2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Véget ért az év legmeggyesebb bulija Kecelen

2016. 06. 13., 09:30

A Keceli Meggyfesztivál meglepő módon a meggyről szól. Látszólag. Valójában persze sokkal többről van itt szó, mint a vidék legjobb meggyeinek, meggyes ételeinek és italainak felvonultatásáról, és a hozzá kapcsolódó igényes szórakoztatásról.

A világos piros, savanykás-kesernyés igazi keceli pipacsmeggy ugyan lassan ritkább, mint meggyszedésen a fehéren maradt póló, de az Érdi jubileum, az Újfehértói, a Debreceni és az Érdi bőtermő fajtaegyüttes 400 hektáron évente körülbelül 3000 tonna meggyet terem a keceli kertészetekben. Épp ezért Kecelt, mint termelési centrumot épp úgy népszerűsíteni kívánja a Fresh Fruit TÉSZ által szervezett fesztivál, mint a meggyet, mely helyi családok százának ad megélhetést.

Van az a fesztiválozó, persze, aki azt mondja „köpök” az adatokra. A szervezők azonban a meggymagköpő-bajnoksággal rájuk is gondoltak. A június 10-én és 11-én zajló hetedik meggyünnep nem lett volna teljes, ha nincs a keceli származású Bodor Géza színész vezette verseny, melyen a köpéstől torzult arcok látványa mellett a verseny abszurditása is többszörösen megnevettette a közönséget. A bajnokság legje’ egyébként Varga Zoltán lett 13,15 méteres köpésével.

A meggyfesztivál hét éve tartó töretlen népszerűségének értékmérője a Bringatúra és az idén először rendezett Meggyfesztivál Nekifutás is. Előbbire idén 237-en neveztek be, és tekerték végig a 100, a 65 vagy a 30 kilométeres távot. De a három kilométeres futásra is több mint félszázan vállalkoztak.

A sport mellett az igényes zenei kiválóságokkal spékelt kulturális kavalkádé volt a főszerep ezen a hétvégén a keceli művelődési ház körüli parkban, ahol pénteken a kiskunhalasi Neméranevem zenekar és a Császári Pillanatművek lépett fel, majd a NagySzínPad tehetségmutató verseny győztese a Bohemian Betyars teremtett betyáros hangulatot a nap zárásaként.

Szombaton délután Tóth Roland színész humoros hangvétele mellett csettegők csettegésének zaja hívogatta a mezőgazdasági kabriók szerelmeseit a belvárosba. A kiszuperált autóalkatrészekből összerakott, tréfásan ma már DIY furgonnak is nevezett csettegők a térség meghatározó járművei. Az egyszerű, de megbízható, ez alkalomra feldíszített járgányok, melyekkel még ma is sok gazda szállítja a gyümölcsöt, fergeteges hangulatban hasítottak végig az akadálypályán, ahol Tóth Tibor és fia Tóth Dániel bizonyult a leggyorsabbnak és a legügyesebbnek. A szombat este záróakkordjait ugyan elmosta az eső, a keceliek mégsem panaszkodtak, hisz idén épp az egyébként kedvező időjárás okán terem több meggy a környéken, mint tavaly – tudtuk meg Juhos Csaba főszervezőtől.

Megérett a meggy

A korai fajtákat már napok óta szedik a keceli termelők. A fesztiválhoz kapcsolódó június harmadikai meggykonferencián elhangzottak szerint a gazdák idén a tavalyinál lényegesen jobb árakra számíthatnak. A fagyos késő tavaszi időjárás sok helyen elvitte a magyar termés 30-35 százalékát, a FruitVeb gyümölcsbizottságának árprognózisa szerint 180-200 forintos kilónkénti feldolgozóipari árak várhatók. A friss piaci kereslet is erősnek látszik, mert a korán érő fajták szenvedték el a legnagyobb károkat az ország más meggytermő szegleteiben.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-19 08:51:33
Ünnepi szentmise és a községi díj átadása mellett számos más programlehetőség várja az érdeklődőket, úgy is mint lovasbemutató, bábelőadás, operettműsor valamint egészségügyi állapotfelmérésen vehet részt bárki. Délután 5 órától Nótár Mary lép fel a nagyszínpadon, majd a Varga Miklós Band után pár órával később lézershow veszi kezdetét.
2022-08-17 08:49:06
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés