácsainé Iván Éva történész, este nyolckor pedig Gácser Zsolt „Átváltozás” című kiállítását nyitja meg Alföldi Albert.


Forrás: KALOhírek archív

Ha az időjárás engedi, éjjel negyed egykor a volt Zsinagóga épülete mellett szabadtéri filmvetítést hirdetnek, meglepetésfilmmel, meglepetésfinomságokkal, amelyről Romsics Imre megsúgta, hogy az egyik főszereplője Gálvölgyi János lesz.

A másik szabadtéri programhelyszín pedig hagyományosan az Érsekkert lesz, ahová három turnusban az idén nem lovaskocsi, hanem a Chili-Train kisvonat viszi majd ki a csillagászati bemutatót választókat. Ezúttal is hegedűszó kíséri majd az égkémlelést.

A teljes, helyszínre, órára lebontott programot keresse a házigazda intézmény honlapján – megéri végig bogarászni!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés