2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Átadták az új kiskunhalasi börtönt – Dr. Tanács Eszter Tímea lett a parancsnok

Zsiga Ferenc  |  2019. 02. 23., 21:07

Pintér Sándor belügyminiszter és Tóth Tamás vezérőrnagy, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága vezetője Kiskunhalason február 22-én, pénteken délután ünnepélyes keretek között adta át a tárcavezető szerint az ország legkorszerűbb börtönét. Az átadási ünnepség részeként Tanács Eszter Tímea ezredes, a kiskunhalasi börtön élére kinevezett parancsnok, korábbi kalocsai vezető Pintér Sándortól vette át az intézet jelképes kulcsát. Az 1,7 milliárd forint értékű beruházás megvalósításán 250, más büntetés-végrehajtási intézetekből átirányított fogvatartott 122 napon át, 80 ezer fizikai munkaórát végzett. A leginkább egy modern laktanyaépületre hasonlító új kiskunhalasi, már az uniós előírásoknak mindenben megfelelő Országos Büntetés-végrehajtási Intézet legfeljebb 472 fogvatartott befogadására alkalmas.

Az első lakók február 25-én, hétfőtől érkeznek Kalocsáról, majd az ország más területeiről. Mind a büntetés-végrehajtási, mind a fogvatartotti állomány feltöltése folyamatos. Az országosan meghirdetett hivatásos büntetés-végrehajtási státuszokra közel 500-an jelentkeztek, ebből 116 fő kiképzése már megkezdődött.

Forrás: Kovács Iván / Halasmédia.hu

Az új kiskunhalasi börtön bejárásán az előzetesen regisztrált újságírók is részt vehettek, így portálunk képviseletében személyes tapasztalatot szerezhettünk a legmodernebb biztonságtechnikai eszközök alkalmazásáról, a nemzetközi előírásoknak megfelelő zárkák, körletek kialakításáról, valamint az intézet korszerű egészségügyi részlegéről.

A Kalocsai Fegyház és Börtön továbbra is büntetés-végrehajtási célokat szolgál. A tavalyi külső felújítást követően a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) tervezi az intézet belső felújítását.
bővebben ...

Külön időkeret állt rendelkezésre a fogvatartottak foglalkoztatását biztosító, száz százalékban a BV Országos Parancsnoksága tulajdonában lévő Adorján Kft. 900 négyzetméteres varrodája megtekintésére.
A börtönt úgy építették, hogy azelítéltek foglalkoztatása, női börtönről lévén szó, szabás-varrási munkavégzésének korszerű technikai, technológiai feltételei biztosítva legyenek. A munkatérhez raktárak, egyéb kiszolgáló helyiségek is tartoznak.

Forrás: Kovács Iván / Halasmédia.hu

Tanács Eszter Tímea ezredes kalauzolása mellett Pintér Sándor belügyminiszter Tóth Tamás vezérőrnagy, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának vezetőjével, valamint a tárca sajtófőnökével külön is megtekintette, járta be az egyelőre fogvatartottakra váró létesítményt.

Forrás: Kovács Iván / Halasmédia.hu

Ünnepi beszédében a belügyminiszter felidézte: 2010-ben született döntés arról, hogy a büntetés-végrehajtási intézmények legfontosabb feladata az elítéltek visszavezetése a munkaközpontú társadalomba. A Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet átadása újabb mérföldkő ezen az úton, ám ez a kilenc évvel ezelőtti állapotokhoz képest már más minőséget jelent. A 472 fő befogadására alkalmas, nemzetközi szabályozóknak megfelelő kiskunhalasi börtön nem csak büntetés-végrehajtási intézet, hanem egy korszerű munkahely – fogalmazott Pintér Sándor, mielőtt Tanács Eszter Tímea parancsnoknak átadta a börtön jelképes kulcsát.

Forrás: Kovács Iván / Halasmédia.hu

Tóth Tamás vezérőrnagy beszédében azt hangsúlyozta, hogy a büntetés végrehajtására érkező fogvatartottak foglalkoztatására, annak hasznosságára kitűnő példa a halasi börtön építése. Halason a munka nagyobb részét fogvatartottak végezték, ami jelentős megtakarítást eredményezett a büntetés-végrehajtási szervezetnek, a Magyar Államnak, ezáltal az adófizetőknek.

Mint Orosz Zoltántól, a BVOP szóvivőjétől megtudtuk, az országos toborzás és a halasi toborzó iroda működése eredményes volt. A különböző beosztásokra közel ötszázan érdeklődtek, jelenleg 116 fő képzése van folyamatban. Az új Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet a jövő hét elején kezdik feltölteni, az első fogvatartottak Kalocsáról érkeznek.

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A büntetés-végrehajtás honlapja szerint a Kalocsai Fegyház és Börtön 6327 négyzetméteres alapterületén 73 lakózárka található. Az intézménytúlzsúfolt, 240 fő a befogadóképessége, mégis több mint 350-en vannak elhelyezve. Az intézet dolgozói állománya a munka- és védőruhákat, népművészeti és háztartási textíliákat, valamint formaruhákat gyártó cég munkatársaival együtt összesen körülbelül 200-220 fő. A kalocsai börtönben fogva tartott férfi elítéltek mind a büntetés-végrehajtási intézet, mind a kft. karbantartási munkálatait ellátják. A kalocsai Fegyház és Börtön megbízott parancsnoka az Állampusztáról érkezett Ambrus Lajos alezredes lett.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 12:57:00
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK