2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Egy év kihagyás után maratoni közmeghallgatás a városházán –Fókuszban a város jelene, jövője, néhány polgár személyes ügye

Zsiga Ferenc  |  2021. 11. 24., 14:57

Legutóbb 2019. december 5-én tartotta évente egy alkalommal kötelező közmeghallgatását a városi képviselő-testület, tavaly a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések végett törölték a fórumot. Azt teljes bizonyossággal nem mondhatjuk, hogy a november 23-án, kedden 17 órakor kezdődő, Font Sándor országgyűlési képviselő részvételével tartott közmeghallgatás ezért tartott közel 4 órán át, de tény: a hozzászólók - időkeret nem lévén – terjedelmesen, a legkülönbözőbb területeket érintve adhatták elő problémáikat, tehettek fel kérdéseket, vagy mondhatták el véleményüket. Ebből következik, hogy a feltett kérdésekre adott válaszok is elhúzódtak. A polgármester időigényesnek, de nem megkerülhetőnek nevezte, hogy mindenki szabadon elmondja a véleményét, közvetlenül kérdést intézzen a város vezetéséhez, ugyanakkor a meglévő elektronikus felületeket is erősen ajánlotta a problémák gyors közvetítésére. Ezzel együtt több olyan lényeges kérdés, vélemény, és az arra adott válasz hangzott el, ami több területen mások számára is új információt jelent, előrébb viheti a város üzemeltetését, fejlődését.

Szinte biztos volt, hogy a közmeghallgatást megelőző napon, kizárólag a Szentháromság téren folyó munkálatokról tartott képviselő-testületi ülés, a meghozott döntés éppúgy szóba kerül, mint a jelenlegi uszoda és gyógyfürdő helyzete, vagy az azt váltó jövőbeni vizes komplexum, ami mint elhangzott, legkevesebb tízmilliárdos fejlesztésből valósulhat meg.

A FÓRUMON MEGISMERT JÓ HÍR, HOGY VÁRHATÓAN JANUÁRBAN MÁR A NYILVÁNOSSÁG ELÉ TÁRHATÓ TERVEK IS LESZNEK AZ ÚJ USZODÁRÓL, FÜRDŐRŐL.

Ráadásul ha egy pályázati lehetőséget sikerül megragadni, az uszoda alatt lévő területet is megkutatják egy új technológiával, hogy úgynevezett rétegfúráson keresztül jusson a létesítmény a jelenleginél melegebb vízhez. Ez rendkívül fontos, hiszen mint köztudott, jelenleg a felszínre hozott vizet elavult, elhasználódott eszközökkel, tetemes költségen kell a megfelelő hőmérsékletre melegíteni.

A közmeghallgatás legfeljebb 6-8 főnyi, nem hivatalból jelen lévő közönségét tekintve leginkább az volt a szembetűnő:

KEVÉS KIVÉTELLEL ÉVEK ÓTA UGYAN AZOK KÉRNEK SZÓT, ÉS AHOGY KORÁBBAN, MOST IS, NEMHOGY FIATALOK, DE MÉG KÖZÉPKORÚAK SEM ÉREZTEK KÉSZTETÉST ARRA, HOGY EGY ILYEN FÓRUMON ÁLLJANAK KI, ÉS NEVÜKET, LAKCÍMÜKET MEGADVA INTÉZZENEK KÉRDÉST, VAGY ALKOSSANAK VÉLEMÉNYT A VÁROS DOLGAIRÓL.

Ennek oka egyébiránt az is lehet, hogy az aktuálisan felmerülő problémákat a jelenlegi képviselő-testület, városvezetés megalakulása óta elektronikusan, a nap bármely szakában, bárki eljuttathatja a városüzemeltetéshez, a közterület rendjével foglalkozókhoz, a városgazdához, és a polgármesteri fogadóórák időkeretét is mind többen kihasználják.
Mint megtudtuk, sokan, szinte napi szinten élnek ezzel a lehetőséggel, így a jelzett problémájuk orvoslása is gyorsabb.

Ha már itt tartunk, a közmeghallgatáson elhangzott, hogy

A HAGYOMÁNYOS, SZEMÉLYES ÜGYINTÉZÉSHEZ SZOKOTT, VAGY AHHOZ RAGASZKODÓ KALOCSAI POLGÁROK, AZ IDE ÉRKEZŐK A VÁROSHÁZA ÉPÜLETÉNEK SARKÁN BERENDEZETT, HAMAROSAN MEGNYÍLÓ INFORMÁCIÓS IRODÁBAN IS TÁJÉKOZÓDHATNAK A HELYI PROGRAMOKRÓL, JEGYET VÁLTHATNAK AZ ELŐADÁSOKRA, ÉS EGYÉB ÜGYEKBEN IS BEJELENTÉST TEHETNEK, ILLETVE TÁJÉKOZTATÁST KAPNAK ARRÓL, HOVÁ FORDULHATNAK.

A közmeghallgatást megnyitó dr. Filvig Gézaelsőként a meghívásának eleget tevő Font Sándor országgyűlési képviselőt köszöntötte, aki végig ott volt a fórumon. A képviselő a neki címzett kérdéseket úgy válaszolta meg, hogy azokból egyértelműen kiviláglott: alaposan tájékozott, szinte naprakész a várost érintő ügyekben, jó az együtt gondolkodás, az információáramlás és az együttműködés a város vezetésével.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek


A közmeghallgatás bevezető részében a polgármester az elmúlt közmeghallgatás óta történt eseményekről, elvégzett feladatokról adott áttekintő tájékoztatást. Külön fejezetet szánt az évekkel korábbinál magasabb színvonalon teljesítő, a Vagyonhasznosító Kft-nél lévő városüzemeltetésnek, a Kalocsai Innovációs és Kulturális Központ (KIK) minden előbbinél több, és magasabb színvonalú rendezvényeinek, az oda érkező pályázati forrásoknak, valamint a képviselő-testület és a hivatal működésének.

A mondottak alátámasztására konkrét számok is elhangzottak, amelyek így összesítve még azokat is elgondolkodásra késztette, akik résztvevői, vagy munkájuknál fogva figyelemmel kísérői ezeknek az eseményeknek. A polgármester összefoglalójában a pandémia következtében bevezetett intézkedésekről, és azok forrás oldalról is beszélt. Az elhangzottak bővebb ismertetésére azért nem vállalkozunk, mert minderről folyamatosan és részleteiben adtunk tájékoztatást.

Font Sándor országgyűlési képviselő átfogó, a kormányzati és a parlamenti munkát érintő összefoglalójában néhány kiemelkedő megállapítást is tett.
Ezek közül való, hogy az elmúlt szűk két év ugyan a „Covid fogságában” telt, de ez nem hátráltatta a parlamenti munkát, az országgyűlés az előre tervezett feladatait a törvényalkotás és az egyéb területeken maradéktalanul elvégezte.
A választás előtt hátra van még a köztársasági elnök választása, ám a tavaszi ülésszakban törvénykezés már nem lesz. A képviselő a továbbiakban ismertette a gazdaság és a családok támogatása érdekében hozott döntéseket, amelyek pozitív hatásai a kalocsai vállalkozásokat, és különösen a gyermekeket nevelő családokat érinti kedvezően.
Beszélt a 13. havi nyugdíj visszaállításáról, és számokon, fekete statisztikán keresztül hívta fel a figyelmet az oltakozás szükségességére.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek


Font Sándor az úthálózat fejlesztéssel kapcsolatbankifejtette: az építéssel járó jelenlegi bosszúságot majd feledteti, ha márciusig átadják a 74 kilométernyi megújult útszakaszt. A képviselő kitért a Kiskőrös felől bevezető út korszerűsítésére, amelyre a tengelyterhelés növelése miatt van szükség, már az épülő Kalocsa-Paks Duna-hídra való felhajtás jegyében.

A képviselő beszélt a Duna-híd várható kedvező hatásáról, a kerékpárút fejlesztés nyomán megépülő, a Duna mindkét partján futó kis és nagyobb túrakerékpárút kör megvalósulásáról, ami az ország második leghosszabb ilyen útja lesz.

FONTOS BEJELENTÉS HANGZOTT EL AZ 51-ES ÚT, ÉS A FOKTŐ-BÁTYA ELKERÜLŐ ÚT ÉPÍTÉSÉVEL KAPCSOLATBAN IS.

Mint a képviselő aláhúzta: a terveket és engedélyeket idén október 21-én leszállították, így november 5-én kezdődhet a nyomvonalat érintő kisajátítás, területvásárlás. Szó volt arról is, hogy a jelenleg nagyon rossz állapotban lévő Kalocsa-Meszes kerékpárút is ennek a fejlesztésnek a részeként újul meg.

Az 51-es főút, Ipari bekötőút kapcsolatánál körforgalmat alakítanak ki. A tervek már idén áprilisban elkészültek. Az ezzel kapcsolatos területrendezés még az idén decemberben megkezdődik, az új körforgalom építés területét 2022. júniusában adják át a kivitelezőnek.

A képviselő szerint olyan két rossz állapotban lévő óvodával még nem találkozott, mint amivel Kalocsán szembesült, hiszen szinte vészhelyzeti állapotok uralkodtak. Az új óvoda és az Ifjúsági Házban kialakítandó ideiglenes óvoda megoldást jelent, de egy újabb óvodára is szükség lesz – szögezte le Font Sándor, aki szólt az uszodafejlesztésről is, ami egy építendő szállodával együtt 10-20 milliárd forint közötti beruházásban épülhet meg.
Font Sándor nem ígért gyors megvalósítást, de azt igen, hogy minden fejlesztési forrással rendelkezőnél szorgalmazza a kivitelezést, ám majd a kalocsaiak elé tárt, már jóváhagyott tervek birtokában beszélhetünk konkrét összegről. A képviselő azt is megemlítette, hogy a közmeghallgatás napján dr. Filvig Géza meghívására járt a városban az orosz nagykövet, akit közösen fogadtak a polgármesterrel és a város bemutatásán túl az épülő Duna-hidat is megtekintették. A cél a gazdasági, kulturális kapcsolatok elmélyítése.

A képviselői beszámolót követően dr. Filvig Géza megköszönte, hogy Font Sándor nagy figyelmet fordít a Kalocsán jelentkező igényekre, folyamatosan tájékozódik a város életéről, szoros munkakapcsolatban áll a város vezetésével, a gazdaság szereplőivel. Bármilyen kérdésben számíthat a képviselőre.

Amint az a közönség sorait áttekintve várható volt, ezúttal is Varajti László, a város nyugalmazott műszaki osztályvezetője hozzászólása bizonyult a legösszeszedettebbnek. Ám mivel nagyon sok területet érintett, és véleményt is megfogalmazott, az még így is hosszúra nyúlt.

A nyugdíjas mérnök örömmel nyugtázta, hogy megindult a Duna-híd építése, de azt sajnálatosnak nevezte, hogy a város fejlődése lelassult, legfeljebb stagnál, aminek egyik hozadéka lehet, hogy a lakosság száma mintegy háromezer fővel csökkent (Jelenleg 15.085 fő - A szerk.).
Mint megállapította, a város mezőgazdasági területe kicsi, és míg eddig a Duna elválasztott bennünket a fejlettebb Dunántúltól, most a híd összeköthet bennünket, és esélyt ad a felzárkózásra.
Kiskőrös, Soltvadkert fejlődésének dinamizmusát látva is van behozni valónk, holott Kiskőrös csak közel 50 éve város, de a gazdasági potenciálja, adóerő-képessége sokkal nagyobb -mondta Varajti László, aki szólt arról is:
1987. óta működik a városban uszoda és fürdő, ahol alig történt fejlesztés. A felszólaló emlékeztetett: amikor Varga Mihály a kampány idején a városban járt, Kalocsának egy korszerű fürdőt ígért, ezért most kérjék a támogatását. (Ezzel kapcsolatban a képviselői és a polgármesteri tájékoztatóban elhangzott, hogy készülnek a várhatóan januárban a város lakossága elé kerülő tervek.)

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Varajti László a felől is érdeklődött, mi lesz a kórház még mindig rendkívül rossz állapotban lévő „D” épületével, amiről ugyan tudja, hogy állami tulajdon, de mégiscsak a kalocsai és környékbeli embereket kell, hogy szolgálja, jelenleg méltatlan körülmények között.
A felszólaló kérdést tett fel még a Foktői úti laktanya további sorsáról, a sportcsarnokhoz közeli, az egykori állami gazdaság központja helyén lévő, beépítetlen és hasznosítatlan területről. Ez utóbbi ugyan magánkézben van, de mégiscsak kezdeni kellene valamit ezzel a jó fekvésű területtel- vetettet fel a hozzászóló.

VARAJTI LÁSZLÓ AZ ELMONDOTTAKON TÚL A LEGNAGYOBB TERJEDELEMBEN A SZENTHÁROMSÁG TÉRREL FOGLALKOZOTT,

visszautalva az előző napi testületi ülésre és az ott hozott határozatra, amely szerinte rossz, mert megengedi, hogy a forgalom továbbra is érintse a Szentháromság teret.
A nyugdíjas mérnök felhívta a figyelmet: Kalocsa rendezési terve már 50 éve előirányozta, hogy az akkor Hősök terének nevezett Szentháromság térről vezessék el a forgalmat. Most, amikor több százmillió forintot ráköltve megújul a tér, megtalálták az őskeresztény templom romjait, eljutottak oda, hogy a tér rekonstrukciója befejezés előtt áll, ezt szerinte nem szabad sem meglépni, sem megengedni.
Már csak azért sem, mert az előző napon érsek atya ígéretet tett két egyházi ingatlan és az út megépítésére kapott forrás átadására, csakhogy a forgalom ne érintse a város főterét, legyen egy egységes, turisták által látogatható, egyedi értékekkel rendelkező barokk tere Kalocsának.

Ha el akarunk érni valamit, tűrni kell” – szögezte le Varajti László, aki a Sétálóutcával kapcsolatos ellenérzéseket hozta fel példaként. Mint mondta, mára már mindenki által megszokott és elfogadott, hogy ott nincs járműforgalom, hiszen ez lett a város civil életének a központja. A forgalom nélküli Szentháromság tér lehetne a szakrális és turisztikai központ.

A mérnök elismeréssel szólt az eddigi kivitelezés színvonaláról, és mint hangsúlyozta: bár ellenérzéseket válthat ki egyesekben a véleménye, most, amikor minden lehetőség adott ahhoz, hogy a város és az egyház együttműködése révén egy régi célkitűzés megvalósuljon, egy egységes tér alakuljon ki, nem szabad megengedni, hogy a forgalom a téren áthaladjon.  Varajti László a beszédét azzal zárta: Mégis, kinek az érdeke a tegnapi döntés? Az ellenzők ellenére a fejlődést kell szolgálni!

A felszólalásra elsőként dr. Filvig Géza adta meg a választ.

A polgármester arra a kérdésre, hogy „Kinek az érdekét szolgálja?” azt a választ adta: a lakosság érdekét, akiknek a véleményét a képviselők tolmácsolják. A polgármester leszögezte:

Ön félreértésben van, mert nincs elvetve az elkerülő út, de a jelenlegi fejlesztést a hatályos megállapodás szerint be kell fejezni, mert egy új elkerülő útnak a megvalósítása - az előkészítő munkálatokkal együtt - legalább két évet vesz igénybe.”Nem igaz az az állítás sem, hogy az önkormányzat „oda tett az érsekségnek”, mert személy szerint én is lojális vagyok az egyházzal, érsek atyával.
Ugyanakkor

A főépítész asszony vezette építkezés 6,5 éve folyik, és elfogyott a lakosság türelme. Most sem tudtak választ adni arra, hogy az előhozott ötletet, a forgalom elterelését konkrét időponthoz kötve mikorra lehet megvalósítani. A válasz az volt: ezt nem lehet előre tudni. Következésképp marad életben az eredeti szerződésbe foglalt határidő, azaz a teret a forgalom számára december 31-ig meg kell nyitni” mondta dr. Filvig Géza.

A polgármester a város fejlődéséről szóló megállapításra reagálva kifejtette: „kirakatberuházások” valóban voltak, azok fontosságát nem vitatva azonban most az új Duna-híd , a Paks II. jelent kitörési pontot a városnak. A városvezető aközött is párhozamot vont, hogy míg Kiskőrösön a gazdaság fejlettségi szintje miatt 1,9 milliárd forint az iparűzési adóbevétele a városnak, addig ez Kalocsán 660 millió forint.

A reális cél így is csak az lehet, hogy Kalocsán legalább 5-8 éven belül elérjük az egymilliárdos iparűzési adóbevételt.” A „D” épület további sorsával kapcsolatban Font Sándor adott választ.

A képviselőelmondta: az épületen az alapvető állagmegóvás a tetőt érintően megtörtént, de egyelőre nincs döntés arról, hogy lebontják, vagy teljeskörűen felújítják az építményt. Korábban konkrét elképzelés volt arról, hogy a Paks II. beruházáson dolgozó munkaerő elsődleges ellátó helye lesz a kalocsai kórház, mert közelebb van az építkezéshez, mint a paksi és a szekszárdi intézmény. Ám az orosz partner már azt is felvetette, hogy mobilkórházat telepít az építkezés közvetlen közelébe, orosz egészségügyi személyzettel. Ez egy új irány, ami még nem végleges, így egyelőre meg kell várni, míg a végleges döntés megszületik.

A közmeghallgatás további részében mások mellett, de kiemelten Szabóki László, Turi Tibor, Spuller György fogalmazott meg közérdeklődésre számot tartó véleményt, javaslatot, és tett fel kérdéseket, amit dr. Bagó Zoltán és Szabó Balázs képviselők kérdéseivel és az azokra adott válaszokkal együtt itt láthatnak, hallhatnak.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A közmeghallgatást a Kalocsa TV YouTube csatornáján is megtekinthetik!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 07:56
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 24., 11:53
A megtermelt ételek 1/3-át nem eszi meg senki. Így rengeteg étel teljesen kárba megy. Jó minőségűek is, amely még fogyasztható állapotban vannak. A Munch egy egyszerű megoldást kínál arra, hogy az ételgazdálkodás fenntarthatóbb legyen környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is! Még >>>
2024. 02. 23., 12:30
Közeledik március 8.-a, vagyis a nőnap. Kedveskedjünk a hölgyeknek! Még >>>
2024. 02. 23., 08:59
Szerencsére a csapda fogai kopottak voltak, így az csak összeszorította a kutya testét és légzési nehézségeket okozott. Még >>>
2024. 02. 22., 13:55
Novák Katalin köztársasági elnök lemondása után dr. Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasolják a frakciók a legmagasabb közjogi méltóság betöltésére. Még >>>
2024. 02. 22., 10:11
A rendőrök éjt nappallá téve keresték a bűnelkövetőt, akit végül sikerült is beazonosítani. Még >>>
2024. 02. 22., 09:56
A részletekről dr. Kasziba István tájékoztatta portálunkat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK