2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A kalocsai zsidóság elhurcolásának 77 évfordulójára emlékeztek – Főhajtás és koszorúzás a volt zsinagóga mellett

Illés György Cinó  |  2021. 06. 22., 08:43

A zsidóság és cigányság sorsközössége, a nácik által való üldöztetésük, elhurcolásuk és szenvedéseik nyomán az idei megemlékezésen Sztojka István CNÖ elnök mondott emlékező beszédet. Az önkormányzat nevében Simon Zoltán alpolgármester, valamint Tihanyi Tiborné és Kákonyi István képviselők helyeztek el koszorút az egykori zsinagóga – ma városi képtár – Hunyadi utcai épülete melletti téren található emlékműnél, emlékezve a fekete gránit emléktáblán nevükkel szereplő áldozatokra.

A megemlékezés felütéseként egy tradicionális zsidó siratóének hangzott el hanghordozóról, majd Póli Róbert szavalta el Radnóti Miklós Harmadik ecloga című versét, megadva a megemlékezés alaphangulatát.
Ezt követően Sztojka István mondott emlékező beszédet.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Tragikus esemény emléknapja a mai, 2009 óta ez a nap a kalocsai zsidóság emléknapja: 77 évvel ezelőtt, 1944. június 18-án a német megszállókkal kollaboráló hatóságok megkezdték a kalocsai zsidóság deportálását.

Hozzávetőlegesen hatszáz izraelita embert hajtottak embertelen módon végig a kalocsai főutcán, hogy a szegedi gyűjtőtáborba vigyék őket, majd onnan Auschwitzba, hogy gázkamrákba terelve az embereket, nőket, férfiakat, fiatalokat és időseket legyilkoljanak egy ordas eszme miatt. A legtöbbjük soha nem tért onnan vissza.

A szónok fölidézte édesapja, a szegény, árva gyermek tapasztalatát a kalocsai zsidókról, akiktől sokszor kapott enni, amivel megmentették az éhhaláltól.

Sztojka István párhuzamot vont a zsidók és a cigányok által átélt szenvedések és borzalmak között, elismerve, hogy jelentősen több zsidó ember veszett oda a haláltáborokban, mint cigány.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


De mi is, közösségünk is megélte, illetve a fiatalabb nemzedék átérzi, hogy milyen volt megalázva, állatok módjára hajtva, marhavagonokban szállítva az embereket.”

Nemzetiségi vezetőként és civilként is fontosnak tartotta, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk, hogy a történelem ne ismételje meg magát, hogy az emberek vallásuk, identitásuk és származásuk miatt ne kerüljenek ismét ilyen helyzetbe.

„A MI GENERÁCIÓINK NEM FELELŐS AZÉRT, AMI TÖRTÉNT, DE AZÉRT IGEN, HOGY SOHA TÖBBET NE TÖRTÉNHESSEN MEG!”

– mondta Sztojka István, aki emlékezését Radnóti Miklósnétól származó idézettel zárta:

Most már biztosan nincs meg. Le merem írni, mert így van. Isten elhagyott engem, le merem írni, mert így van. Minden-minden földöntúli pártfogás, szeretet nélkül maradtam itt. Mire volt jó a megmenekülésem, miért nem jutottam inkább a nyilas gyilkosok kezére, hogy kínok kínjával én pusztultam volna el inkább, mint ő, a drága szent, a legjobb, a leggyanútlanabb, aki élt. Minek maradtam itt, Uramisten?" Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós özvegye megrázó gondolatait követően az emlékművet az önkormányzat és számos civil és társadalmi szervezet delegációja koszorúzta meg, majd a megjelent magánszemélyekkel együtt zsidó szokás szerint kavicsokat, illetve a kegyelet mécseseit helyezték el az elhurcoltak nevét őrző emléktábla lábazatán, fejet hajtva a túlélők fájdalma előtt is.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés