2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Két Kiss Kép-fény-képei a falakon

Két Kiss Kép-fény-képei a falakon
2020. 02. 18., 08:50

A Városi Galériába szervezett esemény nem csak attól volt különleges, hogy rengeteg barátot, ismerőst, családtagot, volt tanítványt és művésztársat vonzott a kiállítótérbe. A témák és technikák sokszínűsége, amelyekkel a falra került képek készültek éppoly’ sodró volt, mint a megnyitó történései.

Elsőként a tárlatot szervező Viski Károly Múzeum művészettörténésze, Budai Viktória szólt a megjelentekhez, rámutatva, hogy a két alkotó képei szépen megférnek egymás mellett. Mint mondta, Kiss István 75. születésnapját is ünnepli a közel félévszázados pályafutás válogatott festményeivel és metszeteivel, önfelszabadító művészetének mérföldköveivel.

Forrás: Facebook/ KÉP-FÉNY-KÉP kiállítás


A szót Kiss Gy. Csaba egyetemi tanár, irodalomtörténész vette át, aki megnyitóbeszédében méltatta ugyancsak dunapataji származású „földije”, Kiss István életművét.
Ő arról beszélt, hogy a falakon lévő képek párbeszédet folytatnak egymással, jól kiegészítve egymást, szépen megférve egymás mellett – bemutatva a művészi szem vezérelte gép és a festői kéz alkotta képek összefésülhető különbségeit, majd kiemelte Kiss István helyi kultúra-szervező tevékenységének fontosságát és személyes kedvenc Kiss István-alkotásairól is ejtett néhány szót.

Művészetének két, magamhoz közel érzett rétegét szeretném kiemelni. Az egyik a tájképek világa fákkal, vizekkel, nyugodt hullámzással. A másik a metszetek, amelyeket első pillanatban talán nagyon tárgyilagosnak érzünk, de éppen ebből fakad külön izzásuk az objektivitás mögött. Tanuljuk látni a világot Kiss István barátom alkotásainak segítségével! Évtizedek során vonalakból, színekből felépített egy világot, hogy darabjain keresztül jobban láthassa magát és nekünk is adhasson önmagához betekintést
– így dr. Kiss Gy. Csaba, majd Váczi Attila szavalata hangzott el születésnapi jókívánságok jegyében, amelyet Wachsmann Ildikó és Szollár Rezső párosa örökzöld zenei számokkal és az elmaradhatatlan „Boldog születésnapot” dallamaival gördített tovább.

Forrás: Facebook/ KÉP-FÉNY-KÉP kiállítás


Romsics Imre múzeumigazgató ugyancsak az alkalomhoz illő köszöntővel fordult az ünnepelthez születésnapi tortával, a programra pedig a két kiállító fiatalabb leányának, Ritának a meglepetéstánca tette fel a koronát.

Forrás: KALOhírek

 

A Kép-fény-kép című tárlat március 15-ig látogatható a Városi Galéria szokásos nyitvatartási idejében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei