2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Két Kiss Kép-fény-képei a falakon

Két Kiss Kép-fény-képei a falakon
2020. 02. 18., 08:50

A Városi Galériába szervezett esemény nem csak attól volt különleges, hogy rengeteg barátot, ismerőst, családtagot, volt tanítványt és művésztársat vonzott a kiállítótérbe. A témák és technikák sokszínűsége, amelyekkel a falra került képek készültek éppoly’ sodró volt, mint a megnyitó történései.

Elsőként a tárlatot szervező Viski Károly Múzeum művészettörténésze, Budai Viktória szólt a megjelentekhez, rámutatva, hogy a két alkotó képei szépen megférnek egymás mellett. Mint mondta, Kiss István 75. születésnapját is ünnepli a közel félévszázados pályafutás válogatott festményeivel és metszeteivel, önfelszabadító művészetének mérföldköveivel.

Forrás: Facebook/ KÉP-FÉNY-KÉP kiállítás


A szót Kiss Gy. Csaba egyetemi tanár, irodalomtörténész vette át, aki megnyitóbeszédében méltatta ugyancsak dunapataji származású „földije”, Kiss István életművét.
Ő arról beszélt, hogy a falakon lévő képek párbeszédet folytatnak egymással, jól kiegészítve egymást, szépen megférve egymás mellett – bemutatva a művészi szem vezérelte gép és a festői kéz alkotta képek összefésülhető különbségeit, majd kiemelte Kiss István helyi kultúra-szervező tevékenységének fontosságát és személyes kedvenc Kiss István-alkotásairól is ejtett néhány szót.

Művészetének két, magamhoz közel érzett rétegét szeretném kiemelni. Az egyik a tájképek világa fákkal, vizekkel, nyugodt hullámzással. A másik a metszetek, amelyeket első pillanatban talán nagyon tárgyilagosnak érzünk, de éppen ebből fakad külön izzásuk az objektivitás mögött. Tanuljuk látni a világot Kiss István barátom alkotásainak segítségével! Évtizedek során vonalakból, színekből felépített egy világot, hogy darabjain keresztül jobban láthassa magát és nekünk is adhasson önmagához betekintést
– így dr. Kiss Gy. Csaba, majd Váczi Attila szavalata hangzott el születésnapi jókívánságok jegyében, amelyet Wachsmann Ildikó és Szollár Rezső párosa örökzöld zenei számokkal és az elmaradhatatlan „Boldog születésnapot” dallamaival gördített tovább.

Forrás: Facebook/ KÉP-FÉNY-KÉP kiállítás


Romsics Imre múzeumigazgató ugyancsak az alkalomhoz illő köszöntővel fordult az ünnepelthez születésnapi tortával, a programra pedig a két kiállító fiatalabb leányának, Ritának a meglepetéstánca tette fel a koronát.

Forrás: KALOhírek

 

A Kép-fény-kép című tárlat március 15-ig látogatható a Városi Galéria szokásos nyitvatartási idejében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK