2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Óriási a csalódás a Kunszt József utcai óvodában, helyettük az Újvárosi óvoda költözik az újonnan épülő gyermekintézménybe

Zsiga Ferenc  |  2021. 04. 26., 09:09

Hetek óta feszült a hangulat a Kunszt József utcai óvodába járó gyermekek szülei és az ott dolgozók körében, ugyanis most vált egyértelművé: hiába várják évek óta, hogy intézményük költözik a most újonnan épülő Petőfi Sándor utcai óvodába, ez mégsem következik be. A tényről, hogy az új óvodában az időközben életveszélyessé nyilvánított Újvárosi óvoda - jelenleg más intézményekbe szétosztott - csoportjait helyezik el véglegesen, dr. Filvig Géza polgármester hivatalosan április 22-én, csütörtökön délután tájékoztatta a szülői munkaközösség felháborodásuknak is hangot adó tagjait, valamint az óvónőket és dajkákat.

Az érintettek elé közvetlenül kiálló polgármester elismerte: az indulatok számára is érthetőek, hiszen a Kunszt József utcai óvoda állagmegóvási, karbantartási igényeit azzal utasította el a korábbi önkormányzat: ezt a kis időt még bírják ki, úgyis a város legkorszerűbb gyermekintézményét tudhatják majd magukénak.

Mint a helyszínen megtudtuk: az új intézmény pályázati forrásból történő megvalósításának elhúzódása, az eredetileg 150 fő befogadására alkalmas Petőfi Sándor utcai óvoda létszámának 75 főre történő redukálása még mindig, annak ellenére éltette a Kunszt József utcaiakban a reményt, hogy a tornaterem teteje – ott jártunkkor is - szitaszerűen engedi át a vizet, a falak feláztak, penészesek, edényekbe, gyermekfürdető-medencékbe fogják fel a vizet. Így ezt az épületrészt teljesen le kellett zárni. Mint a szülők és a dolgozók a találkozó alkalmával elmondták: szinte folyamatos a csatornarendszer eldugulása, az óvodában tíz éve nem volt tisztasági festés, ahol a falak penészesek, azt képekkel próbálják eltakarni. Kényszerből a korábbi étkezőt alakították át tornateremmé, így a gyermekek étkezését a csoportszobákban tudják biztosítani.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A tiborci panaszokat a polgármester empatikusan, és érezhetően lesújtva fogadta. Már csak azért is, mert a szülőkkel való találkozás előtt Katus Györgyné intézményvezetővel, Rakovics Brigitta tagintézmény vezetővel és Boromisza Viktor városüzemeltetési osztályvezetővel bejárta az épületet. Az akkor még csak szemerkélő esőben maga is láthatta, miként zúdul be a víz az ugyan használaton kívüli, de azért mégis az épület részét képező, szinte csernobili állapotokat mutató, egykor a város legnagyobb és legmodernebb óvodai tornatermébe.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A találkozót Katus Györgyné intézményvezető nyitotta meg, köszöntötte a fórumot kezdeményező dr. Filvig Gézát és munkatársait, a megjelent közel 20 szülőt, majd a szót átadta a polgármesternek.

Dr. Filvig Géza elmondta:

„Szükségesnek éreztem, hogy ebben a rendkívüli helyzetben személyesen találkozzam önökkel és személyesen adjak tájékoztatást a kialakult helyzetről.

Az itt és a korábban az Újvárosi óvodában látottak miatt is nagyon le vagyok sújtva, és ebben a patthelyzetben, amibe kerültünk, sajnos nem éppen kedvező tényekről, hírekről tudok beszámolni.Megértem a felháborodásukat, mégis arra kérem önöket, türelmesen hallgassák végig az óvodák állapotáról, helyzetéről szóló tájékoztatásunkat, amelyben azt szeretném megvilágítani: milyen okok miatt kellett ezt a nehéz, sokak számára sérelmes döntést meghozni. Nehéz döntés előtt áll a városvezetés, hiszen ahogy most is szembesültem ezzel, 2008 óta a Kunszt József utcai óvodára gyakorlatilag nem költöttek. Így annak állapota ugyan még megfelel a szakmai minimumfeltételeknek, de kétségtelen, hogy megérett arra, hogy az itt nevelkedő gyermekek és a dolgozók is korszerűbb, élhetőbb körülmények közé kerüljenek.

Ugyanakkor van egy másik, 100 gyermeket befogadó gyermekintézményünk, az Újvárosi óvoda, ami a Kunszt utcainál is rosszabb, mondhatni nagyon rossz állapotban van. Sajnos azt a hatóság a fűtési szezon közepette életveszélyessé nyilvánította. Felelős vezetőként nem vállalhatta fel senki, természetesen én sem, hogy ilyen körülmények között mégis működteti az óvodát, amelynek elsőként az elektromos rendszere mondott csődöt. A szakemberek felmérése után nyilvánvalóvá vált, szinte isteni csoda, hogy nem történt nagyobb baj, nem gyulladt ki az épület a nagyfokú elhanyagoltság miatt.

Ebben a helyzetben az ott lévő gyermekcsoportokat ideiglenesen másik óvodákban kellett elhelyezni, és jelenleg is ott vannak. Az előzményekhez tartozik, hogy az előző önkormányzat 2017-ben nyújtott pályázatot egy 150 fős óvoda építésére, amit időközben vissza kellett venni 75 főre. Ezt a már csökkentett létszámú óvodát kellett volna a megnyert 400 millió forintból megépíteni, de ez a munka a kellő fedezet hiánya miatt nem kezdődhetett meg.

Így érkeztünk el 2019 novemberéhez, amikor a jelenlegi önkormányzat kezdte meg működését, és ekkor derült ki számomra is egyértelműen, hogy az óvoda építésének tényleges költsége 540 millió forint. Egy időre nálunk is állt az óvoda építése, hiszen plusz forrást kellett szerezni, ami végül sikerült. Természetesen érzékeltük, hogy valójában 150 fős óvodára lenne szükség, de abban a helyzetben még a plusz 140 millió forintnak is örülni kellett, hiszen annak megérkezése után megkezdődhetett a beruházás, és aki arra jár, láthatja, hogy jó ütemben halad.

Közben az Újvárosi óvodában azzal szembesültünk, hogy rossz a fűtési rendszer, fáznak a gyerekek. Az épület állapotáról is ekkor derült ki, hogy életveszélyes. Mint mondottam, senki nem vállalta fel, felelős vezetőként én sem, hogy ott a továbbiakban gyermekek tartózkodjanak, hiszen csak a szerencsén múlott, hogy nem történt komolyabb baj. Akár elektromos meghibásodásból tűzeset. Minderről bárki, így utólag is meggyőződhet.

Ám most itt vagyunk, és a Kunszt utcai óvodát bejárva sem tudom azt mondani, hogy ez most így jó, és ez így maradhat. Csak azért az értsék meg, hogy ebben a helyzetben a kevesebb rosszal járó döntést kell meghozni. Ugyan ideiglenesen szétosztottuk az Újvárosi óvoda csoportjait, de a tartós csoportszétosztás nem felel meg a szakmai és az egyéb jogszabályi követelményeknek.

Patthelyzetben vagyunk, amelyről elmondhatom: rettentő méltatlan, hogy egy Kalocsa méretű és szintű településen ilyen szintre romlottak le az óvodák. Mindez természetesen nem egy év alatt történt, hanem ezt jóval megelőzve elkezdődött. Visszakanyarodva az új óvodához. Mint mondtam, hiányzott 140 millió forint az építéshez, amivel 2019. év végén szembesültünk. Arról kellett dönteni, vagy visszaadjuk a pályázatot, vagy megy a küzdelem, hogy a 400 milliós száz százalékos támogatás mellé még 140 millió forintot kapjunk. Ezt meg is kaptuk, így mondhatnánk, mindez innen sikertörténet. Ám nyilván nem tudjuk mondani, mert mégsem az. Ugyanis van még további 75 óvodás korú gyermek, akiknek szintén korszerűbb körülmények közötti elhelyezéséről kell gondoskodni.

Újabb 500-600 millió után kell menni

Így most újabb 500-600 millió után kell menni, hogy egy újabb óvoda építését tudjuk elkezdeni.

Legnagyobb sajnálatomra azt tudom mondani a Kunszt utcába járó gyerekek szüleinek, hogy az épülő új óvodába az Újvárosi óvoda tud költözni, és a Kunszt utcai óvoda egyelőre itt marad, mert ahogy említettem, az Újvárosi óvoda életveszélyessé lett nyilvánítva. Azért vagyok itt, hogy önökkel közösen tekintsem át: minél rövidebb időn belül miket kell megoldani.Azt talán érzékelik, amit a törvényi szabályozás sem enged, hogy az óvodai csoportok tartósan másik intézményekbe legyenek szétosztva. Ilyenformán tehát az Újvárosi óvoda 100 fős gyermeklétszámával kezdenünk kell valamit.

Senkivel sem szeretnék vitatkozni, ugyanis nincs jó megoldás. Annyit sikerült elérni: a jogszabály értelmében minden tanév végén, június és szeptember között lehet intézményi átalakításokat végezni, de engedélyt kaptunk, így a költözést ezúttal év közben is megtudjuk oldani.”– mondta dr. Filvig Géza.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A polgármester hozzátette:

Mindent elkövetek annak érdekében, hogy előteremtsük azt az 500-600 millió forintot, amibe egy másik új óvoda építése kerül. Ha a pénz meg lesz, attól számítva annak is körülbelül egy év lesz az építési ideje, és utána tud majd a Kunszt utcai óvoda költözni. 2019 októbere óta látom el a polgármesteri tisztséget, így nem én terveztem, ki hová menjen, hanem sajnos a kényszerű körülmények alakítják így. Ez nekem is nagyon sérelmes, és szomorúnak tartom, hogy nem 150 fős óvodát tudtunk építeni.

Azt viszont itt és most meg tudjuk beszélni, melyek azok az akut problémák, amelyek ennek az óvodának reményeim szerint a 1,5 – 2 éves további működéséhez elengedhetetlenek.

Nyilván a bejáró burkolatát úgy fogjuk megcsinálni, hogy ne legyen balesetveszélyes, és minden mást is, még ha erre 10-20 millió forintot is kell rászánni. Gyermeken nem spórol az önkormányzat!Ám kérem, értsék meg önök is, hogy rettentően nehéz és szűk a mozgástér, hiszen nincs az önkormányzatnak több száz millió forintja, ami fölött rendelkezne, hogy ebből a helyzetből saját magunk kilábaljunk. Mert ha lenne, biztosan óvodát építenénk belőle. Nagyon szeretem a gyerekeket, és ahogy önök is, a legjobbat szeretném nekik, de jelenleg nincs több lehetőségem, nagyobb mozgásterem. Sajnos ebben a helyzetben ettől jobb megoldást nem tudunk.

Én vagyok most itt önök előtt, és nagyon sajnálom, hogy akik miatt ezek a körülmények így alakultak, akiken ez múlott, nincsenek itt. Mint hivatalban lévő polgármesternek nekem kell itt állnom és vállalnom az elmúlt több tíz évnek az elhanyagoltságát. Nekem kell ezt megmagyarázni, és kellene hirtelen megoldani.”

Mindent megteszek érte, de ezt sajnos nem tudom egy-két hónap alatt megoldani. Viszont azon vagyok, hogy minél előbb el tudjuk kezdeni az új óvoda építését, amely ha elkészül, akkor tud majd a Kunszt József utcai óvoda költözni.” – szögezte le a polgármester.

Ezt követően Boromisza Viktor részletesen ismertette az Újvárosi óvoda azon műszaki állapotát, amely miatt azt életveszélyessé nyilvánították. Ezt a beszámolót a szülők egy ideig türelmesen hallgatták, de láthatóan, a bekiabálások miatt hallatóan is, inkább a saját óvodájuk további sorsa foglalkoztatta őket.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az egyik közbevetett kérdés az volt: erre az óvodára akkor továbbra sem fognak költeni?

A polgármester válaszolt:
„De igen, ez most nem pénzkérdés, mert ha az Újvárosi óvodát pár tízmillió forintból tudnánk használható állapotba hozni, akkor azt megtennénk, de nem tudjuk.

Ezért most feltérképezzük, itt mit kell megoldani. Kérem, mondják el, melyek azok a gyakorlatban jelentkező problémák, amiket legszükségesebb orvosolni. A hátsó tornaterem tetejével sajnos most nem tudunk mit kezdeni, de minden mást rövid időn belül meg fogunk oldani.”  - mondta a polgármester, aki végül abban maradt a jelen lévőkkel:

május 15-ig felmérik a legszükségesebb igényeket, hogy a Kunszt József utcai óvoda az új óvodába költözéséig a lehető legjobb körülmények között tudja betölteni a funkcióját.” Talán a fórum hangulatának érzékeltetése érdekében néhány felvetést, kérdést, és az arra adott választ is érdemes bemutatunk.

-Mi már annyi ígéretet hallottunk, hogy nem látunk garanciát arra, hogy azt betartják, hiszen azokból korábban nem lett semmi. Ez alatt a jó pár év alatt sokszor ígérték, hogy ez lesz, meg az lesz, de amikor számon kértük, azzal söpörtek bennünket a szőnyeg alá: úgyis megyünk az új óvodába, amiből aztán nem lesz semmi – mondta az egyik szülő.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


- Ha én csak ígérgetni szeretnék, akkor nem jövök el ide, személyesen feltérképezni a problémákat, és nem állok ki önök elé, hogy mit tudunk, és mit nem tudunk tenni.
Nem várom el, hogy ennek az önök számára megítélésem szerint is nagyon kedvezőtlen bejelentésnek örüljenek, de számon lehet kérni rajtam, amiket most megígérek – válaszolta a polgármester.

- Ha már tisztasági festés lesz, és arra nem 10 évet kell várni, már előreléptünk- mondta egy másik szülő.

- Kalocsa Város Önkormányzata ha valamin nem fog sportolni, azok a gyerekek. A JETA pályázaton nyert 13 millió forintot is játszótérfejlesztésre kértük. Fontos, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Felhatalmazok mindenkit, hogy amit mondok, és nem teljesül, azt rajtam számon kérje. Amikor bejöttem, és amit a tornateremben láttam, az szörnyű. Szinte nem hittem a szememnek, tehát megértem az aggodalmaikat.

Ezt az óvodát valahogy, erőnkhöz mérten kárpótolni szeretném, amint a pandémiás helyzet engedi. Méltatlan, hogy a 21. században egy Kalocsa méretű településen ilyen óvodába kell hozni a gyerekeket, de mindent megteszek, hogy ez megváltozzon – mondta a polgármester, aki azt is kifejtette:

Az a hosszútávú stratégia, ha a plusz 75 fős új óvodát megépítjük, akkor a Kunszt utcai biztosan oda költözik. A most üres Újvárosi óvodát pedig felújítanánk, ugyanis az egy nagyon jó adottságokkal rendelkező létesítmény. Nagyon szép az udvara, jó az elhelyezkedése, ezért azt azért is fel kellene újítani, mert ha további óvodai férőhelyekre lesz szükség, azt ott meg tudjuk majd oldani.” A polgármester a Kunszt József utcai óvodában tett látogatását a közösségi médiában is közzé tette, ott ezt írta:

„Tegnap délután a Kunszt utcai óvodában jártam, és sajnos rossz hírt kellett vinnem az ottani szülői munkaközösségnek.

Az eredeti terv, miszerint a Kunszt utcai gyerekek költöznek városunk új óvodájába meghiúsult. Időközben az Újvárosi Óvoda épületét alkalmatlannak és veszélyesnek minősítették szerepének betöltésére, és további törvényes működésének feltétele az, ha új telephelyen folytathatja működését. Emiatt kell az oda járó gyermekeket elhelyezni az új óvodába, így sajnos a Kunszt utcaiaknak kell várniuk, amíg az ő helyzetüket is sikerül megoldanunk. Teljes mértékben megértem a szülők csalódottságát, és együtt érzek velük! Nagyon nehéz döntés volt ez számomra is, azonban meg kell érteniük, hogy az elmúlt évtizedek alatt ilyen mértékben elhanyagolt óvodáink rendbetétele óriási terhet ró jelenleg önkormányzatunkra.

Csütörtökön ígéretet tettem a szülőknek és az óvoda dolgozóinak, hogy amint a járványhelyzet engedi, az épületen és udvarán javítási munkálatokat fogunk végezni, hogy az oda járó gyermekek biztonságosabb környezetben tudják az elkövetkező időszakot eltölteni, amíg az új óvodaszárny is elkészül.”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 11., 15:30
„Ez a park szimbolizálja a városért végzett munkámat, amelyben mindig a legfontosabb szerep annak jutott, hogy mi az, amire szüksége van az embereknek, hol kell és lehet azokat megvalósítani, és hogyan tudom előteremteni rá a fedezetet.”

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 16., 16:11
A NAV ellenőrei gyakorlatilag mindent ellenőriznek, amire a helyszínen lehetőségük van. Még >>>
2024. 04. 15., 11:40
A sporttörténelmet író világbajnok egy nemzetközi verseny miatt nem tudott részt venni a március 15-i ünnepségen. Még >>>
2024. 04. 15., 11:36
A 85 évvel ezelőtt mért 28,7 fokos rekordot múlta felül az új napi rekord. Még >>>
2024. 04. 15., 07:22
Részletfizetés – maximum öt részletben – 2024. június 30-ig kérhető. Még >>>
2024. 04. 14., 09:50
Öt helyszínen 7 embert fogtak el a rendőrök. A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Kecskeméten. Még >>>
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK