2024. 05. 27. hétfő
Hella
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Száznál többen perdültek táncra az első Miskei Néptánc Találkozó színpadán

Zsiga Ferenc  |  2024. 05. 13., 07:07

A miskei sportcsarnokba május 11-én, szombaton délután igyekvő, változatosabbnál változatosabb, színesebbnél színesebb népviseletbe öltözött csoportok több mint száz táncosa jelezte, hogy az alkalomra felállított nagyszínpadon gazdag és változatos program várható. A jó szervezésnek és hírverésnek köszönhetően a 17 órai kezdésre a nézőtér is zsúfolásig megtelt, ugyanis a helyi és környékbeli, többnyire már ismert folklóranyag mellett a távolabbi településekről érkezők repertoárján is számos új szerepelt. A szervezők abban bíznak, hogy a főpróbának tekinthető első találkozót továbbiak követik, kiemelkedő színfolttal gazdagítva Miske és Drágszél kulturális eseményeit és programkínálatát. A néptánc gálán Bács-Kiskun csodálatos magyar és nemzetiségi tánc- és zenei világa került középpontba.

Amikor 2023 augusztusában a Rozmaring Hagyományőrző Egyesület vezetőivel leültünk egy pályázati lehetőségről egyeztetni, csak bíztunk benne, hogy ez a mai délután létrejön és sok vendégszereplés után a Miske-Drágszél Hagyományőrző Egyesület is lehet egy nagyobb hagyományőrző találkozó házigazdája. Ez most megvalósul, az egyesület nyertes Magyar Falu Program pályázatának köszönhetően. A jelenleg három korosztályos csoporttal és a gyerekcsoporttal elért ezüst minősítés, a hetedszer begyűjtött kiváló minősítés bizonyítja, hogy az egyesület méltón őrzi és képviseli Miske szlovák, és Drágszél pota hagyományait”– mondta köszöntő beszédében dr. Serfőző Csaba polgármester. 

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Tizenhét órakor aztán felgördült a képzeletbeli függöny, hogy a következő bő másfél órában a Garai Székelykör Egyesület, a Kiskőrösi Szivárvány Néptáncegyüttes,a Szakmári Hagyományőrző Egyesület és a házigazda Miske-Drágszél Hagyományőrző Egyesület csoportjai az Iszkába zenekar kíséretében nyújtsanak maradandó élményt a még távolabbi településekről is érkező közönségnek.

A első fellépő a találkozó házigazdája, az 50 fős, három korosztállyal működő Miske-Drágszél Hagyományőrző Egyesület volt. Előadásukban a „Szuszeda to hovari” című, magyarországi szlovák táncokat mutatták be. A koreográfiát Kishegyi Simon és Kishegyiné Baráth Ildikó készítette és Prohászkáné Tamaskó Szilvia, az együttes művészeti vezetője állította színpadra. Mint a továbbiakban beigazolódott, a lendületes kezdés jól megalapozott a végig különösen jó hangulatú, és minden ízében minőségi folklórprogramnak. 

A folytatásban a Szakmári Hagyományőrző Egyesület Bajai Danubia AMI–hoz tartozó Nádikó csoport csillantotta meg tudását, és bizonyította, hogy a helyi táncok mellett mást is tudnak. Előadásukban ezúttal Felcsíki táncokat mutattak be, amelynek koreográfiáját Kővágó Zsolt, az együttes vezetője állította össze.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Harmadikként a több mint 40 éves múltra visszatekintő, Markó Jánosné vezette Kiskőrösi Szivárvány Néptáncegyüttes mutatkozott be. A műsorukon Isaszegi táncok szerepeltek, a koreográfiát az együttes művészeti vezetője, Kővágó Zsolt készítette.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Alig ült el a közönség tapsa, a színpadon máris a Garai Székelykör Egyesület ifjúsági tánccsoportja ropta, akik mint bizonyították, a garai horvát, német, bukovinai székely táncokon túl szívesen ismerkednek más tájegységek néptáncaival és népdalaival is. A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség minősítésén „jól minősült” együttest legutóbb „kiemelt arany” és két különdíjjal jutalmazta a zsűri. A Kővágó Zsolt koreográfiája szerinti Táncok Bukovinából című összeállítás ugyan a népzene, a néptánc egy másik vonulatát képviselte, de láthatóan elnyerte a közönség tetszését.

A következő percekben a szakmári Malomér csoport mutatkozott be, a 28 táncosból álló formáció Szakmári táncokat adott elő.

A folytatásban a Szivárvány Néptáncegyüttes Kiskőrösi táncokat mutatott be, majd a közönség a Garai Székelykör Egyesület táncosai előadásában Györgyfalvi táncokat láthatott.

A gálaműsort a Szakmári Hagyományőrző Egyesület több generációt egyesítő Kobolya csoportja folytatta, előadásukban a Dél-Alföldi Táncok című produkciójukat láthatta a közönség. A koreográfiát az együttes művészeti vezetője, Markella-Vörös Laura és Markella Balázs készítette.

A találkozó záró produkciójaként a házigazda Miske-Drágszél Hagyományőrzők léptek fel, ezúttal a Beke Gizáról elnevezett Drágszéli táncokat jelenítették meg, amelynek koreográfiáját Kishegyi Simon és Kishegyiné Baráth Ildikó készítette és  Prohászkáné Tamaskó Szilvia, az együttes művészeti vezetője állította színpadra.

A jó hangulatú, mintegy másfél órás gálaműsor táncházzal, majd a Folkbeat Együttes élő koncertjével ért véget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 27., 07:50
A baleset következtében a jármű utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK