2023. 02. 06. hétfő
Dóra, Dorottya
: 389 Ft   : 362 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Ünnepi szentmise a főszékesegyházban az 1956-os forradalom évfordulóján – Pesten, a forradalom előestéjén Öregcsertőn született pap oratóriumát mutattak be

Ünnepi szentmise a főszékesegyházban az 1956-os forradalom évfordulóján – Pesten, a forradalom előestéjén Öregcsertőn született pap oratóriumát mutattak be
Zsiga Ferenc  |  2022. 10. 23., 20:46

Kalocsán, 2022. október 23-án, a nemzeti ünnep alkalmából rendezett megemlékezés a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban 10 órakor kezdődő szentmisével vette kezdetét, amelyen a hívek mellett a városi ünnepség szónoka, dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei közgyűlés alelnöke, a KDNP megyei elnöke, dr. Filvig Géza polgármester, Simon Zoltán alpolgármester, a városi képviselő-testület számos tagja, az intézmények, az egyesületek vezetőinek egy része vett részt. A szentmisét Fülöp Ernő esperes - főszékesegyházi plébános, kanonok, irodaigazgató celebrálta, aki homíliájában a magyar történelem párhuzamaira, a kor kihívásaira hívta fel a figyelmet.

Az atya homíliájában rámutatott:

Ma ünnepeljük nemzeti ünnepünket, 1956 október 23-át, amikor a szabadságért eleink elkezdték a lehetetlennek tűnőt, de október 23-a kapcsán egy másik évfordulóra is emlékezhetünk: Kapisztrán Szent János szerzetes, hitszónok halála emléknapján szót ejthetünk a nándorfehérvári ütközetről. Hunyadi János seregei a kor keresztes vitézeivel visszaverték a muzulmán hódítókat. Az 1956-os forradalom és szabadságharc kapcsán a forradalmárok saját maguk is párhuzamot vontak a két történelmi esemény között: Magyarország mindig is szembeszegült az európai kereszténységet fenyegető politikai és katonai, vallási és ideológiai hatalmakkal.
Kapisztrán Szent János pont 500 évvel korábban,1456-ban az ország, a magyarság szabadságáért, békéjéért, fejlődéséért ő maga is mindent megtett, és mondhatom, bár nem volt magyar ember, példát mutatott nekünk.
Érdekes és értékes egybeesés, hogy 1956. október 22-én csendült fel a Nándorfehérvár 1456 oratórium, melynek zenéjét Tamás Gergely ferences pap zenésítette meg, aki Öregcsertőn született, és mindössze 41 éves volt a mű szerzésekor. Tudjuk róla, hogy a műben megírta minden addigi küzdelmét, amiből kijutott bőven. 1956 májusában ugyanis letartóztatták, és egészen decemberig kegyetlenül kínozták, és csak akkor engedték ki a kistarcsai központi internáló táborból. Félő volt, hogy belehal ebbe a rengeteg kínzásba, de nem így lett, hanem megírta Nándorfehérvár 1456 című oratóriumát, ami a fő műve lett, és 1956 október 22-én mutattak be Pesten, a belvárosi templomban.
Akkor már volt valami a levegőbe, és ez még bensőségesebbé, még hasznosabbá tette az eseményt, amelyből lehetetlen volt nem kiérezni a kor üzenetét. Az üzenet a szabadság kivívásának lehetősége volt. Nyilván lehetetlen küldetésnek tűnt, de mégis ott volt a levegőben a szabadság kivívásának lehetősége.
Igen, be kell látni, az 1956-os forradalom kitöréséig nem sok mozgástere volt a történelmi egyházaknak; Mindszenty József hercegprímást, a magyar katolikusság emblematikus alakját, első emberét 1948. karácsony másnapján letartóztattak, és életfogytig tartó fegyházra ítélték. Igaz, 1955-ben házi őrizetbe helyezték, de feladatait nem tudta ellátni. A forradalom idején, miután kiszabadították, ő nyilatkozta: a rendszert az egész magyar nép söpörte el!
A világban páratlan szabadságharc volt ez, a fiatal nemzedékkel az élén. A szabadságharc azért folyt, mert a nemzet szabadon akart dönteni arról, hogy miképpen éljen, szabadon akart dönteni sorsa, államának igazgatása, munkájának értékesülése felől. Szabadság, erről szól minden!”
– adott nyomatékot mondanivalójának Fülöp Ernő atya, majd azzal folytatta:

Ilyen nagy dolog a szabadság? - kérdi a költő, Márai Sándor, az 1956-os versében. Nekünk keresztény embereknek óhatatlanul is fel kell tennünk a kérdést: ilyen nagy dolog lenne a szabadság? Ilyen nagy dolog lenne a haza értéke, amiért nemzedékről nemzedékre fiainknak és lányainknak életét kell áldoznia, hiszen időről időre van mit feláldozni a hazáért; a nemzeti javak, a közösségi javak mindannyiunk tulajdona…”

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Fülöp Ernő atya emelkedett, szépen ívelő beszédét „Isten áld meg a magyart!” mondattal zárta, majd a szentmise a szokásos liturgia szerint folytatódott, és a Himnusz, majd a Szózat orgonakíséret melletti elénekelésével zárult. A 10:55 órakor záruló szentmise közönsége ezt követően a Szabadulás kútjánál 11 órakor kezdődő városi ünnepség és koszorúzás helyszínére sietett, amelyről külön cikkben tájékoztatjuk olvasóinkat!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.
2023. 02. 01., 13:13
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!
2023-01-30 15:30:00
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>
2023. 02. 05., 15:41
A kiskunhalasi rendőrök két hónap alatt négyszer is elfogtak egy 26 éves férfit, amint eltiltás hatálya alatt vezetett, most kezdeményezik a letartóztatását. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK