2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Tizennyolcadszor tartott bált szombaton a Nagyasszonyunk Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda alapítványa

Illés György Cinó  |  2020. 02. 25., 16:16

Nagy érdeklődés mellett zajlott és sok felajánlás kísérte a Nagyasszonyunk Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda alapítványának idén „nagykorúvá érett” szülők–nevelők bálját. A szombaton tizennyolcadszor megtartott rendezvényen a megjelenteket Koczkás Emma Eszter nővér, az iskola igazgatója köszöntötte, az alapítvány tevékenységéről, céljairól a bál főszervezője, Csikósné Vörös Marianna igazgatóhelyettes számolt be. Eszem-iszom: az intézmény saját konyhájáról.

Az estét Palotás táncbemutató nyitotta meg, amelyet a 11. osztály tanulói táncoltak el. A táncot Farkas Éva táncpedagógus koreografálta és tanította be a diákoknak. A régi magyar diákhagyományokat idéző táncot a tanulók már a tavaly novemberben megtartott szalagavató ünnepség alkalmával is bemutatták:


Az alapítvány munkájáról, befektetéseiről és a jövőbeli célokról Csikósné Vörös Marianna igazgatóhelyettes számolt be, de előbb, miután köszöntötte az egybegyűlteket, a bál történetéről, hagyományáról is mondott néhány gondolatot.

2002-ben, amikor első ízben szerveztünk szülők-nevelők bálját, csak reméltük, hogy minden évben sikerül ilyen nagyszabású rendezvényt tartanunk, s már elmondhatjuk, Kalocsán nincs báli szezon Katolikus bál nélkül”– idézte föl a kezdeteket az igazgatóhelyettes asszony, örömét fejezve ki, hogy ilyen szép számban eljöttek, hogy támogassák az iskolát, ezáltal a diákokat.
A tavalyi bál bevételének felhasználásáról az igazgatóhelyettes elmondta: az összegből

SZÁMÍTÓGÉPEK KERÜLTEK BESZERZÉSRE, SIKERÜLT EGY PROJEKTORT VÁSÁROLNI, AZ ÓVODÁBAN EGY CSODASZÉP GALÉRIA KERÜLT KIALAKÍTÁSA. AZ ISKOLÁBAN KÉT OSZTÁLY KAPOTT ÚJ TANTERMI ASZTALOKAT, SZÉKEKET.

Miután köszönetet mondott a felajánlásokért, segítségért, nagylelkű adományokért, a mostani alkalom célkitűzését is ismertette, mondván, régen dédelgetett álmok válhatnak valósággá:

AZ ÓVODÁBAN EGY SÓKUCKÓT SZERETNÉNEK KIALAKÍTANI, AZ ISKOLÁBAN PEDIG AZ ÉNEKTEREM FELÚJÍTÁSA A CÉL.

Csikósné háláját fejezte ki az idei bál létrejöttében nyújtott segítségért mindenkinek, aki hozzájárult az est sikeréhez: a szülőknek a süteményekért, a számtalan tombolatárgyért, valamint az iskola minden dolgozójának, a szakácsoknak, takarítóknak, technikai személyzetnek a ma esti szolgálatért is. Név szerint, a teljesség igénye nélkül külön köszönetet mondott a Jagicza család kolbász és sonka falatkáiért, Geri Róbertnek a sajtkülönlegességért, a hartai Wéber cukrászat pogácsáiért, Takács László Taxinak a káposztáért, illetve az alapítvány könyvelőjének, Korsós Imrének, aki – mint elhangzott –húsz éve hűségesen, felajánlásból végzi az alapítvány pénzügyi dokumentációját.

A vendégeket az intézmény vezetője, Koczkás Emma Eszter nővér is köszöntötte, majd köszönetét nyilvánította a bál szervezéséért, a felajánlásokért, támogatásokért. Végül jó szórakozást kívánt az esthez minden résztvevőnek.

Az elhangzott beszédek után a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Bikfic csoportjának „Légy ott meg itt!”című műsora következett. A koreográfiát Illés Zoltán készítette, a csoport vezetője: Dudás Szilvia.

A 3. és 4. osztályos kisiskolásokból verbuválódott táncos csapatból a legtöbben ennek az iskolának a tanulói.
Tavaly a Bikfic csoport kalocsai játékokat és táncokat tanult, és e produkciójukkal részt vettek az Örökség Gyermek Egyesület által szervezett Dél-dunántúli régiós minősítőn Komlón, ahol arany minősítést kaptak.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Fodor Péter / Nagyasszonyunk Általános Iskola, Gim


A műsor zárásaképpen a végzősök szalagavatóra megtanult táncát láthatták a vendégek.
A keringőt  Roxinné Horváth Hajnalka tanította be.
Olvasóink ez utóbbi táncot is megcsodálhatták már a szalagavató ünnepség alkalmával.
A végzősök így táncolták akkor a bécsi keringőt:


A két felső évfolyam és a néptáncosok bemutatóival a tánc nem ért véget.

Sőt a Himnusz hangjai és Fülöp Ernő kanonok, címzetes apát, irodaigazgató, Kalocsa-Belváros plébánosának asztali áldása után elköltött, finom vacsora után kezdődött csak igazán, hiszen egyrészt a bemutatóktól kedvet kapva, másrészt a vérpezsdítő muzsika hallatán sokaknak kezdett viszketni a talpa.

A talpalávalót a Koktél zenekar húzta. A zenekarral egyébként a közel két évtizeddel ezelőtti kezdetek óta kölcsönösen hűségesek a szervezők, hiszen már az első alkalommal, majd azóta is minden évben ők muzsikáltak a bálozóknak.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Fodor Péter / Nagyasszonyunk Általános Iskola, Gim


A bál bevételéről kérdeztük a szervezőket, azonban pontos választ egyelőre nem tudtak mondani, mivel a költségeket egyelőre nem összegezték.
Nem egyszerű számlaösszeadásról van szó, hiszen más iskoláktól és alapítványaiktól eltérően a finom vacsorát nem a piacról rendelték, ugyanis ennek az intézménynek saját konyhája van, ott készültek a mostani ünnepi finomságok is.

Az adakozókedvről valamennyit azonban mégis elárul az a tény, hogy az idei évben is rengeteg tombola-felajánlás érkezett, így a többség nem távozott üres kézzel a bál végén.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.
2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>
2023. 03. 23., 14:51
A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene. Még >>>
2023. 03. 23., 13:34
A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán. Még >>>
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK