2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Méltó születésnapi ünnepség – Schöffer-szimpóziummal nyílik a megújult gyűjtemény

Helyszín: Kalocsa Malatin tér 1 (Chronos 8 fénytorony előtt)
Dátum: 2016. szeptember 06., kedd 17:30
Méltó születésnapi ünnepség – Schöffer-szimpóziummal nyílik a megújult gyűjtemény

Hónapok óta tervezés és szervezés alatt állt, hogy az anyaintézmény Viski Károly Múzeum megrendezze a megújult Nicolas Schöffer Gyűjtemény ünnepélyes, hivatalos újranyitását. Mostanra révbe ért a munka, a kibernetikus képzőművészet kalocsai úttörőjét születésnapján ünnepli majd a város.

Az előadássorozatokat, filmvetítést és formabontó tárlatvezetést magába foglaló eseménysor a koraesti órákban, fél hatkor kezdődik a Chronos-8 fénytorony lábánál, ahol ünnepi beszédet mond dr. Bálint József polgármester. Mivel Schöffer köztudottan rajongott a kalocsai népviseletért és a folklórmuzsikáért, a megnyitót a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tánccsoportjának Pogrányi Miklós és zenekara által kísért előadása színezi majd, amelyen már részt vesz Eleonore De Lavandeyra Schöffer is, a művész özvegye, hagyatékának kezelője, aki Romsics Imre múzeumigazgató elmondása szerint népes vendégsereggel készül Kalocsára.

18 órakor tartják a főutcai, megújult Nicolas Schöffer Gyűjtemény ünnepélyes megnyitóját, ahol az intézményvezetői köszöntőt követően kezdetét veszi a szimpózium, Eleonore Scföffer „Nicolas Schöffer, az ember” című előadásával, majd Gehér Klára rendszertervező, a Schöffer-film forgatókönyvének írója lép a pódiumra. Őt követi „Nicolas Schöffer, a Schöffer-film alkotóinak szemszögéből” című előadásával Dr. Rorckenbazer Zoltán Phd. etnológus, művészettörténész, a Műcsarnok kurátorának bemutatója, a sort pedig a „Vissza a jövőbe!” mottóval a gyűjtemény vezetésével frissen megbízott Mácsainé Iván Éva muzeológus zárja.

Romsics Imre megjegyezte, hogy a világ több pontjáról érkező várható vendégseregre való tekintettel valamennyi előadás párhuzamos tolmácsolással zajlik majd, ami várhatóan megnyújtja azok tartamát, éppen erre való tekintettel kérte a közreműködőket, hogy 15-20 percnél ne tervezzék hosszabbra mondandójukat.

Az eseményeket 19:45-kor egy rendhagyó tárlatvezetés zárja, Schöffer asszony vezetésével, amelyre minden érdeklődőt várnak a szervezők, akik az előadásokkal párhuzamosan ajánlják a megjelenők figyelmébe a Schöffer grafikáiból ugyanezen a napon nyíló időszaki kiállítást, illetve a már említett Schöffer-film vetítését, mint kísérőprogramot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés